Kuopion Suurimmat markkinat

Sateenkaari Kuopion tammimarkkinoilla 28.1.2017

Itsenäisyyden 100 vuosijuhlan vuonna Kuopion tammimarkkinoiden järjestäminen uudistettiin perjantaille ja lauantaille. Tätä kehuttiin, koska lauantai on monelle vapaapäivä. Kun kauppojen aukiolo on vapautettu, voisi ajatella että markkinat jatkuisivat lisäksi sunnuntaina. Voisi ajatella, koska sunnuntaina torilla on varsin vähän ohjelmaa.

Tänä vuonna sää suosi leutona tammimarkkinoita. Nykyisin on varmasti Suomessakin jo sallittua käyttää positiivista ilmaisua, ja sanoa tammimarkkinoita Kuopion Suurimmiksi. Tottahan tämä onkin, jos joku epäilee määrällisyyttä, niin laadullisesti.

Torilla oli tänä vuonna mukava viettää aikaa. Tavallista tai säännön mukaista on ollut, että tammimarkkinoilla ollessa on pakkasta toista mittarillista, että vesi polvessa jäätyy. Vanhat ihmiset tosin muistelivat lapsuudessani käyntiään tammimarkkinoilla laivalla, joskus 1930-luvun alkuvuosina, mutta näitä leudompia ilmoja on todella harvoin. Johtunevatko kelit ilmaston lämpenemisestä vai vain sään oikuista, jää tiedemiesten selitettäväksi, mutta markkinoilla oli mukavaa. Kiitos kauppiaille vaivannäöstä!

Toivottavasti teemakuvastani näkyy erikoisuus – onnea tuottava sateenkaari kuvattuna toripäivän alkaessa 28.1.2017. Silmin nähden sateenkaari oli loistava.

 

 

Kommentit

 • Seija Hämäläinen

  Kaakonkulmalaiset tekevät kovaa tiliä markkinoiden aikaan rinkuloillaan, jotka eivät pahvia kummemmilta maistu. Miksi ei Kuopiossa ole kehitetty omaa markkinaleivonnaista, jota ei kukaan voisi olla ostamatta. Miksi ei leipomoissa tai oppilaitoksissa tartuta toimeen? Miksi ei järjestetä kilpailua aiheesta? Miksi ikuisesti ratsastetaan kalakukolla, on kai täällä lupa jotain muutakin leipoa.

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos! hämmästyin todella, että kysymyksesi on jäänyt vastausta vaille.

   Ilman muuta me tarvitsisimme kuopiolaisten tai savolaisten ”oman” vehnäsen. Pullaa paljon syöneenä olen kanssasi paljolti samaa mieltä tuon markkinarinkelin mausta – hieman eri määrä sokeria ja kardemummaa niissä vain tuntuu olevan – ja se muoto ja väri tekevät tuntemamme tuotteen.

   Kun Kuopiossa oli juhlavuosi 1982, kun Kuopion ikä arveltiin olevan 200 vuotta, osallistuin vakioasiakkaana Trube-kahvilan juhlaleivoksen suunnitteluun (kysyivät mielipidettä tuotteen onnistumisesta).

   Jokin ”terveellinen” leipä sen markkinaevään tulisi olla – kahvileipäkin varmasti kävisi. Aikoinaan ostin aina Tampereella käydessäni Linkosuon rievän, se oli 1900-luvun alun lounasleipä, mitä oli viety työmaille päivällä tuoreena. Leivän söi liki heti ja erittäin hyvin loput seuraavan aamun aamiaisella. Leipään liittyy ”maailman eniten myyty” nuotisto ja laulun teksti, missä kehutaan Tampereen tyttöjen sievyyttä, kun he syövät Tampereen rieviä … Nuotit ovat leipäpussiin painetut. – – Sanoin ’se oli’, koska lakkasin ostamasta leipää sen jälkeen kun sen valmistus siirtyi koneelliseksi (ja alkoi muistuttaa savolaista rieskaa).

   Kuka julistaisi ideakilpailun? vaikeaa varmaan on vallata Viipurinrinkelin paikka markkinatuotteena, mutta sopisi sitä yrittää.

 • Jari Holopainen

  Kiitos blogistasi. Rinkeli -sanassa sääteema vaikuttaisi olevan mukana jo luonnostaan, keli. Ilmastonmuutoksesta voi olla vaikea keksiä hyvää markkinaleipomusta, mutta jännittävä sana se kannattaisi olla. Hottiksen tuntevat jo monet, mutta voisiko sopiva sana olla esimerkiksi muutis?

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos idean kehittelystä! Sopisi kokeilla. Pitkään ihmettelin savonlinnalaisten keksintöä, kun kioskeille ilmaantui ”vedyt ja atomit”, lörtsykö se oli, että mikä se tämä mahtanee olla. Varmaan nykyisin ne jo moni tuntee Kuopiossakin, makeana ja ilman, tai jotain …

   – Ehdotuksesi muutis, muutis … taipuu kielen päälä tämäkin (rinkelissä on ärrrä ja lörtsyssä, kalakukossa ja vedyissä ja atomeissa on sitä jotain mitä itse tuotteesta ei näe, ja mikä on ”tiedettävä” olevan olemassa …

   hyvä tästä projektista tulee, Kiitos Seija ja Jari

  • Eino J. Pennanen

   Sanoja lisää (leivos-rinkeli-kilpailuun)

   Seijari missä j yleensä lausuttaessa kahdentuu / vahventuu: Seijjari

   Muutis mukkeli (tässä on tuo Jarin havaitsema rinkeli-sanan ”keli” mukana).

   Sanagenerointi oli aikoinaan valtiollisen Posti- ja Telelaitoksen Teleyhtiön mainoksen idea; he keksivät yhdyssanoja, joissa oli tele mukana. Niitä on suomenkielessä runsaasti; postittele, muistele, uiskentele, paras tele, rakastele jäi myös mieleen – se oli iskevä kahvimukin kyljessä, kun viittaa lämpimiin arvoihimme kaikille rakkaan Telen yhteydessä: RAKAS Tele! jne.

   Nyt sitten vain leipomaan ja maistelemaan ja odottamaan tulevia Kuopion torin markkinoita!

 • Eino J. (maallikkona)

  Ostin markkinoilta ”jahtipikarin”, tai mikä se oikeasti onkaan: metallinen pikkumuki, mikä menee kasaan ja on näin tavallista vahvaseinämäistä astiaa vaivattomampi kuljettaa taskussa.

  – No, kun myyjä laittoi sen ostaessani kasaan, kiinni, se on nyt jääkiekon mallinen litteä kapistus, mitä en saa auki.
  – Kenpä tietää: Mistä kulmasta se avautuu, taisi jäädä seuraavilla markkinoilla selvitettäväksi.. ?

Kommentointi on suljettu.