Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 20 / Armo ja Alasin

Oikean uskonnon alkulähteiden äärellä

Nilsiä

Kuopio on politiikan keskiössä tänä viikonloppuna. Asia pysyy kyllä salassa, mutta kuitenkin valistuneet suomalaiset tämän havaitsevat ja tietävät..

Metalliliitossa

Onhan suojeluspyhimyksemme UKKO-PAAVON juhlat muistettu – Nilsiässä siis? Se alasin sopii hyvin työväen ja metallimiehen hengelliseksi tienviitaksi, kerrassaan hyvin. On kyllä. Lähetimme Nilsiään muutaman autolastillisen väkeä – osa on turvamiehinä ja riskimmät hoitavat muita vapaaehtoishommia. tottahan jäseniämme on myös seuraväen joukossa … tietenkin.

Vallesmanni

Ovathan Nilsiän körttipuuhat valvonnassa? Perinne on ollut Kauhavan vallesmannin toimistossa jo tsaarin ajoilta, että häkki heilahtaa, jos jatkavat edelleen vallankumoukselliseksi luonnehdittuja kiihotuspuheitaan. Tuo paksu mappirivi on siitä todisteena – kukas nyt on vuorossa ?? jahaa … vapaaehtoisväen joukkoon on solutettu tavanomaiset ilmiantajat ja neutralisoijat sekä juopottelijatkin, jotta paheellisuudesta ja rauhanhäirinnästä ainakin saadaan näyttöä. … jos kohta, eivätpä taida nousta uutisiin, jotta olisi tarpeen heti puuttua?

Valtion poliisi

Tehtävien jaossa huomioidaan tänä viikonloppuna Nilsiän herättäjäjuhlat – tämä on jo 1800-luvun tsaarinajan ja varsinaisen kaksisataavuotisen poliisin pysyväistehtävien listalla korkeimpia prioriteetiltaan. Tarkka tilasto on toimitettava kaikesta … roskaamisrikkeistä lukien sunnuntai-iltaan klo 23 mennessä. Siirrämme asian nykyiselle Poliisille aina vihjeenä kun on vain tarvis.

Onkos meillä siellä peitetehtävissä ketään? vaikka huume- ja talousyksiköstä irrottaen? On kyllä, vapaaehtoisväkeen on solutettu riittävästi porukkaa – tänä vuonna kokeillaan ensi kerran huumeitten valeostoja, josko tärppää … ehtoollisviinin alkoholipitoisuus testataan huomaamatta … Poliisille vihjataan luotettavista lähteistä, että kirjoittelevat autolla törttöilijöille riittävästi sakkoja

Kirkkohallituksessa

Onko Herättäjäjuhlien opillinen valvontakomissio lähettänyt Nilsiään tarkkailijoita? On kyllä. Palkkasimme hyvän tutkimustoimiston asialle – emme saattaneet asettaa omaa väkeämme alttiiksi käräjillä tuomitun Paavon vääräoppisuudelle. Kuulemma juutalaiset ovat palkanneet jossain sijaisia samoin perustein johonkin kulkueen seurantaan … etteivät lapset näe moista … Nilsiässä tarvittiin vapaaehtoisvoimia, joten laitoimme muutamia sinnekin töihin.

Onhan myös mukana olevat papit laitettu listalle – äskettäin tuli maailmalta lähetystyöpyyntöjä … kuka muistaa, mistä ne olivatkaan? On kyllä – niin kumpikin asia on seurannassa … alin mahdollinen urapolku papeille, kuten jo 1800-luvulla päätettiin – harhaoppiset viedään kirkon käräjille tarvittaessa ja piispa nuhtelee heitä yksityisesti jo muutenkin … voisi ajatella että ainakin joku papeista käsketään sinne hornan tuuttiin, tuota kaukomaille lähetystehtäviin – juhlallisin menoin tietenkin … odotellaan mitä tuleman pitää.

