Kurkkudirektiivi: mykkä autoradio

Jäsenmaksu nousee - Exit hanke luonnon helmassa

Loppuuko ULA-radion kuuntelu autoissa?

”Sulaa hulluutta” – EU-direktiivi uhkaa hiljentää suomalaisautoilijoiden radiokanavat, otsikoi mtvuutiset netissä 16.10.2019.

EU-direktiivi uhkaa suomalaisten mahdollisuuksia kuunnella radiota autoissa. Direktiivi edellyttää, että uusissa autoissa on maanpäälliset digiradiovastaanottimet.

Suomessa on käytössä niin sanottu FM-radio. Sen käyttö on hyvin laajaa ja vakaata. Suomessa on siis toisentyyppinen teknologia, kertoo Elina Thorström, joka toimii markkinayksikön johtajana liikenne- ja viestintäministeriössä.

ULA (ultralyhyet aallot) on radioaaltojen taajuusalue, jolla lähetetään sekä kaupallista että yleisradio-ohjelmaa taajuusmoduloituna. ULAsta käytetään nykyisin yleisesti myös lyhennettä FM-alue.

Moni meistä lukijoistai muistaa vielä ULA-radeion tulon, ja esimerkiksi radiopuhelimella tavoitetut ULA-taksit. Onko Sinulla kännykkä? Aikoinaan kysyttiin: onko  teillä kotona radio? entä autoradio?

Taajuusmodulaatio (lyh. FM, engl. frequency modulation) on kantoaallon modulointitapa, jossa tietoa välitetään liitettynä kantoaallon taajuuteen kantoaallon amplitudin pysyessä vakiona. Taajuusmodulointi patentoitiin Yhdysvalloissa 26. 12.1933, kerrotaan Wikipediassa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Taajuusmodulaatio

 

Uutisia 2015

Norja hylkää FM-radion – paikallisradiot kauhuissaan, Irmeli Salo 20.4.2015 11:37 M&M, Markkinointi & Mainonta -lehti:

Norja on ensimmäinen maa maailmassa, jolla on aikataulu DAB-radioon siirtymisestä.

DAB (Digital Audio Broadcasting) on teknologia radiolähetyksien välittämiseen digitaalisessa muodossa, opastaa Wikipedian sivusto.

1980-luvun lopussa alkuperäinen tavoite oli korvata analogiset FM-yleisradiolähetykset DAB-lähetyksillä. DAB ei ole kuitenkaan saavuttanut riittävää suosiota lähetysmuodon muuttamiseksi.

Syy DAB:n heikkoon menestykseen on ollut se, että kuulijat eivät ole kokeneet DAB-lähetyksistä saatavan riittävää lisähyötyä FM-lähetyksiin verrattuna. FM-lähetysten äänenlaatu on koettu riittäväksi ja FM-vastaanottimet ovat DAB-vastaanottimia halvempia.

Saapas nähdä, kuinka tässä käy.

Digitaalisuus tietenkin hiipii kaikkeen – televisio on jo vallattu, ja netti …

Savikiekotkin tosin palaavat levylautasille, C-kasetitkin .. äänen laadustakin monet huolehtivat. Briteillä kuulemma digitaalinen autoradioääni on ollut analogista heikompi – kaiketi säröisempi. Huomanneeko maallikon korva tuossa eron? tai kukkaro – SaasNähdä

 

Missä kuvassa on asunnottoman Teltta – arvuuttelin joskus. … asunnottomien yöstäkin pitäisi kirjoittaa.