kuparimaski pakkasella?

Kouluikäisenä kuulin kertomuksen sotakorvauslaivoista Neuvostoliitolle. Suomalaiset rakentavat saunan myös laivaan. Kerrottiin että tilaaja piti haapaa olevia lauteita liian halpoina, kenties yrityksenä viilata linssiin. Kuparia on oltava sisustuksessa. No niin tehtiin ja luovutuksen tullen sauna lämmitettiin hyvin. Pian vastaanottaja hyväksyi puiset lauteet.

Lehdessä kerrottiin, että uusia maskeja on kuparimaski. Kuvassa se oli kuparin värinen. Onko vain väri kuparia? Jos kudelmakin on kuparilankaa, saattaa maski jäätyä kasvoihin pakkasella. Moni muistaa lapsena kokeilleensa kielellä kylmää rautaa – ja kieli tarttui siihen kiinni.

Tottahan on, että hiihtäjille valmistettiin hengitysilman lämmittimiksi kasvoille asetettavia tötteröitä, joiden idea perustui siihen, että uloshengitys lämmitti tötterön sisällä olevan verkon. Tällöin pakkasilma lämpeni tötterön läpi hengitettäessä. En kokeillut. Lieneekö ollut altis jäätymään, etenkin jos oli tarve syljeskellä?

Jos maski on kertakäyttömaskin materiaalia, ja vain väri on kuparinen, uusi maski lienee käytössä kuten aiemmin aiheesta postasin. Kasvot kastuvat maskin alla, joten kovalla pakkasella on huolehdittava lämmöstä.

Täytyypä perehtyä asiaan…