Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 5 /Naantali

Tässä pohditaan erittäin tärkeitä asioita. Arkipäiväisissä askareissa ja lomapuuhissa moni uutinen ja seikka tulee sivuutettua kuten moottoritiellä kilometripylväät ja pikkukylät. Niitä vilisee silmissä mutta vain yleiskuva jää mieleen – aurinkoista, puustoa, peltoa, sateista – mukavaa. Kertomuksessa olemme edenneet jo viidenteen jaksoon.

Naantalissa kesäkuussa 2017

täällä Juho-Kusti kutsuu, kuuleeko Alli … kuuleeko Alli?. – – Juho-Kusti kutsuu, kuuleeko alli, toistan: kuuleeko Alli?

mikäs tässä nyt tökkii — ?? jopas jotain … toistan: kuuleeko Alli? … no voi hyvä Sylvi sentään … Urho, Sylvi kuulee, kuuntelen – kutsut vaihdettiin äskettäin, kuten käskit viime kesänä niitä modernisoimaan! No voi poikkeuslaki sentään …

Sssylvi! Soitan kun olet kaupungilla. Onhan hetki aikaa. Urho, on kyllä – kerro vaan. Olen kampaajalla – kuuntelen.

Meille tulee pyhänseutuna paljon vieraita, kuten muistat. Tuli vain mieleen, että tapahtumaa pitäisi uudistaa, etenkin tarjoilua.
Ehtisitkö katsoa, onko hyönteiskeittokirjoja myynnissä – katsoisit jotain sopivaa, voisit ostaa pari säkillistä hyönteisiä … niistä puhutaan paljon. olisi hienoa kun ollaan ajan tasalla!

jos ei muuta keksitä, niin Savon Sanomissa oli talvella puhetta hyönteiskalakukosta – että voidaan tarjota välipalalla sitä, ja vaikka koivistolaista kirnupiimää juomaksi – kesällä se kuulemma on ollut savolaisten peltotyöjuomaa muutenkin … eikös vain? ja nokkoskeittoa kanssa – viholaisiahan on joka paikassa … täällä ei kuulemma ole kuin joitain Kekkosen saamia lahjaperhosia tai jotain, ullakolla, ja jossain penkissä pilkkitoukkia … mitä ne lienevätkään sitten, varmaan ongenkoukkuja tai ?

Urho, Sylvi kuittaa.

– – –
Jaa. Onkos papparaisille järjestetty tekemistä? että ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Illalla tulee liuta agentteja jotta pääsevät huomaamatta, meinaan.
Niin, mitäs meillä on suuruksena tänään, ei kun tuota puolisena? Juho-Kusti tarjosi suurusta … tuppaa unohtumaan …

Kukahan se keksi nuo radiotunnukset … etteikö voisi käyttää kännykkää? – no olkoon – en halua tietää tai fundeerata.

– – –
ja sitten illan politiikkaan, missäs se aineisto on? … onhan komentokeskus jo lämmitetty jotta agentit saavat jutella muilta salaa? ja sen jälkeen huomisen ohjelmaa … ja kun vaimo tulee kyliltä, jutellaan kokin kanssa … kerrotteko.

koskas sauna on lämmin.