Lapsilisät katoavat lähivuosina

Lapsissa on tulevaisuus

Suomen äitiyspakkaus on ollut loistokeksintö – vientituotteeksi sopiva. Kaiketi lapsilisiä maksetaan muodossa tai toisessa muuallakin, mutta sekin tuli tarpeeseen. Pienehköhän se summana on, mutta nousee pääluvun kasvaessa. Lapsiperheistä puhutaan kaikissa vaaleissa – hyvä niin.

Entäpä jos Suomella ei enää ole varaa lapsilisiin, kuinka lapsilykyn sitten käy? Kansa oli pienempi ennen lapsilisiä mutta syntyvyys oli kaikissa yhteiskuntaluokissa, varsinkin tilattomien ja köyhälistön, suuri. Tavallisia olivat 12 lapsiset perheet tai mökit. Maailmalle lähdettiin heti kun päästiin, piioiksi ja rengeiksi jo 12 vuotiaana. Eli, kulttuurissamme ehkäisy ja perhesuunnittelu ovat tulojen lisäksi avaintekijöitä.

Perustarpeisiin kuuluu ruoka ja myös turvallisuus.

Sotien jälkeen on syntyvyydessä yleensä huippukohta. Turvallisuus vaikuttaa mutta tietenkin tuo yhteisen ajan olemus. Aikoinaan sanottiin että ennen sotia syntyy paljon poikia – Kiinassa poika on ollut toivottu, joten heitä onkin siellä jo miljoonittaan paripuolina – aviokumppanitta. Miten lie muissa kulttuureissa? tytöistä puhutaan vähemmän, he ovat olleet kotona.

Lapsilisät vai runsaslapsiset siirtolaiset?

Kestävän kehityksen opein Suomelle edullisin lapsipolitiikka on siirtolaispolitiikka. Australia haali vielä nuoruudessani monilapsisia perheitä siirtolaisiksi.

Suomi voisi lakkauttaa lapsilisät ja kohdentaa varat siirtolaiskustannuksiin – kotouttamiseen. Kansan syntyvyyden vaje voitaisiin täyttää hetkessä ja lähes ilmaiseksi. Puutarhapalstat ja -mökit tulevalle väestölle – kouluja ja kahviloita pojille – ompeluksia, pikkukarjan hoitoa ja perheenhoitoa tytöille (ehkä vähän kouluakin). Kotouttamisestakin voi tinkiä jos kulttuuritekijät siirtyvät vaikkapa kyläyhteisöinä.

Lapsilisät voi siis unohtaa

Lapsia saa maailmalta ja lapsen tekijöitä ilmaiseksi. Viimeisissä muutoissa painopiste oli miesvaltaisuudessa. Naiset eivät päässeet turvaan Suomeen – päässevätkö perheitten yhdistämisessä vastakaan – miten punainen risti osaisi järjestää – tai maahanmuuttovirasto ja kansalaisjärjestöt – kirkotkin mukaan lapsitalkoisiin.

Maailman väkiluku on jo niin suuri että lapsilisä tuntuu paradoksilta – vitsiltä jopa. Syntyvyyttä tulee vähentää entisestään, joten tasaussiirroilla tuohon päästään edullisimmin ja kestävän kehityksen ajatuksin.

Tulijoita saattaisi riittää – Suomi nyt vain on hieman kylmä oleilla, mutta jos tilaa kaipaavia uskalikkoja maailmalta löytyy, niin asunnoista syrjäkylilläkin on hetkessä pulaa. Aikoinaan Yhdysvallat vaati maahan tulijalta vakuuden että kykenee huolehtimaan itsestään – eräille pankkitakaus – sairauskulujen ym. varalta – tätä ei Suomi vaadi.

Ihmisen kehitys

 

Kuinka kehitys kehittyy – jää nähtäväksi.

 

Kommentit

 • Olof

  Pieni täsmennys, Australia haali kirjoittajan lapsuudessa siirtolaisiksi eurooppalaisia, tai siis eurooppalaistaustaisia eli valkoisia monilapsisia perheitä.

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos oikeansuuntaisesta vinkistä!
   Australian maahanmuuttokokeista oli tv-ohjelma, missä kerrottiin, noin muistinvaraisesti kansanomaistaen, testin lajitelleen pyrkijät siten, että vain ”sopivat” saivat kansalaisuuden, tai pääsyn maahan. Kansalaisuus oli valikoivaa. Suomi on Euroopassa, joten tietosi on varmaankin oikea – eurooppalaisiahan ne aikanaan rangaistuksena karkotetutkin olivat – niin Amerikassa kuin Australiassakin.
   Viime vuosina venepakolaiset on niin ikään ymmärtääkseni ohjattu kolmannen valtion kanssa tehdyn ylläpitosopimuksen mukaisesti läheisiin saarivaltioihin – muistaakseni joskus postasinkin tästä Nauru-saaresta. Alkavat varmaankin paikat olla heillä jo täydet, ja alkuperäisväestökin on tullut näkyvästi huomioiduksi, jos ymmärsin oikein?

Jätä kommentti

*