Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 29 / kesän 2017 extra

Agentti noudattaa sääntöjä ja rajoituksia – ei kaahaa eikä herätä huomiota.

Tänä kesänä festareilla on yleistymässä yleisön mielialojen ja ilmapiirin arvioiminen kasvokameran kuvista. Ohjelmaa säädetään tunnelman mukaan.

Äskettäin Kuopioon siirretty agentti pohtii, että Poliisien tolppakameroita voisi käyttää samaan tapaan kansan mielialojen puntarointiin, ne kun jo ovat olemassa. Tämä lisäisi maan turvallisuutta. Samaan tarkoitukseen sopisivat koko kansan osalta myös tavaratalojen ja katujen valvontakamerat. Nämä tiedot voisi sitten kytkeä salaa heidän omaan tietokantaansa …

Tarvitaan vain sopiva ohjelma joka analysoi kuvia ja muodostaa niistä lukuja tunnelma-asteikolle. Sanotaan vaikka mielipidetutkimuksissa tavanomaisen määrän, mikä otos on yleensä uutisissa tuhannesta muutamaan tuhanteen.

Kesä 2017

Äskettäin Kuopioon siirretty agenttimme on tutustunut Suomen kesään täysin palkein. Eläminen palautti hänelle mieliin arktiset kesät. Valoisaa on. Joinakin päivinä kosteus on ollut suorastaan sietämätön. Koleuskin on toisinaan vaivannut. Mukavia ovat olleet toriostokset ja marjat. Erikoisesti suomalaiset ovat hullaantuneet mansikkaan ja mökkeilyyn.

Kausi päättyy pian, joten pakastin on tyhjennettävä pikemminkin kuin täytettävä. Tuleeko seuraava rekryytti heti vai myöhemmin, ei ole tiedossa, joten konttori on laitettava säästöliekille, kuten suomalaiset sulkevat loma-asuntonsa talveksi.

Pitkinä valoisina öinä on ollut aikaa syventää suomenkielen tuntemustaan. On tullut luettua lukuisia teoksia. Konttorilla on ollut suorastaan leppoisaa, joten aikaa on riittänyt. Kuntoilumaastotkin ovat olleet sopivat – lähes kaikkea oli tarjolla.

Jossakin Kuopiossa

Kuopion salaisessa toimistossa – turvallisin paikka minkä agentti tietää, on alkanut olla kodikasta. Hänen ostamansa pienoispuu on kukoistanut ja luonut osaltaan kotoisen tunnelman.

Kesän aikana on ollut kiirettä seurata politiikan näyttämöltä erilaisia tapahtumia. Jännitys on oikeastaan Pohjois-Korean tuottamaa, mistä Kuopioon välittyy vain tiedotusvälineitten antama kuva – kaukolähetyksiä on mahdollisuus seurata, mutta niitten salaisuuden vuoksi vain niukasti.

Toimistolle on koottu erilaista neutraalia kirjallisuutta. Eräs kesän aikana luettu on kuuluisa sotahistoriallinen teos: kenraali von Clausewitzin Sodasta –teos. Se ilmestyi suomeksi vuonna 1924. Tämä osoittaa esimerkiksi sen, että toimisto täällä on toiminut jo kauan.

Sodasta -teoksen merkittävimpiä mietteitä on jo heti kirjan alussa: ihmisystävällisten sielujen hyväntahtoisuudesta aiheutuvat erehdykset ovat juuri kaikkein pahimpia. ”Ylivoiman saavuttaa se, joka häikäilemättä käyttää hyväkseen väkivaltaa silloin kun vastustaja toimii päinvastoin. Sillä kannalta on asiaa katsottava, ja hyödytöntä, suorastaan nurinkurista, on pyrkiä kieltämään sodan luonne sen vuoksi, että ehkä tunnetaan vastenmielisyyttä siihen sisältyvää raakuutta kohtaan.”

Niinpä

Savon City

Salaiset hankkeemme merentutkimuksen alueella, tai niitten alla, etenevät normaalisti. Paljon on tietoa kertynyt kuluneen kesän aikana. Sitä analysoidaan kaiken aikaa. Ilmeisesti keskeisimmät järjestelmiin tilatut osat ovat saapuneet. Etelä-Kiinan merellä tehdyt testaukset osoittavat järjestelmän siellä olevan valmiina – ehkäpä sitä ei  tarvitse käyttää.

Etelä-Kiinan meri ja siitä pohjoiseen

jännitys on käsin kosketeltava – kaatuuko Pohjois-Korea jo tänä vuonna? kansa saattaa kyllästyä järjestelmään ja hakea vapautuksia markkinataloudesta, mutta silti arvostettuna ja itsenäisenä … tai tuhoutua sodassa taikka kurjistua ja nähdä nälkää enenevässä määrin.