Tuomiokapitulissa

Onko Herättäjäjuhlien valvonta toteutettu kuten Kirkkohallituksen muistiossa sanottiin? siis siinä salaleimaisessa? On toki. meillä on muutamia, tai runsaasti vapaaehtoisväkeä ja muutamia uskalikkoja seurakuntalaisia ja valtuutettuja sulautuneena kirkkokansaan. Sawossa on kuunneltava sitä kuusta, minkä juurella ollaan – körtit pääsivät leviämän täällä, joten niitä on siedettävä ja ylistettävä, mutta maksaahan Kirkko palkan. Mitähän ne nilsiäläiset ajattelivat, kun kirkonmäen muistomerkissä lukee: Yksi Sinulta puuttuu, ja sen mukana kaikki – Kristuksen sisäinen tunto. kaikkea sitä 1800-luvulla on maalla keksittykin – oppimattomat immeiset vielä?

Komissiossa käytävillä

Pöytäkirjan ulkopuolella, kiitos muistiosta! kysyn, Jyrki – onhan meillä edustajat Kuopiossa – tai tarkemmin Nilsiässä – siellähän on parhaillaan Herättäjäjuhlat? Körttien pukutyyli vastaa omaksumaamme mustaa ja unionin tavoite on saada lisää syvyyttä, niin historiallisesti kuin eettisestikin. Puku on yksinkertainen ja kehkeytynyt puolueettomassa maassa – oli aikanaan johtava kansanliike – ytyä kaivataan. On kyllä; sinne kaivattiin vapaaehtoistyövoimaa, joten lähetimme puolenkymmentä paikalle. Raportti valmistuu heti sunnuntaina.

Kiinasta vanhemmalle Kuopion Toverille

Hyvä vanhempi Toveri! Lähetimme muutaman henkilön avuksesi Nilsiän uskonnollisille juhlille. Paikallinen Metallityöväenliitto on jo pitkään kertonut puolueellemme tästä sivistyneestä opista. Aioimme jo kerran ottaa asian edistettäväksemme, mutta lähetyssaarnaaja osasi huonosti kiinan murteita – puhui epähuomiossa kansalle siasta, tai jotain vastaavaa, joten luulivat maatalouskonsulentiksi … Otetaan nyt uusiksi lähiaikoina. Tämä Armon Alasin on kerrassaan hyvä symboli. Alkuun voisimme luvat puolueen puolesta 100 miljoonaa jäsentä. Kaikkineen tavoite on täysi miljardi. Kerätkää rekvisiittaa, jotta saamme niistä reliikkejä, tai mitä ne nyt ovat, uusiin kirkkoihin.

Harjamäessä

Niin poika. Tykästyin täällä agenttina ollessani 1960-luvun körttiläisyyteen, kuten isovanhempamme aikoinaan ennen siirtolaiseksi lähtöään. Järjestin tämän lomamatkan, jotta voin osallistua Nilsiän juhliin. Isoisovanhempiemme haudat ovat juhla-alueen kiviaidan vieressä – näytän sinulle paikan, kun käymme siellä.
Onhan toimisto lähettänyt sinne väkeä? On kyllä, Yes Sir, kertoo nuori rekryytti. Meitä on siellä vapaaehtoistöissä ja muutama yleisön joukossakin – on kyllä. Toivotan Teille ja pojanpojallenne rauhallista juhlamieltä.

Yökerhon näytöksessä

Kuopionn äskettäin tullut agentti on löytänyt yöklubeilta uuden kabaree- tai oikeastaan pyllykkätanssivillityksen – onkos se nyt tweikker vai mikä nimeltään. Kerhoissa viihtyy. Ehkäpä kovakuntoisimmat toimisto värväisi agenteiksi järjestöön … ehkä. Hän on kuullut jo paikallisen sanonnan, että mitä parempi seppä, sitä leveämpi alasin. Tämä ihmetyttää, mutta luo toivoa tulevasta. Täytyy tutustua sanonnan alkuerään.

Kiireellisen sanoman mukaan tänä viikonloppuna on tehtävä Nilsiässä – Postipankin osoitekartasta katsoen se on Kuopiosta koilliseen – pari kolme sormen leveyttä … autot ja vastaavat on varattu, joten ei kun menoksi.

Valvomossa

Eri agenttitoimistojen puhelimet pirisevät, eikä kaikkea ehdi kirjoittaa ylös – onneksi on nauhurit valvomossamme.