Kuolema Etelä-Krimillä, XXIV / bisnestä yli rajojen

Kuolema Etelä-Kiinan merellä - kesäjännäri

Baltian rannikolla 1944

Viimeinen Saksan sotalaiva poistuu kiireesti neuvostojoukkojen vallattua alueet. Laivat ovat olleet täysiä evakuoitavista joukoista ja Gestapon tärkeästä materiaalista. Mannerheim kotiutti Viroon Suomen rintamalla suurhyökkäyksen torjujina taistelleet joukot. Sentään kiitollinen, heidät olisi välirauhansopimuksen mukaan ilmeisesti kuulunut riisua aseista. Onneksi raskas kalusto ostettiin Suomeen.

Sotalaivan kapteeni kaatui ilmahyökkäyksessä, joten vanhin upseeri toimii päällikkönä. Gestapo kiirehtii. Laiva on selvästi ylilastattu, tämän vuoksi kapteeni käski keventää kansilastia – heittäkää mereen! Käskystä.

(Sotien jälkeen kapteeni siirtyi rakennusalalle – ja sitä oli paljon.)

Baltian rannikolla 2017:

Itämerelle ja luoteeseen ajelehtii esine tai kaksi vesirajan alapuolella. Tarkkaavainen syväsukeltaja olisi saattanut havaita, miten sedimentistä erkani materiaalia merivirtojen ja kaasuputkiväylän työmaan toiminnan jälkeen. jokin pohjan tutkimus sai liikettä aikaan. Myös sukellusveneiden liikehdintä saattoi olla syynä tähän. Myös Ruotsin aluevesillä havaittiin vastaava ilmiö.

Savon Cityssä:

Keskikesällä Suomi on rauhallinen, väki on lomalla.

Puutarhassa ja pelloilla aika on kiireisintä vuodessa. Sama tahti on myös levän kasvattamisessa. Onneksi Itämerellä riittää ravinteita, kuten monilla muillakin merillä. Voimme rikastuttaa kiertotaloutta monin eri tavoin. Samalla operaatiokeskuksen viritelmämme voivat hyvin.

Kokeilutoiminta pohjoisilla alueilla on jäiden vuoksi hieman hankalaa. Olemme kehittäneet rullalle käärittävän version. Etelä-Kiinan meri on hyvä kohdelaboratorio.

Bisneksiä Suomen niemellä:

Hiljakseen toimiva järjestö hoitaa bisneksiä, joiden perään toiset vain haikailevat. Pääalana on vienti ja tuonti, mutta myös turvallisuus, jos puoliso tai lapset kyselevät. Vanhinten neuvosto tutkii parhaillaan tilastoja, joita opiskeleva nuoriso on laatinut.

Tuonti: joo hyvä luku, olisi voinut olla enemmänkin
Keskukset: varsin moni virallisesta tuonnista on ollut järjestömme tulonlähde, ja tarvikkeita varsinkin on mennyt, rahaakin on suojelusta saatu
Kurssit: tuottaneet kohtuullisesti, kun saatiin vapaaehtoisia töihin ja maksaja on vakaa
Kotiutus: siihenkin saatiin osa kursseista ja provisioitakin tulee
Vienti: niin, niin, tämä on askarruttanut … muistaakseni muuttuja oli aiemmin ”maan alle”?

 • oli kyllä, pidit siitä sanonnasta, Kyllä. Ajattelin vaihtaa sarakkeen otsikon, koska Saksasta löytyi äskettäin vientituotteitamme suurin piirtein vientimme määrä – muutin termin, ettet ihmettelisi, minäkin pidän kyllä tuosta maanalla -nimityksestä – ja vielä meillä on reserviä välitettäväksi eri tehtäviin, kyllä
 • palataan tähän, mutta toisaalta: saamme varmaan uudet rahat viennistä, ehkä tuontikin järjestyy meidän kyydillä
  Muilutus: kuinkas väki saatiin poliiisisaattueesta irti kun keskuksia siirrettiin? Niin, oma automme tietenkin kuljetti väkeä paikasta toiseen. Pysähdyttiin tauolla ostoskeskukseen. Niin? Väki trimmattiin uudelleen muotivaatteisiin ja he häipyivät toisiin tilausbusseihin ja yksityisautoihin … helppoahan tuo on.
  Investoinnit: lähettelimme muutamia tekstiviestejä ja sähköposteja, joten vaarallisuustaso, vai mikä se nimi suojeluväen termi nyt onkaan, on taas noussut. Valtio laittaa lisää rahaa, mikä tuottaa jotain tietysti meillekin. Onkos sitä vanhaa isoisän ruutia vielä jossain, ja onhan vipinää ollut kuten kesäisin yleensäkin? (ja ovathan tinanapit olleet jo vuosia muissa hommissa, poissa bisnesten tieltä)Asianajo: hyvin ovat juristimme tienanneet. Käräjiä on käyty ja käydään vielä vuosia …
  Tulevaisuus: on vaihdettava varmaankin alaa tai otettava uusi tuoteperhe työn alle, ratsiat on lisääntyneet, tai kansainvälistyttävä esimerkiksi Italiassa.

