Kuopion Torille loimulyhdyt

Kuopiossa oli yksi katuvalo, joka sammui aina kulkiessani sen ohi. Olisiko ollut iltakymmenen pintaan – lyhty saattaa olla paikallaan vieläkin? Iltalenkkini kulkee nykyisin eri paikasta, joten 80-luvun muistelu on virkistämättä. Missä tuo valaisin on? ollut? muistatko?

Mutta että Kuopion Torin valaistuksesta piti sanoa sananen;

Ohikulkija on havainnut Kuopion kaupungintalon pääoven pielessä komeat lyhdyt.

Niissä on maallikkokielellä loimuvalo. Netin suomisanakirjan mukaan loimulamppu on hehkulamppu, joka palaa elävän liekin tapaan loimottaen. (mikäpä lienee kaupungintalon lampuille oikea termi). Kaikkineen porraspielen valolyhdyt antavat mukavan tunnelman vanhan rakennuksen edessä pimeinä iltoina. Oikein hyvä.

Tästäpä johtui mieleeni, että

koko Kuopion Tori kannattaa valaista vastaavilla lyhdyillä. Luonnonvalon loimotus säväyttäisi ja loisi entisajan kaasuvalojen tai vastaavien tuikkujen tunnelman – ehkä hieman hämyisän, mutta silti.

Torin valaistus liittynee pimeän ajan toritoimintaan. Hieman hämyisemmässäkin valossa tulisimme toimeen.

Myös Kuopion Torin ympäristön mainosvaloja tulisi rajata – ja himmentää. Eikö vain. Ehkä saattaa ilme arvoiseensa aikaan.

Ehkäpä kulkurin joulukuusen valotkin olisivat tänä vuonna loimulamppuja? Ehkäpä. Keltaisen lämmin valo.

Laitetaanpa kansalaisten osaavat tiedot yhteen – mistä noita lamppuja ja lyhtyjä saa? Kuka suunnittelee säjköjärjestelmän Torille, jne.?

Artikkelikuvasta nuo lyhdyt eivät erotu, tai, josko ovat niin uudet, etteivät vielä parin vuoden takaisessa valokuvassani ole olleet paikoillaan.

Ja sitten myöhemmin

katuvalaistus uusittaisiin muistuttamaan entisajan öljy- tai kaasuvalolyhtyjä kautta Kuopion. Tunnelmaa!