Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 27 / opetetut hirvet

Kuolema Etelä-Kiinan merellä - kesäjännäri

Ennen kesäjännärin 2017 loppuhuipennusta monikansallisen suur-elokuvan hanke etenee vauhdilla. Kiinan ja Japanin johdon kanssa on jo sovittu aidoista sotilasoperaatioista ja Venäjän mediassa mainoskampanja etenee vauhdilla. Presidentti Putin katsastaa Savonlinnassa leiripaikat, minne Suomen kaksoiskansalaiset evakuoidaan turvaan kesällä 2018. Yhdysvallat seuraa kunhan presidentti ehtii piipahtamaan.

Saattue Muurmanskiin

Ahtojäätilanteen vuoksi Venäjän ja Kiinan saattueharjoituksen ohjelmaa muutettiin. Kunnia-asiana on päätetty toimittaa toiminnassa salaiseksi ja hieman kiireelliseksi luokiteltu lähetys Kuopioon. Rautateille, rekkaan tai erilliskoneella siirtoa on jo pohdittu. Onneksi aiemmat lähetykset ovat jo tulleet perille ja eteläisen reitin saattueessa on varalla oleva lähetys, kunhan se saadaan jotenkin maihin.. Koillisväylä sulaa yleensä heinäkuussa ja on parhaimmillaan alkusyksystä, joten vielä on aikaa ennen kesää 2018.

Saattue – Pietariin

Kiinan laivaston kokoama rahtilaivojen sotilaallinen harjoitus on edennyt. Kommodorin saaman pikasanoman mukaan kommodorin on ohjailtava Itämerellä saattuetta grano salis, (hienovaraisesti, suolan kanssa mausteisesti). Ahvenanmaalle, Baltiaan tai Ruotsiin ei voi nyt poiketa. Jos saatettu alus joutuisi merihätään, ehkä sitten. Sanoma tarkoittaa varmaankin toimintavapauksia tilanneharkinnan mukaan. Venäjällähän on laivastotukikohta Itämerellä, Ruotsin Pommeriakos se aikoinaan oli, että lastin voi purkaa tarvittaessa sinne, elleivät venäläiset epäile Troijan hevosta.

Saattueen miinalaiva, torjunta- ja laskija-alus on harjoitellut toimintaansa – eihän nykyisin miinoja ole, torpedoja sitäkin enemmän ja ohjuksia, joten niitä seurataan tarkoin. Kovin on oppimatonta tuo kauppalaivaston väki, on kommodori kiukutellut koko matkan. Kukahan tämän riesan on keksinyt, hän purnailee kun puolueupseerit ovat poissa kuulolta.

Harjamäki

Ennen kotiin lähtöä näytän sinulle kassakaappisopimuksen, mitä aiottiin esittää jo 60-luvulla, mutta se on ajankohtainen oikeastaan vasta nyt, ehkä vasta vaalien jälkeen, mutta uudelleen printattuna hyvä. Se on joukkojemme kauttakulkusopimus Lapin kautta Norjaan. Tietenkin sen sanamuoto on, että ystävällismielisiä maita ja koskee vain sotilaitten lomakuljetuksia. Ehkä saadaan yhteisoperaatioharjoitusten joukkojakin mukaan tekstiin. Kulkureitille voisi tietenkin rakentaa jonkin etappipisteen, missä lomalaiset voisivat vaihtaa varusteita? harkitse tekstiä yhdessä keskuskonttorin kanssa, kun aika tulee.

Jossakin Kuopiossa

paljon on tapahtumia

Hyvä ystäväni ja serkkuni, Toveri Tilda

Tervehdin lyhyesti. Kiinalaiset ottivat yhteyttä. Olit luovuttanut tietoja. Eipä tuossa mitään. Täytyy varmaankin lisätä agenttejamme koulutukseen. Koulun toimipisteemme siirto Joensuuhun oli hyvä juttu. Sota-ajan kenttäkaapelin Suomen puoleinen pää on siellä lähempänä, joten yhteydet pelaavat paremmin. Oppilaitakin on siellä enemmän, joten agenttimme sulautuvat massaan. Kukapa epäilisi teologian opiskelijaa ja yliopiston ja opettajaseminaarin takahuoneissa tapahtuvaa opetusta.

Hyvin on luostarissa ollut aika mennyt agentiltamme. Laittoi joutoaikoina pystyyn tislaamon. kunhan palaa, tuo pari pulloa mukana. Täällä on rauhallista olla, saattaa jäädäkin Suomeen, jos hallintopaikka siirtyy Helsinkiin, konsultoitavaa siellä olisi enemmän, mutta tänne jäisi kyllä enemmän tyhjää tilaa meille – saa nähdä. Vastustan tietenkin toimipaikan siirtoa lähtöpaikalleen Sortavalaan, koska vapaa liikkuvuus siitä tietenkin kärsisi. Miten selittäisi olevani sihteeri tai amanuenssi tai jotain, jos pitäisi tulla rajan yli tankkaamaan myötänsä.

Siitä piti mainita, että kaksoiskansalaisuus on ollut täällä tapetilla. Tärkeät henkilöt olisi saatava kotiutettua, koska vahvasti epäillään että kriisin tullen kaksoiskansalaiset voitaisiin internoida. Meidät kommunistit laitettiin viime sotien ajaksi linnaan, joten kokemusta tästä on. Suojeluskuntalaisuuskin on heräilemässä.

Luultavasti vankileiri olisi rajalta kauempana, mutta näillä seuduin, kun evakotkin asutettiin tänne. Voisi olla että Heinäveden luostarit ja koulut sopisivat, mutta ehkä muitakin. Meitähän on Suomessa jo runsaasti.
Poikkea pian.
Kuopion Uljanov-serkkusi

Lisäys: Kerrotko kiinalaisille, että heitä uhkaa laivastoharjoitusten vuoksi sama. Suomen kautta kulkeva liikenne on varmasti seurannassa, ja koneista otetaan ajan tullen kaikki kiinalaiset tai sinne menevät leirille. Maahan jo tulleet asuvat valmiiksi keskuksissa, joita on osa suljettu, mutta vain näön vuoksi – arvioidaan, että ne avattaisiin kesällä 2018 uudelleen – meille.

On pitänyt mainita jo aiemmin, että jotain erikoista on tekeillä mutakin. Täällä on paljon toimintaa Kuopion ympäristössä. Tämän ikäisen on jo vaikea selvitellä, mitä. Onneksi tuo nuorempi väki on niin monessa mukana. No, kesällä nyt on noita turisteja liikkeellä muutenkin, mutta olin näkevinäni että eräs entinen hullujen huoneen papparainen oli liikkeellä perheensä kanssa. Muistelen että erehdyttävästi saman näköinen olisi ollut täällä aikoinaan, tai tuolla Harjamäessä. Hän oli niitä luottovankeja, jotka liikkuivat vapaasti.

Tavarat on jaettu kuten oli puhe. Lisää ei oikein enää sovi. Tarvittaisiin niille käyttöä – mikä on parasta ennen päiväys? Voisitte lähettää kyllä uusia radiolaitteita, jotta pojanpoika saisi harjoitella ja sotkisi tarvittaessa sekaan juttuja jos on kiireellistä asiaa.

Jätä kommentti

*