Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 3

Kuolema Etelä-Kiinan merellä - kesäjännäri

Jossain Kuopion seudulla

Ennen sotia kirjeitä lähetettiin Venäjälle taajaan Suomen itsenäistyessä sinne ja Karjalaan jääneille sukulaisille.
Postia tuli lähetettyä myös aikanaan Kuopiossa virkamiehinä tai muuten käyneille tutuille, joista tuli sitten emigrantteja. Niin, sotien aikana viestit lähetettiin suoraan Tiltulle.

On niitä viestejä tullut lähetettyä sotien jälkeenkin. Saa nähdä, minne viestit nykyisin menevät, mutta rahakirje on edelleen tullut. Merkillistä kyllä, palkkio on edelleenkin Suomen markkoina vaikka meillä on eurot ja Neuvostoliittoakaan ei ole ollut enää lähes 30 vuoteen. Setelit ovat uusia, vuosiluvut vain vaihtuvat. Lienevätkö nykyisin nekin kiinalaisia. Sielläpäin näyttää tapahtuvan kummia …

Sanoma perustuu aikanaan Neuvostoliittolehden tilaajilleen lähettämään kirjaan. Tänä vuonna vuorossa on 1968 painetu kokoelma. (Varmuuden vuoksi lähetän samat jutut useampaan paikkaan, kun niistä viesteistä saadut setelit ovat samaan tapaan aina uusia ja sileitä.) Taitaa hiipua tuo kirjeitten lähettäminen kun lapsetkin ovat jo iäkkäitä ja huononäköisiä, eivätkä oikein enää hekään näe niitä kirjoittaa. Luultavasti palkkaavat uusia, kun ulkomaalaisia jo liikkuu ja asuu Suomessakin entisaikoja enemmän, että eivät enää herätä suurempaa huomiota.

Toisaalla jossain Kuopion seudulla

Tänä viikonloppuna siirryttiin kesäaikaan – on otettava käyttöön koulujen päätyttyä kesää varten suunnitellut uudet jakelukanavat. Hyviä ja mahdollisia asiakkaita tippuu verkosta kun koulussa ei tavat kavereita niin usein. Kyllähän jutut kulkevat kesälläkin ja aikuisväestö ostaa kuten ennenkin. Valitettavasti sattui pari onnettomuutta, mitkä ovat vähentäneet myyntiä, muutama kuoli noihin uusiin pillereihin. Myynti väheni hetkellisesti myös kun poliisi ratsasi koko Raahen nuorison.

Täytyy tässä tehdä kuten Saarijärven Paavo aikoinaan – hän laittoi leipään puolet petäjäistä, joten täytyy hieman laimentaa noita katuannoksia. Onneksi tehdas toimii, vaikka siihen menee kuluja, niin jää siitä jotain. Euroopasta sinänsä tulee jatkuvasti hyvin myös voitelurahaa, kun kilpailijat rynnivät kovasti markkinoille. Lähetetään sieltä tullia varten eriä kilpailijoitten verkkoa häiriten jatkuvasti, mutta silti, ajat ovat heikkenemässä. Valistus on vahva vihollinen. Hippiliikekin kuihtui aikoinaan, mutta onneksi tätä maailmankansalaista sentään riittää ja Tahko Pihkalan ajatukset raittiin ja urheilevan kansan kasvusta ovat jo vanhanaikaisia monen mielestä.

Lahjomattomien päämajassa

Poliisin erikoisyksikkö piti aamupalaverissaan esillä erikoisia tuhotöitä, kaahailua ja kuolemantapauksia. Niitä täytyy tutkia, olisivatko huumejengien tai muun rikollisliigan tekosia – että raivataanko kilpailijoita ja harhautetaanko niillä tutkijoita. Hommaa on vielä hanskassa, näin katsottiin. täytyy seurata onko maassa havaittavissa esimerkiksi uutta agenttitoimintaa tänä kesänä. Tuntuu aivan siltä että esimerkiksi Kuopion seudulla sellaisia saattaisi olla …