Kuopion Torille 60 reikäinen unisex-toire-huussi (トイレ)

Roomassa korttelin käymälä oli arvokas paikka.

Väki tapasi vesikäymälässä ja puhui politiikasta ym. Kuopiossa voisimme elvyttää tuon kauniin roomalaisen kakkimistavan.

Alkuun Torille (Mualiman navalle) rakennetaan 60 reikäinen käymälä. Siihen mahtuu kerralla bussilastillinen väkeä. Se on sukupuolineutraali – eli unisex-huussi – ehkäpä suurin sellainen Suomessa.

Niin:

Ihmisen ruoansulatuksen lopputuotteet päätyvät kehittyneissä länsimaissa pääsääntöisesti veteen. Ulosteet on johdettu jonnekin kauemmas jo neljä–viisi tuhatta vuotta.

Esimerkiksi antiikin roomalaisilla oli hyvä viemärijärjestelmä sadevesille ja jätteille. Heillä oli asialle jopa oma jumalatar, Cloacina. Näin kerrotaan artikkelissa: Väestönkasvu pakotti keksimään hätäratkaisun 25.7.2017 Tekniikka ja Talous Vettä Roomassa kului yhtä paljon kuin 1960-luvun Lontoossa – miljoonakaupungissa, kerrottiin Sauna-kirjassa. (Heillä ei ollut hanoja!)

Tekniikan maailma (TM) kertoi roomalaisten vessapaperista  5.4.2018: Hämmästyttävä ”peppusieni” oli aikansa WC-tekninen huippusaavutus (virallisesti tunnetaan nimillä tersorium ja xylospongium).

Meille tuttu wc-paperi on itse asiassa melko uusi keksintö.

Rooman raunioiden perusteella tiedämme, että roomalaiset käymälät olivat usein ”yhteisöllisiä”, eli niissä oli useita, joskus jopa kymmeniä istumapaikkoja vierekkäin ilman minkäänlaisia väliseiniä. (Netissä on kuvia näistä mukavuuslaitoksista)

Yhtäältä

Kuopiossa vaikuttaa yli 90 kansalaisuutta, jos muistan kaupungin verkkosivulta tiedon oikein.

 • Kuopion torin huussi on rakennettava kansainväliseksi.
 • Vanhin julkisen käymälän tyyppi on yksinkertainen kyykkykäymälä, joka on edelleen yleinen julkisissa käymälöissä. ”aasialaisena käymälänä”
 • Muutama paikka Torin huussissa on siis oltava eri kulttuureille ominaisia
  • – riukuja,
  • kyykkyjä,
  • istuimia
  • pisuaareja
  •  ja lattiakaivoja …

Itämailla on kyykkykäymälät. ja Venäjällä. Japanissa on tosin kehitetty äskettäin myös loistavat istuinkäymälät. Niissä  on lämmitystä, pesuria, kuivainta ja muuta automaattia kaukosäätimin. (Luin Wikipediasta tai jostain netistä)

Suunnitteluvinkkejä 2

Poimintoja japanilaisesta käymälästä Kuopion Torin käymälän suunnittelukilpailuun osallistujille tiedoksi: (luin aiheesta ensimmäisen kerran vasta päivänä muutamana, joten hämmästelin alkuun tekstin todenperäisyyttä; mistä voit itse päätellä loput. (Säästyy vettä)

Mallista riippuen japanilaiset WC:t on ohjelmoitu nostamaan kantensa, kun mahdollinen käyttäjä havaitaan lähistöllä, pesemään käyttäjän peräaukon ympärys tai häpyalue (myös käyttäen hierovia tai sykkiviä toimintoja), kuivaamaan käyttäjän alapään toimituksen jälkeen lämpimällä ilmalla, huuhtelemaan itsensä automaattisesti ja sulkemaan kantensa käytön jälkeen. (lainaus jutusta)

Lukija havaitsee, että suomalainen WC on alkeellinen japanilaiseen verrattuna! Mualiman navalle tarvitaan siis parasta saatavilla aolevaa tekniikkaa.

Voit viihtyä jutun parissa silmäilemällä seuraavaa, ja linkkejä:


tästä jatkamme monelle tiedossa olevalla seikalla (Kaiketi Wikipediasta):

Japanilainen WC

 • Japanin kielen sana toire (jap. トイレ) on lyhenne englannin kielen sanasta ”toilet”, ja sillä tarkoitetaan sekä itse WC-istuinta että huonetta, jossa se sijaitsee.
 • Yleinen kiertoilmaus on otearai (jap. お手洗い, ”käsienpesu”), joka tiukasti tulkittuna tarkoittaa vain lavuaaria. Se on käännöslaina sanasta ”lavatory”.

Standardi, maailmanlaajuisesti käytetty vesiklosetti tunnetaan Japanissa länsimaalaistyylisenä  (jap. 洋式,  yōshiki) käymälänä.

Länsimaalaistyyliset käymälät, mukaan lukien high-tech-käymälät, ovat nykyään japanilaisissa kodeissa yleisempiä kuin perinteiset kyykkykäymälät.

Moderni japanilainen WC, jota kutsutaan englanniksi joskus nimellä super toilet ja joka tunnetaan Japanissa yleisesti nimillä washlet (jap. ウォシュレット, woshuretto) tai lämpimällä vedellä puhdistava WC-istuin (jap. 温水洗浄便座, onsui senjō benza)


Linkkejäkin on (täytyy hyväksyä ao. lehden lukuehtoja …)

 1. https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/vaestonkasvu-pakotti-keksimaan-hataratkaisun-joka-pilasi-vesistot-olavinlinnassa-ulkonevassa-erkkerissa/3b4fa0bf-b63a-3530-a9f7-44ae7b663a46
 2. HS 29.8.2014 antiikin roomalainen meni vessaan juttelemaan. Yleiset käymälät olivat Rooman valtakunnan ajalla kohtaamispaikkoja, joissa keskusteltiin politiikasta ja juoruiltiin.
 3. YLE 27.4.2016 Roomalaiset kakkivat kauniisti – silti loiset ja taudit levisivät; Cambridgen yliopiston tutkijat ovat arkeologisessa tutkimuksessa havainneet. Ihmisten jäänteistä ja fossiloituneista ulosteista, koproliiteista, on selvinnyt yllättävän laaja loisten ja tautien kirjo. Samoin säilyneistä tekstiileistä on saatu viitteitä täiden ja kirppujen runsaudesta. Makkilan tuotetta käytettiin lain mukaisesti lannoitteena. Loiset levitettiin siis pelloille sellaisinaan. – Nykyään jätöksiä pitää kompostoida kuukausien ajan ennen pelloille levittämistä, jotta taudinaiheuttajat kuolevat. Roomalaiset eivät tätä ymmärtäneet, ja näin loiseliöiden munat siirtyivät kasvisten mukana takaisin ihmisiin.
 4. TM
 5. huuhdeltavia vessoja on käytetty jo yli 5000 vuotta sitten. Koreasta on löydetty 1300 vuotta vanha itsehuuhdottava kyykkyhuussi. Itsehuuhtelevasta vessanpöntöistä tuli todellinen muoti-ilmiö vasta vuoden 1851 Lontoon maailmannäyttelyn jälkeen.  https://tekniikanmaailma.fi/1300-vuotta-vanha-vesivessa-loytyi-etela-koreasta-vesivessat-keksittiin-jo-kivikaudella-mutta-hajulukkoa-piti-odottaa-vuoteen-1775/