Kuolema Etelä-Kiinan merellä, VIII, Vapaakauppaa Japanin merellä

Matkalla Japaniin

Kapteeni siirtyi komentosillalle hyvissä ajoin ennen rahtialuksen lähtöä. Perämies kertoi että viimeisiä kontteja siirrettiin parhaillaan laivaan.

Näyttötaulussa oli koodi 654, mutta pian se muuttui koodiksi 154 – mitä ihmettä varustamo puuhaa, mietti kippari. Koodi 654 tarkoitti sisäpiiriläisille arkaa lastia, mutta sen pienentyminen noin paljon tarkoitti suorastaan, että lastin joukossa on jotain muutakin kuin piraattikopioita… Ehkä parinkin eri valtion tai kauppajärjestön juttuja tai sitten jotain huippusalaista. Onkohan rahtien järjestelyissä tapahtunut jokin virhe? Lastin erikoisuuden olisi arvannut tietysti jo siitäkin, että varustamon lisämiehiä oli noussut laivaan. Nyt oli oltava varovainen.

Läheisestä satamasta irtautui samoihin aikoihin yhtiön toinen rahtilaiva. Näytöltä näkyi, että sen koodin loppuosa on 53, joten siinä oli tavanomainen miehistö – monikansallinen sekin – ja oli matkalla Japaniin. Olikohan odotettavissa jotain? Tuo koodi tarkoitti harhautusta silloin kun siirrettiin arkaluonteisia juttuja muilla laivoilla.

Avomerta, avointa Etelä-Kiinan merta ja on paljon liikennettä.

On normaali viikko siis. Radiosta kuuluu monia keskustelupätkiä. Yhtiön salatulla kanavalla kerrotaan että kohdealueella on sotalaivoja. Harjoitusten ja valtioitten rajakysymysten vuoksi – kaiketi. Tai sitten vahtivat tai turvaavat eri kuljetuksia – mene ja tiedä.

Matkan lähestyessä päätöstään, kuuluu yllättäen salaisella kanavalla keskustelu:
Trumpin laiva lähestyy;
Jatka;
… mutta, se on sotalaiva;
Jatka silti – sinun trumppisi on isompi.
Hetken kuluttua harhautuslaiva jatkaa: Ilmeisesti meidät aiotaan pysäyttää?
Jatka; emme pysähdy;
Törmäämme kohta!
Jatka vain, yhtiö vastaa! Kansainvälistä vapaakauppaa ei mikään valtio saa häiritä – Jatketaan! Varustamo jatkaa: Jos tilanne on uhkaava, lähetä kaikki kansainväliset merkit, jotta pienempi alus väistää. Jos ei väistä, aja upoksiin, aseita ne eivät uskalla lippuamme vastaan käyttää. Ota hetkeä aiemmin tehoja taakse, tietenkin hitaasti, jotta lastia ei tipu mereen … Konttorilta lähetetään tarpeelliset ja tavanomaiset osanottoviestit, jos kuolleita tulee … ja … haasteet vastapuolelle … juristit tienaavat seuraavat kymmenen vuotta, tai, mitä pääjohtajat suunnittelevatkaan.

Uutisissa: rahtialus ja sotalaiva törmäsivät Japanin merellä, tarkempi syy on tuntematon. Pelätään että onnettomuudessa on kadonnut sotalaivan miehistöä.

Kauppayhtiön toimistossa Savon Cityssä

Kauppasota on saatu näköjään käyntiin. Pian päämajamme siirtyy tukitoimien osalta Kuopioon rauhallisemmille seuduille – itäiset seudut ovat lähivuosina rauhattomia, kenties jopa sotatannerta …