Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 7 / Saimaalla

Kuolema Etelä-Kiinan merellä - kesäjännäri

Kallavedellä

Hyvä ystäväni, serkkuni Tilda!
Päätin kiittää oikein kirjeellä ystävyytemme merkiksi lähettämistäsi paketeista. Niitä pieneläkeläinen todella tarvitsee. Lastenruokapurkit ja säilykkeet ovat ravitsevia ja riittoisia. Säästin niitä tulevien päivien varalle.

Näin vanhaa ja yksinäistä ihmistä lämmittää pitkinä iltoina suuresti toveriesi kustantamassa kirjassasi olevat kauniit kertomukset. Olisin tahtonut joskus purjehtia kanssasi Venäjän sydänmailla < sisävesilaivalla taiteilijaystäviesi seurassa. Tai nuorempana samoilla kuten tarinassa Vartioasema 273 miehet kalastelivat erämaajärvillä ja rauhallisilla jokivarsilla. He saivat majoittua tuon vartioaseman perheen heinälatoon.

Jos joskus vielä kaipaat erälle, tai rakkaat sukulaispoikasi niin tahtovat, on meilläkin suvussa sukulaisilla ostettuja vartiomökkejä ja muita asuntoja vapaana runsaasti. Tunnelma olisi aito. Metsästysaikaan aseet ja kalastusvälineet voi kuivata sisällä – kuten vartioaseman emäntä lupasi samoileville vierailleen. Lähettämistäsi ruoka-avusta riittää. Niitä on kämppien komeroissa hyvä säilyttää sukulaisia varten.

Kirjassasi oli jännittävä kohtaus, kun sukulaisesi matkusti pioneerikapteenin seurassa kotiseudulleen ja jäi laivasta eräälle joen saarelle, jotta oikaisisi sitä kautta joen poikki kotiseudulleen vievälle sillalle. Tuli aivan mieleeni matkani Saimaan kanavalle ja sen sulut. Pioneerit eivät tienneet että tuona lokakuisena yönä sulut avattiin ja heidän samoilusaarensa jäisi tulvivan veden alle. Selväähän on että kanavien tulva-alueilla ei kannata oleskella ja kannattaa olla sulkuajoista tietoinen.

Kiitän myös sukulaisillemme lähettämistäsi lastenvaunuista. Niiden kokoamista suunnittelen.

Tuttavamme Retuperältä on hyvä moottoripyörien ja mopojen kanssa, hän osaa korjata televisioista lähtien ja on ollut rauhanturvaajanakin. Laitan yhdet osat hänelle kun aika antaa. Itse ajattelin tekniikassa kömpelönä osia katsellessani ja menneitä muistellen kuin saksalaisessa vitsissä 30-luvulta lastenvaunutehtaan työntekijänä nuori isä aikoinaan:
hän kertoi salakuljettaneensa lastenvaunutehtaasta vaunujen osat yksi kerrallaan – aina kun hän kasasi niistä osista vaunut, tuloksena oli konekivääri. Niin kömpelö olen tekniikan asioissa että jätin asian sikseen. Moottoripyöriin hurahtanut sukulaisemme tietysti erottaa asian ja osat oikein, kunhan nyt sanoin ja kehuin, moottoripyöriä, ja kiväärejä, hauska juttu se kuitenkin oli.

Ehkä annan tavarat hyväntekeväisyyteen, vaikka heinäkuun alussa rajamiehille.

Ja oli hyvä että lähetitte ne ruokatarpeet ennen tuota pioneerikapteenitulvaa. tai sellainenhan olisi voinut tulla. Varastoin ne ruokakonttien perällä olleet tarvikkeet teitä odottamaan. Vanhuuttani joudun luopumaan vesillä liikkumisesta. Laivani on jo vuosia ruostuneet satamissa Saimaalla, jopa lähes uponneet. Saimaan kanavalla on oltava varovainen. niiden myynti rikkaille sukulaisillesi voisi lohduttaa mieltäni.

Toivottavasti tulette pian.
kerro lämpimät terveiset puolisollesi ja myös ystävällesi Vladimirille.

terveisin
Uljanov-serkkusi Kuopiosta

niin, kirjassasi ollut köyhän kerjäläisen Leniniltä saama lahja, eläke on hyvä juttu. Hänhän tapasi Uljanovin sattumalta tämän istahdettua puiston penkillä hänen viereensä – tuo mies kirjoitti hänelle lapun, mikä tuli viedä siihen osoitteeseen – eläke tuli ja apu vanhalle miehelle

essa