Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 12 / Sopulit ja pingviinit

Kuolema Etelä-Kiinan merellä - kesäjännäri

Orjakauppaa

Kiinalaiset seilasivat merillä ja keksivät kompassin, mutta taantuivat. Britit öyhensivät heidät huumesodassa …
Höyrykone keksittiin jo antiikin aikana mutta roomalaiset eivät ottaneet sitä käyttöön, koska orjille ei olisi ollut enää käyttöä. Kuten muistetaan, moni sotapäällikkö rikastui juuri sillä että hän otti valloitettujen maitten asukkaat orjiksi. Näin teki Caesar Ranskassa ja Pompeus juutalaisille heidän kapinoidessaan.. Suuri määrä afrikkalaisia myytiin orjuuteen ja länsimaat rikastuivat.

Kun orjuus virallisesti sivistysvaltioissa lakkautettiin, rautatietyöläisiksi haalittiin väkeä pienellä palkalla kiinalaisia. Eräät muistelot vastaavat sitä mitä Kiinan muurin työläiset saivat kohdata – heidät haudattiin muuriin jos kävivät tarpeettomiksi. Vapaassa kaupassa amerikkalaiset rakensivat rautateitä samoille seuduille kilvan, ja niillä meni huonosti. Kiinalaiset kuitenkin jäivät vapautettujen orjien lisäksi.

Halpatyövoimaa

Maailmalla on opittu halpatyövoiman käyttöön – siis omaisuuden haltijat ovat. Työtä vietiin viljalti Kiinaan ja muihin halpatyövoiman maihin – tavataan sanoa: kehittyviin talouksiin. Kiina on noussutkin kommunismin ahdingosta ja maalaisjärjen ideoistaan varsin ripeästi – mutta saasteet ovat keskittyneet sinne muuta maailmaa nopeammin, väittää tutkimusjärjestömme. Teknologiaa on uudistettava ripeästi. Kiinalaiset olivat lähes ensimmäisiä maailmassa, jotka ottivat käyttöön syntyvyyden säännöstelyn kun maailma ei heille riitä.

Sopuleista

Presidenttinä Mauno Koivisto vertasi toistensa perässä ryntääviä toimittajia sopulilaumaan, mikä saattaa jonossa astellen syöksyä vaikka mereen – turmioon. Noihin aikoihin olin lukenut pingviineistä, että kun niistä joku lähtee määrätietoisesti astelemaan muista poikkeavaan suuntaan, hän saa seuraajia, koska toiset ajattelevat sen havainneen jonkin vaaran ja tahtovat näin pelastua. Olisin käyttänyt tässä tapauksessa toimittajista pingviini-vertausta.

Mutta, kansojen vaellus liikakasvun vuoksi on alkanut. Afrikassa on alueita joissa ruoka ei enää riitä. Syyriassa soditaan kun väkiluku on moninkertaistunut, samoin Egyptissä. uskontojemme keksimisen ajoista on kansojemme väkiluku kasvanut huimaaviin mittoihin. Vanhat aatteet toimivat vielä Kiinassakin, mutta uskontovapaana on kommunismi sentään kyennyt hillitsemään väestön kasvua.

Saattue Ahvenanmaalle

Saattue etenee vakaasti. Miten elintilaa kiinalaisille, kiinalaisten tuotteitten maailmankaupalle ja Kiinan kommunistiselle puolueelle, pohtii saattueen kommodori tykönään. Laivareitit on pidettävä vapaina.