Kuolema Etelä-Kiinan merellä, XXI / Suuri pamaus

Pilvipatsas kalastaja-aluksen kuvaamana valoisaan aikaan

Jokainen on joskus törmännyt ajatukseen, että kirjailija Jules Verne vei meidät sukellusveneseikkailulle ja pumpuliruudin voimalla avaruuteen jo paljon ennen kuin tiede asiat ratkaisi – hän tunsi tekniikkaa. Vernen mukaan on nimetty esimerkiksi tietty tulivuorenpurkaus – kun maakuoressa oleva kupla puhkeaa.

Tutkimusasemalla

Kaikki on ollut valmista lähtölaskentaan aamusta alkaen. Laskentaa siirrettiin tunnilla sääolojen vuoksi. Liikenne on normaalia. Kohteet ovat liikkuneet suotuisasti. Odotetaan mitä pääkonttorilla tehdään.

Savon City valvomossa

Suomessa on tehty avaruus- ja fysiikan tutkimusta jo pitkään. Atomiaseen sijaan on mietitty jotain muuta. Tänään on ensimmäinen kokeilu. Kohteena on Etelä-Kiinan meri. Kun ensimmäistä ydinpommia kokeiltiin, pelkona oli se, että reaktio jatkuu ja jatkuu ja maailma tuhoutuu. Ainetta oli kuitenkin harvassa, joten reaktio kyettiin hallitsemaan – tai luonto hallitsi sen.

Operaatiohuoneessa

Testaus: Antenni? Ok, Säde? Ok, Teho? Lähestyy maksimia, Suihkuvirtaus? normaali, Vastapaino? kunnossa, Meriliikenne? kiinalainen rahtialus ylittää kohteen ennen ja jälkeen – normaali
Päätös: laskenta Suomen kesäaikaa klo: 13.00.

Japaninmerellä on odotettavissa ohjuskoe. Mahdollisesti myös vastatoimenpiteitä Pohjois-Korealle, siis kello 13 Suomen aikaa.

Etelä-Kiinan meri

Klo 13 ja viisi sadasosa sekuntia yli: väläys kuin salama kirkkaalta taivaalta. klo 13.09 tsunami, maanjäristysilmiö mannerlaattojen liittymäkohdassa. Lievä.

Uutiset iltapäivällä Aasiassa

Tsunami, tai maanjäristys oli lievä mutta se havaittiin kaikkialla maailman seismisillä mittausasemilla.

Merenkulun ohjauskeskus on kadottanut yhteyden erääseen rahtialukseen. Alueen reunamilla olevia aluksia on pyydetty raportoimaan havainnoistaan.Alueen sotalaivat ovat turvautuneet varajärjestelmiin, kertoo luotettava tiedustelun tarkkailulähde. Eräät lentokoneet ovat tehneet pakkolaskun onnistuneesti tsunamin jälkeisenä ajankohtana. Koneita ei tiettävästi ollut liikkeellä havaitsemassa maanjäristysaluetta.

Merkillisesti Japanin ja Kiinan havittelema luoto on vyörynyt mereen lähes kokonaan, ilmeisesti lähialueen maankuoren liikkeiden vuoksi. perusteet saattavat pettää ja saari on sitten kadonnut veden pinnalta.

Tapausta ihmetellään lähetyksessä ilmeisen tavallisena.

. . .