Kylvöjen aika – ihana toukokuu 💓 🍟 🍝 🍅 🍓 🔆

Ilmat lämpenee!

Pihan ja parvekkeen laiton aika. Ja peltokylvöjen. Samalla luonto herää ja niityt ja pientareet alkavat kukoistaa, valitettavasti myös rikkakasvit ja suoranaiset maanvaivat. Eipä siinä mitä, luonnossa on myös syötäviä haittakasveiksi kaiketi luokiteltavia; Tällaisia ovat esimerkiksi nokkonen ja horsma.

Mitä villikasveja syöt? tai tiedät syötävän?

No sienet tietenkin ja metsämarjat tulevat ensin mieleen; mutta keräilin tuossa netistä poimien hieman lisää tietoa.

Litulaukka kasvaa luonnonvaraisena eteläisimmässä Suomessa. Se on levinnyt paikoin kiusaksi asti, koska sitä on käytetty rohtona ja siirretty asutuksen mukana. Litulaukka vaatii muhevamultaista ja typpipitoista maata, jollaiseksi ihmiset ja kotieläimet ovat näiden alueiden maaperän ajan myötä muokanneet. Touko-kesäkuussa kukkiva kasvi viihtyy useimmiten lehdoissa, pensaikoissa, vanhoissa puistoissa sekä puutarhoissa.

Valkosipulimaisen maun ansiosta litulaukka-kasvi soveltuu mausteeksi. Tämän vuoksi se kannattaa ottaa kerättävien villiyrttien valikoimaan. Lehdet voivat kasvaa parinkymmenen sentin kokoiseksi.

Ajattelin kokeilla, kasvaisiko se ruukussa tai parvekkeella. Täytyy etsiä taimia jostakin.

Litulaukka on kaksivuotinen kasvi.

Litulaukka on parhaimmillaan tuoreena. Eräs sivusto huomautti: Litulaukassa on paljon glukosinolaatteja ja erukahappoja, joten sitä ei kannata syödä suuria määriä ja jatkuvasti.

Ristikukkaiskasvit ovat kauttaaltaan syötäviä. 

Ruoanlaittoon voit kerätä kasvin kukkanuput ja kukat, lehdet, sekä nuorten kasvien murean varsiosan. lisää litulaukkaa hienonnettuna esimerkiksi peruna- ja kananmunaruokiin. Jos koet kasvin kitkerän maun vahvaksi, voit tasoittaa sitä rasvalla ja suolalla. Kukkimattoman litulaukan juurakko on myös käyttökelpoinen.

Tätä upeaa yrttiä käytetään myös teessä flunssan hoidossa, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia. Kukkiessaan kasvilla on myös desinfioivia ominaisuuksia.

yle Sipuliton laukka

“Litulaukka antaa risottoon persoonallista makua ja hienoa, syvänvihreää väriä. Kourallisella litulaukkaa voi korvata monessa ruoassa sekä sipulin, että yrtit.” Ote Jouni Toivasen Viettelevät villiyrtit -kirjasta.

mtv 15.06.2014 Sinikka Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Jutussa kerrotaan, että litulaukka on tosi hyvää mausteena. Leviteresepti, mihin taritaan:

Voita, Oliiviöljyä ja Litulaukkaa

    1. Sekoita voita ja oliiviöljyä keskenään
    2. Silppuaa tai muussaa sekaan litulaukkaa
    3. Voit lisätä myös ruohosipulia tai saksankirveliä

Kevät on myös maitohorsman eli rentunruusun aikaa.

Kerää keskenkasvuiset versot ja paista voissa. on parsamaista niin kauan kuin se katkeaa napsahtaen.

Nokkonen

Paras aika nokkosenlehtien keräämiseen on kevät ja alkukesä ennen kukintaa. Martat kertovat, että ”Nokkosta on perinteisesti käytetty rohtona ja ravintokasvina pinaatin tapaan. Vuosisatoja on nokkonen ollut lääke lähes joka lähtöön: sitä on käytetty paitsi keuhko-, vatsa- ja virtsavaivoihin sekä koiranpuremiin myös kunnon kohennukseen ja lemmenlääkkeeksi.

Kotikokki kertoo, että ” Ravintoarvoltaan nokkonen on kolme kertaa pinaattia parempi, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja vastaa kaloriarvoltaan perunaa. Nokkosessa on runsaasti C-, B- ja E-vitamiineja sekä A-vitamiinin esiastetta karotiinia, sekä se sisältää kivennäisaineita kuten rautaa, kaliumia, kalkkia ja magnesiumia noin 2,3 %. Nokkosen tulisuus taittuu, kun sen kuivaa tai ryöppää.

Kodin kuvalehti kertoo Nokkospastan reseptin ja pari muutakin reseptiä, ken tahtoo niitä etsiä.


Kommentit

Kommentointi on suljettu.