Kuolema Etelä-Kiinan merellä, VI / Kuopio

Äskettäin Kuopioon saapunut agenttimme, yksi monista, lähestyi järjestön Kuopioon perustamaa tukipistettä, turvallista asuntoa. Hän oli tarkkaillut paikkaa jo useamman päivän aikana. Samalla tavoin hän seikkaili lähialueella ja kuulosteli. Kaikki oli yhtä huomaamatonta kuin mitä hänelle oli kerrottu.

Jossain Kuopiossa

Hänen oli aika siirtyä tehtävässä seuraavaan vaiheeseen ja avata paikallinen yhteyskeskus. Tämä paikka oli koulutuksessa saatujen tietojen perusteella kaikkein turvallisin Suomessa – ja siis myös Kuopiossa. tätä aiemmin hän oli tutkinut kaikki tarvikekätköt, joita Kuopioon hänen järjestönsä on koonnut. Työpaikka, toimisto, autot, asunto ja niin edelleen.

Avatessaan huoneen oven, pölyinen ja hieman ummehtunut ilma iskee ovelta vastaan. Selvästi kaikesta näkee, että tila on ollut käyttämättä pitkään. Kuinka kauan, selviää myöhemmin. Kenties kylmän sodan ajoista alkaen. Noihin aikoihin Suomeen, ja maailmalla yleensäkin, oli vaikea matkustaa. Yhtäältä, mitä valvottavaa Suomessa olisi ollutkaan. Nyt on toisin – rajalinjat ovat hämärtyneet.

Kevyen siivouksen jälkeen, siivouskaapissa todella oli vanha putkimallinen pölynimuri ja siihen pusseja. Se oli suorastaan uusi, tai tulisiko sanoa, lähes käyttämätön. Vesi ja viemäröinti toimivat. On tätä joku käynyt joskus huoltamassa, näin luulen?

Turvakaapista löytyy viestinnässä tarvittavat välineet. Siellä oleva tunnistekartta on vuodelta 1963 oleva Postipankin toimipaikkojen kartta Kuopion läänissä. Kartta on kulunut, joten se on ollut käytössä jossakin vaiheessa tiuhaan. Vaikuttaa siltä, että se on aikoinaan jaettu jokaiseen kotiin, tai ollut huomiota herättämättä vaivaton hankkia. Karttaa hyödyntäen on toimittava nytkin. Siinä olevat paikat ovat kohtaamistilanteissa merkittäviä. Karttaa käytetään myös viestintäverkoston peruspilarina. Selvää on, että viestivälineitä, näitä nykyisiä on hankala käyttää, vaikka Suomessa sisäinen valvonta onkin vielä lasten kengissä. Poliisi kuitenkin saa tarvittaessa telekuunteluluvat varsin joustavasti. Tähän ei ole varaa. On oltava huomaamaton ja näkymätön.

Toinen tärkeä asia, mikä luo kotoisan tunnelman, on tietenkin työnantajan aikoinaan varaama baarikaappi. Varustelu vaikuttaa täydelliseltä. Suorastaan kuten koulutuksessa totuttiin arvostamaan New Yorkin korkeatasoista cocktail-kulttuuria. Opaskin on mukana, mitä ei muistinvaraisesti vielä osaisi. Jätän sen tänne kokoontuvan ryhmän käyttöön, ja mahdollisesti tämän jälkeen seuraajalleni …
Vaikka juomat ovatkin vanhoja, ovat ne oikeita merkkejä ja laadultaan vanhetessaan paranevia. Täytejuttuja on hankittava sitten myöhemmin. Paljon myöhemmin.

Nyt on ryhdyttävä toimeen.

Jätä kommentti

*