Kylmeneekö Eurooppa – missä Nooa 2?

Hyönteisravintoa esitellään jo runsaasti.

Tavoitteita on ilmeisesti kaksi;

  1. saada lisäravintoa kasvavalle ihmiskunnalle ja
  2. tuottaa ravinto taloudellisesti, tai oikeastaan vähin päästöin.

Tässä mainitaan usein myös se, että esim.

  • nauta tuottaa ilmastolle haitallisia kaasuja, ja toisaalta, että
  • kannattaa viljellä sellaista ruokaa minkä voi syödä suoraan syöttämättä sitä esimerkiksi lehmälle tai sialle, ja teurastamalla eläin tämän jälkeen ihmisravinnoksi.

Juhannuksena Nooan vedenpaisumus johti ajatukset

ihmiskunnan säilymiseen.

Maapallon lämmetessä Golf-virta sammuu ja Eurooppa kaiketi viilenee. Toisaalta, jotta napajäätiköt sulavat, taritaan napa-alueella lämmintä ilmaa jäätä sulattamaan. Joitain arvioita on myös siitä, mitä tapahtuu kun suolaton jääsulavesi kohtaa suolaisen veden. Kuinka siis lopulta käy,

  1. loppuuko maatalous Suomesta lähitulevaisuudessa
  2. tuleeko vedenpaisumus alaville maille?

Vedenpaisumuksen ajankohtaa

ja todenperäisyyttä on pohdittu usein.

  • Tuhoisa tulva osui pohjoisen pallonpuoliskon kevääseen, todennäköisimmin toukokuun 10. päivän tienoille vuoteen 2807 eaa, arvioi Tiede 4.6.2008 / Jari Lyytimäki (Suomen ympäristökeskuksen tutkija)
  • Meriarkeologi Robert Ballard kertoo löytäneensä todisteita, jotka viittaavat Raamatun vedenpaisumuksen perustuvan todelliseen tulvaan. Kirjoituksessa ajankohdaksi arvioidaan noin 5000 eaa. IS Tiede 11.12.2012
  • Raamatun kertomuksissa on Wikipedian mukaan: Vedenpaisumus on ollut tavallisen tulvan sijaan luomisen peruutus (lähteeksi on merkitty Bandstra: Reading the Old Testament, s. 61.)

Miten vesi paisuu?

Ilmatieteenlaitoksen pohdintoja ovat:

Viimeaikaisesta havaitusta meren pinnan kohoamisesta vajaa puolet on aiheutunut jäätiköiden sulamisesta ja reilu puolet meriveden lämpölaajenemisesta.

ilmasto-opas 500 cm (kun pohjoisen lämpötila on +8 ⁰C),

Grönlannin jäätiköstä vapautunut vesi olisi nostanut merien pintaa 1-6 metrillä. Ilmastohistoria varoittaa, että meren pinnan nousu on uhkana todellinen. Noin 125 000 vuotta sitten vallinneen lämpimän ilmastojakson aikana valtamerien pinnan arvioidaan olleen 4-6 metriä nykyistä korkeammalla.

Missä on Nooan arkki 2?

Miten estetään ihmisvyöry, tai oikeastaan: kuinka säilytetään ihmislaji? Kun paniikki iskee, alkaa kaaos ja tuskinpa kukaan selviää. Ehkä voimakkaasti aseistautuneet valtiot voivat säilyttää itsenäisyytensä ja asukkaansa elinolot. Tarvitaan myös viljelykelpoisia ylänköjä jotka jäävät 6 m nousevan veden yläpuolelle. Ilmasto-oppaassa tosin arvioidaan, että merivedenkorkeus ei ole tasainen kautta maapallon, vaan vetovoima kasaa vettä eri meriin eri tavoin.

Entäpä, kuinka paljon merivesi nousee jos myös Etelämanner sulaa? Säilyykö Savo kuivin jaloin? ehkäpä

JK

muistaakseni Raamatussa ohjeistetaan hyönteisravinnosta, että sellaisia saa syödä joiden raajat kohoavat ötökän kehon yläpuolelle – siis esimerkiksi kaiketi tuo teemakuvan hyönteinen olisi syöntikelpoinen? ilmaiskuvapalvelusta aikoinaan poimittu … kenpä tietää

Jätä kommentti

*