Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 11 / Yes Sir

Kuolema Etelä-Kiinan merellä - kesäjännäri

Harjamäessä 2017

Tukikohtanamme oli pitkään Harjamäki, kertoo vanha G-mies nuorelle rekryytille. Toimisto avataan uudelleen Savossa. Jännitys on kohonnut. G-mies on lomamatkalla pojanpoikansa kanssa. FBI oli päätyönään mukana kommunismin vastaisessa taistelussa vuosikymmeniä. Muutoin tiedustelu on CIA:n hommaa.

Suomi hoiti osansa hyvin, ei ollut dominopalikka; Mauno Koivisto oli nuorena murtamassa kommunistien satamalakkoa ja Urho Kekkonen totesi Venäjän johtajille, että Suomi on viimeinen porvarimaa vaikka kaikki muut ympärillä olevat kääntyisivätkin kommunismiin. Kommunisteista pidettiin huolta ja olisiko ollut 1966 kun he luopuivat aseellisen vallankumouksen tavoittelusta vuosikokouksessaan.

Päivärutiinit

Täällä Harjamäessä agenttitoiminta tavallaan sulautui joukkoon, eli ei herättänyt huomiota. Ymmärrät varmaan huumorin? monihan arvelee että nykyinen pomosikin olisi paremmassa paikassa agenttina täällä …

Tilasimme tänne Jerry Cotton -lehden. Sen numero 17 vuodelta 1965 oli toimiston koodiavaimena pitkään.

Tarinassa G-mies Jerry on kadonnut ”Vain verijälkiä Cottonista” ja häntä etsitään. ”Oletteko karanneet hullujen huoneelta” tivaa valtion syyttäjä kun gangstereita oli tunkeutunut hänen kotiinsa maksamaan kalavelkoja … Tämä kohta on mieleenpainuva, kertoilee eläkkeellä oleva G-mies. Varmaankin tuo numero valittiin noiden sanojen vuoksi avainkoodikseni – niin tarina on kolmiosainen …

Kun sairaala suljettiin, toimistoa piti hoitaa muualta, mutta nyt uudet toiminnot ovat mahdollistaneet työn täälläkin. Salainen huoneemme on pysynyt piilossa, vaikka remonttejakin on tehty.

Politiikkaa ja taloutta

Niin, tiedät varmaankin että me estimme Suomea ostamasta ohjuksia sotien jälkeen pitkään. Suomen kentät olivat varalaskupaikkoja Venäjän yli tehdyille vakoilulennoille – emme halunneet että suomalaiset ampuvat meidät alas. Kun sitten venäläiset itse ampuivat koneemme alas, asia sai uuden käänteen – Suomi sai nootin, ilmavalvontatutkat ja ohjukset. Noottikriisin aikaan presidentti Kekkonen oli muuten Havaijilla lomalla ja Amerikan kiertueellaan. Pääsimme puhumaan maailman politiikasta toisten kuulematta.

Saimme loikkarina, tai pakolaisena joukkoomme col Törnin. Hän katosi myöhemmin everstinä Vietnamin sodassa, jos muistat. Hänen joukoissaan rintamalla toimineeseen Koivistoon viittasin jo edellä.

Presidentti Koivisto oli kirjeenvaihdossa CIA:n johtaja G Bushin kanssa, kuten olet lukenut. Bush, siis se vanhempi heistä, kävi muuten näyttämässä Koivistolle uutta lentokonettaan eräänä pyhänseutuna, jos muistan oikein – presidentit olivat tavallaan kavereita, mikä oli sinänsä asioillemme eduksi. Monta toimistoa voitiin noina aikoina sulkea.

Ratsuväki apuna

Vaikka aikoinaan kielsimme ilmatorjuntaohjukset, niitä oli ja on nytkin Suomessa runsain määrin. Eräs järjestömme sivuhaara piti tukikohtaa täällä ja suojasi ilmatilan ”parasta ennen” ylimäärällä. Sinänsä oli vaikeata ylläpitää iskukyky yllä, mutta Törni avusti asekätkentäjutuissa maan tavan mukaisesti. Suojeluskuntahan lakkautettiin, mutta kun kommunistit nousivat päivänvaloon, jäi maanalle hyvin tilaa muille järjestöille – näin kerrotaan. En itse ollut noissa kuvioissa mukana, joten kerron vain kuulopuheita.

Lomaillen ja muistellen

Oli näissä Harjamäen tiloissa muitakin agentteja. Venäläiset kiinni otetut agentit tuotiin tänne kuulusteluihin, no oikeastaan se oli toinen sairaala, mutta kuitenkin. He katosivat ja olivat joskus vuosiakin suljetuilla osastoilla tallessa, tietämättä että missä ovat. Oi niitä aikoja. Juhannus oli muuten yksi otollinen hetki päästä heistä eroon – hukkuneita ja autokolareita sattuu juhannuspyhinä löytymään, jos niin kuin tahdoimme heidän löytyvän.

Muistelen, että toimivia agenttejakin oli muistakin järjestöistä täällä, olivat hoksanneet saman kuin me, että naamioinnissa tämä paikka oli hyvä – hulluna on hyvä olla; tai kuten myös sanotaan: hulluilla on halvat huvit – minulla ne on ilmaiset.

Osaan vieläkin ratkaista G-mies Jerry Cottonin Ristiin Rastiin –kuvaristikon, missä meille lähetettiin suorat viestit. Tekstin sisällä kirjoitusvirheet, tai siis painovirheet, olivat tärkeitä merkkejä
No, lähdetäänpäs juhannusta viettämään, olen kaivannut noita Suomen aikojani juuri juhannuksen vuoksi.