Kuolema Etelä-Kiinan merellä, IV

Kiinan rannikolla

Vuoden 2008 kesäolympialaisten purjehdusrata oli tukossa kisojen alla leväkasvuston vuoksi. Levä rehevöityi lämpötilan noustessa sopivissa ravinneolosuhteissa. Joet tuovat meriin vuosittain runsaasti ravinteita.

Agenttitarinassa järjestömme istutti levän hieman samaan tapaan kuin Välimereen karkasi vierasta akvaariokasvillisuutta. Tarkoituksemme on tutkia, miten meriveteen kuulumaton ravinne saadaan kiertotalouden piiriin, eli levän kautta takaisin kompostoituna maaperään. Suomalainen tutkijaryhmä tarvitsee työssään kansainvälistä apua. Meillä on rehutuotannossa Nobel-palkinto, kuten tiedetään.

Olympialaisten purjehdusrata pelastettiin kun suuri henkilömäärä panostettiin levää korjaamaan. Muistamme, että myös Argentiinan / Brasilian vesissä oli uimastadionilla kyseistä lämpimässä vedessä havaittua viherkasvua, pari vuotta sitten. Suomen järvissä ja Suomenlahdella on kesäisin viherlevää. Miten levä saadaan vedestä pois – siinä järjestömme (julkista) työsarka.

Kallaveden rannikolla

Kallavedestä on tavattu muovisia pienhiukkasia. Osa tästä lienee katuharjoista kulunutta muovia, mutta tietenkin myös kaikkea sitä mitä huuhtoutuu muoviperäisistä tuotteistamme pesuvesien mukana vesistöön. Tässäkin on julkista työtä järjestöllemme.Kuopion yliopisto tutki erään kuitupuun pudotuspaikan kalakannasta sen syömän puun kaarnan pitoisuuksia keväällä 1990. Kalat syövät myös vesistöön huuhtoutunutta muovia. Miten se vaikuttaa a) kaloihin b) laajemmin meihin ja ravintoketjuumme, lienee paljolti vielä selvittämättä.

Maailman merillä

Valtamerissä on jätettä ja muoviperäistä ainesta ilmeisesti mannerten kokoisia lauttoja. Kuopioon asettuneen salaisen järjestön eräänä tehtävänä on edistää muovimassan sotilaallista käyttöä. Salaisena projektina on tutkia, miten sitä hyödynnetään ensin Kiinan lähivesillä. Tietenkin alkuun tavoitteena on saada yleinen mielipide haltuun ja projektille myönteiseksi. Kiinahan on suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja, mutta mitä muita päästöjä valtio saa aikaan. Moni on jo asettanut kiinalaiset tuotteet ostokieltoon, halpamaat yleensäkin. Kun menekki pienenee, pienenevät myös saastevaikutukset.

Etelä-Kiinan merellä

Kuulimme Suomessa uutisista suomalaisen purjehdusseurueen kriittisistä vaiheista ja merihädästä myrskyävällä merellä talvella 2017. He joutuivat käyttämään laahusankkuria, tai mikä tekninen termi onkaan, kun myrskyssä lasketaan roinaa mereen tuulen alapuolelle. Tämä massa vakauttaa aluksen liikkeitä.

Samaan aikaan myrskyävällä merellä järjestömme tuntemattomaksi jäänyt huomaamaton alus suoritti vastaavanlaista tehtävää. Se kuljetti mukanaan lauttaa, laahusankkuria, minkä tutkimuksen tarkoitus on valmistella olosuhteita kiinalaisen laajentumispyrkimyksen hillitsemisessä – jos menetelmä soveltuu tarkoitukseensa, ja jos poliittiset olosuhteet – sääkin – ovat toiminnalle tuolloin otolliset – ja mikä tärkeintä: asia saadaan pidettyä salassa ja näyttämään toteutuessaan luonnonvoimien ja sattuman aiheuttamalta, kun kiinalaisia aluksia ja laittomasti valmisteltuja niin kutsuttuja tekosaaria vastaan toimitaan – tai kiinalaista halpatuontia (siis rahtilaivoja) lamautetaan ”Amerikka / Eurooppa / Suomi ensin –hengessä.

Kertojan kommentti

(Järjestömme salaisista toimenpiteestä tietenkin varoitetaan rahoittajiamme, sisäpiiriläisiä, jotta he osaavat ajallaan vetäytyä markkinoilta – jos tapaus sitä vaikuttavuudeltaan edellyttää. Kannattaa odottaa rauhallisesti. Voi kuitenkin olla, että keskitymme levätoimintaan lähivuosina enemmän kuin valtapolitiikkaan, mutta kaikkeen on varauduttava. Kuopion uusissa toimitiloissamme on rauhallista näitä asioita pohtia.) muille kiinailmiöön langenneille asiasta ei hiiskahdetakaan.

jatkuu huomenna ./.. tai ylihuomenna …