Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 10 / Saattue Ahvenanmaalle

Kuolema Etelä-Kiinan merellä - kesäjännäri

Kiinalainen saattue Ahvenanmaalle

Suomalaisten merilevän tutkimusasemalla Etelä-Kiinan merellä tapahtui äskettäin kummia. Järjestömme aloitti merileväprojektin jo vuosia sitten. Levää kasvatetaan meressä häkeissä, verkkolavalla ja sitä kerätään eräänlaisella troolilla mitä vedetään nuotan tapaan laivan perässä. Tänä aamuna tutkimusalus havaitsi että vedenalaisella lavalla on ruumispussi. Lähemmin tutkittaessa sen sivussa oli tartuntatautimerkki – kummallista – vaarallista. Paikallisilta kalastajilta saatiin tieto että tästä oli kulkenut ohi kiinalainen saattue. Onko ruumispussi peräisin noista aluksista?

Kansainvälinen terveysjärjestö antoi tapauksessa ohjeita. Olimme varovaisia. Kuolemantapaus on kansainvälisen terveysjärjestön tutkittavana. Onneksi mukanamme asemalla sattui olemaan alan suomalainen asiantuntija. Hän osallistui tutkimukseen vapaaehtoisena. Tulokset julkaistaan lähiaikoina, jos aihetta ilmenee. Jokaiselle asemamme henkilölle on tehty terveystutkimukset. Varmuuden vuoksi tutkimuslava ja materiaali tuhottiin.

Kuinka ollakaan, myös toinen ruumis tarttui levätrooliimme samalta alueelta. Tämä oli huonosti tunnistettavissa ja pahasti vaurioitunut ilmeisesti hain tai vastaavien toimesta. Tämäkin tapaus raportoitiin samassa yhteydessä ja kaikki tarvikkeet jouduttiin varmuuden vuoksi hävittämään tartuntavaarallisina.

Saattue Ahvenanmaalle

Kiinalainen saattue höyrysi vakaasti täyttä vauhtia pohjoiselle asemapaikalleen Itämeren saattokeikallaan. Saattueen rahtialukset haittaavat kulkua. Niiden kipparit ovat yhtä itsepäisiä kuin aikoinaan maailmansodassa. Osasto on kuin hanhilauma, viipottaa sinne tänne eivätkä tottele käskyjä kuin pakottamalla.

Saattueen rahtialuksissa puolestaan epäillään, että laivoilla saattaa olla sabotöörejä kun erilaisia vahinkoja on sattunut kansainvälistä miehistöä käytettäessä tavallista runsaammin. Vahinkoja ei suorastaan voi lukea kielivaikeuksien tai vastaavien tiliin. Onneksi varustamo lisäsi miehistöä ja heidän joukossaan on runsaasti turvallisuushenkilöstöä. He ovat sulautuneet miehistön joukkoon, joten tuloksia odotetaan varsin pian.

Savon Cityssä

Toiminta on saatu piilopaikassa saatu käyntiin. Suomessa kesälomakaudella voidaan vaihtaa väkeä toimistoissa ja heitä on tullut lomamatkailijain joukossa tarvittava määrä. Ihmetystä on aiheuttanut se, että paikkakunnalla on oltu havaitsevinaan eri valtioitten agentteja samoissa paikoissa. Alkuaan heitä on pidetty Suomen hävittäjäkauppoihin liittyvien maiden edustajina, mutta muutakin on ollut ilmassa. Asiaa tutkitaan koko ajan lisää.

Jossain Kuopiossa

Äskettäin saapunut agenttimme on jatkanut tutustumista paikallisiin oloihin ja kulttuuriin. Sulautumista edistää esimerkiksi paikallisten sanontojen tunteminen. Kesän pakanalliseen juhlaan liittyy esimerkiksi sanonta, että vesillä liikuttaessa on pidettävä sepallus kiinni juhannuksena – tällöin välttyy hukkumiselta. Ulkomaalaista sanonta ihmetyttää, mutta ehkäpä se vielä selviää.