Kuolema Etelä-Kiinan merellä, 9 / Saattue Muurmanskiin

Kuolema Etelä-Kiinan merellä - kesäjännäri

Saattue Muurmanskiin

Poikkesimme Japanissa purkamassa jotain ja ottamassa tilalle lisää lastia. Pelkkää rutiinia. Tai ei. Matkamme on salainen.

Varustamomme taustayhtiöt ovat sopineet, että osallistumme – niin – matkaamme nyt Venäjän Muurmanskiin pohjoista koillisväylän reittiä, ja osallistumme Kiinan ja Venäjän laivastoharjoitukseen. Olemme mukana rahtilaivojen saattueessa. Saattajiamme ovat kiinalaisten isäntiemme sotalaivat yhdessä venäläisten sotalaivojen kanssa. Niin, harva tietää, mutta varustamomme on ilmeisesti kiinalaisten omistuksessa.

Matkallamme meitä uhataan ilma-aseilla ja sukellusveneet yrittävät tuhota meidät.

Viemme lastia matkan varrella eri paikkoihin. Kaikenlaisia ristejä sitä joutuu kestämään.

Katselin tuossa rahtitietoja ja ihmettelin, kun sekä kiinalaisilla että venäläisillä on samankaltaista rahdattavaa; lasten ruokaa, lastenvaunuja, ja tietenkin vaatetusta, mitä kiinalaiset firmat maailmalle kylvävät, ja jotain moottorivaraosaa, lienevätkö moottoripyöriä. Ihmetystä aiheutti tuossa lähtiessä, kun mukana näyttää olevan länsiblokeistakin useamman valtion tavaraa, ne jatkavat Suomeen Norjan kautta, jonnekin Kuopioon?

Saattue Pietariin

Kiireen kaupalla ja erikoishinnoin varustamomme aluksista koottiin laivastoharjoitukseen saattue. Viemme tavaraa Venäjän Pietariin. Seilaamme jo kiinalaisen laivasto-osaston suojeluksessa hyvää vauhtia. Tekeehän tätä palkkansa eteen, mutta rahtiliikenteestä saattajilla ei ole hajuakaan. Näin luulen.

Itämerellä on jokin suojeluharjoitus. Me olemme osa tuota kuljetusten suojaamista.

Avasin tuossa suunnitelmia, me joudumme hakemaan suojaa joko Ruotsin puolueettomalta rannikolta tai Suomen Ahvenanmaan satamasta. Jos näin käy, on varustamolla rahtia mukana myös näihin paikkoihin, jos siis niissä tai suomalaisissa satamissa poiketaan. Kerrassaan mielenkiintoista.

Purjehdus jatkuu.
Kun kontissa sattui jotain kärähtämään, ja pari niistä putosi mereenkin, ihmettelin lastiamme: sekä kiinalaisilla että venäläisillä on samankaltaista rahdattavaa; lasten ruokaa, lastenvaunuja, ja tietenkin vaatetusta, mitä kiinalaiset firmat maailmalle kylvävät, ja jotain moottorivaraosaa, lienevätkö moottoripyöriä. Länsiblokista on erikoinen lähetys myös, näyttäisi olevan menossa Kuopioon, ja olevan joitain ilmastointitarvikkeita – eivätköhän saisi niitä lähempää? No, onhan kiinalainen edullista …

Matka viivästyi taas, kun palon käryä ilmeni jälleen kannella. Sairashytissäkin on ollut kävijöitä. Jotain kuumetautia olivat tainneet valittaa. Heistä muuten pari katosi toissayönä. Piti järjestää etsinnät, mutta varustamo käski jatkaa matkaa. Merkittiin kadonneiksi.

Kiinalaisessa saattueessa

Sairasosastolla on havaittu tartuntatautia, mutta tapaus päätettiin salata matkaa keskeyttämättä. Potilaista ensimmäinen haudattiin salaa päällikön käskystä jo Etelä-Kiinan merellä ja toinen hieman myöhemmin. Uusia tapauksia ei ole ollut. Olivat näemmä kotoisin lintuinfluenssaseuduilta, mutta ei syytä huoleen, vakuutettiin laivaston esikunnasta. Ulkomaanmatka jatkuu ja on mukava keskeytys arkiseen palvelukseen Etelä-Kiinan merellä ja rannikolla.

Itämerellä

Tilanne kiristyy, näin uutisissa näyttää.

Jätä kommentti

*