  Kentän väkeä on taas varoitettu olemaan ihmisiksi ja hissukseen – siis sortumatta erään brittikirjan esimerkkiin, missä osajuonena paikalliset skinit hakkasivat ja pelottelivat paikallista väkeä – siitä jää paha maku, ja kiinni maassa kuin maassa, ja bisnekset kärsivät.

  Suomessa kaikista asioista tehdään bisnestä. Joku järjestökin on tavallaan palkannut väkeä, kummallista, mutta salaista on ja pysyykin.

  Hampurin mellakat jäivät kiireessä vähän epäselviksi, mistä siellä oikeastaan oli viime viikolla kyse? lehdet eivät kertoneet – olisiko ollut trollausta? Täytyypä kysyä eräältä joka tietää, hän muuten kauppasi äskettäin meille moottoripyörää, vai oliko niitä useampiakin.

  Kotiuttamiskeskuksessa

  Alkaa tuo homma vihdoinkin mennä putkeen. Logistinen ohjaus kannattaa hoitaa niin, että Saksasta löydetyt kotoutetaan sieltä suoraan. Lakeja voi sitten tutkia myöhemmin. Jokin kummallisuus sattui paperipostissa kun tehdyt valitukset ja muuta hävisivät postissa, olisivatko jääneet rekassa Ruotsiin, vai mistä se maaposti kulkee.

  Hyvin on selviydytty – kohtuullisesti kaikesta! Luottamus toimintaamme sen kuin kasvaa.

  Krimillä

  Tämä painos on keräilykappale, kun otsikkoon vahingossa painettiin eri nimi; Suomenniemellä ei juurikaan julkilausuta Krimin ongelmaa. Pakotteissa ollaan mukana, mutta ne ovat unionin riesaa Suomen virallisessa tekstissä. Saattaa olla että alue nousee politiikan keskiöön mitä vilkkaimmin.

  Operaatiokeskuksessa

  Tutkimustoimintaan tarvitaan luotettavaa väkeä eri puolille maailmaa. Itäiset maat ja Afrikka ovat tulevia kohdealueita. Uutta ainesta on virrannut hyvin Suomeen ja saapuu koko ajan Italiaan.

  Koulutuskeskuksemme on ollut täysi. Saamme kuitenkin jatkuvasti lähetettyä agentteja kohdemaihin, kun heitä ”palautetaan” valtion kyydillä. Yritykset ovat palkanneet heitä peitehommiin edistämään kansainvälistä kauppaamme, ja tietenkin omaansa. Mikäpäs sen somempaa. Järjestömme on tehokas.

  Suomi rakensi 1960 – 1970-luvuilla Irakissa. Hyvät bunkkerit esimerkiksi!

  Eräs rakennusfirman kauppaneuvos totesi aikoinaan, että suomalaisia voi pitää ulkomailla vain kolmisen vuotta. Tämän jälkeen hän kaipaa vuodenaikojen vaihtelua, joten työntekijä on kotiutettava. Mutta, jos koulutamme paikallista väkeä Suomessa, ja he palaavat kotiin – he ovat kotonaan ja rakentavat kansainvälisellä avustusrahalla maansa itse – no jotain voisi kanavoida rahasta Suomeenkin, jos ehdimme mukaan muiden edellä. Jos tulee uusi sota, rakennetaan uudelleen, näinhän kauppa toimii. Kukahan ryhtyisi Suomen

 • kauppavaltuutetuksi?

  Agentteja on tavattu jälleen Kuopiossa runsaasti – tai heitä sellaisina seurataan varmuuden vuoksi.