lasten tulevaisuus ½

Onnistuminen ja vajaateho:

Suomalainen koulutusjärjestelmä tavoittaa jokaisen. Tasa-arvoisesti. Opettajasta riippuu opetuksen soveltaminen ja lasten menestys. Yksilölliset valmiudet kehittyvät kotona – kuinka suopea ilmapiiri vallitsee.

Hetken työ tuhatvuosihin vaikuttaa, niin kotona, seurassa kuin koulussa.

Jokin onnistuu valinnoissa. Geenitkin vaikuttavat, mutta kaiketi aivokapasiteetti on jokaisella silti pääosin hukkakäytössä, joten jokin muu kuin perityt ominaisuudet takaa menestyksen.

Hyvät valinnat ovat keskeisesti koulutuksessa esillä. Ammatti on kokonaan näitä hyviä valintoja – se keskitien oppi.

Vanhemmat toivovat lastensa parasta – se velvollisuus on synnynnäinen. Joskus olosuhteet johtavat ”harhaan”.

Ajatellaanpa vaikka huumelasten vanhempia – tai käyttäjiä – vanhempia itse.

Lapselle joutuu jättämään kahdet jäähyväiset: huumeet johtavat valhekierteeseen, omaisuusrikoksiin, varasteluun jne. (ensimmäiset jäähyväiset); lapsi ei enää ole se tuttu ja oma; Jos vieroitus ja hoidot epäonnistuvat, lapselleen joutuu jättämään pysyvät jäähyväiset.

 

Aikuistuessaan lapsi valitsee oman tiensä – ohjauksesta riippuen, tai sen ansiosta.

Myös taistelijoiksi lähtö uuden valtion luomiseksi on oma valinta. Samoin puoliso.

YK:n ihmisoikeuksien julistus sekä kansainväliset ihmisoikeussopimukset takaavat, että jokaiselle täysi-ikäisellä ihmisellä on oikeus mennä avioliittoon kunkin valtion lakien määrämuodon mukaisesti.

Ihmisoikeuksia näyttää olevan erilaisin sopimuksin, vanhin vaikuttaa olevan YK:n määritelmä ja sitä sivuaa eurooppalaiset sopimukset. Hieman epäselvää maallikolle on edelleen se, miksi eurooppalaiset sopimuspykälät tai artiklat on tarvittu yleismaailmallisten artiklojen oheen tai päälle. Kaiketi vain lakitekninen juttu?

Erikoista tai kenties odotettua on, että islamilaiset maat olivat pitäneet YK:n ihmisoikeuksien julistusta liian länsimaisena. He ovat laatineet oman versionsa, vuoden 1990 Kairon julistuksen, minkä sanotaan perustuvan islamilaisten šariaan.

Äskettäinen tutkimus korostaa, että samankaltaisten puolisoitten pariutuminen, eli assortatiivinen pariutuminen, on taannut sukujen pitkäikäisyyden ja vahvuudet.

Yle selvitti, että tällä valinnalla (ehkä eri kuin luonnonvalinta) tarkoitetaan eläinkunnassa esiintyvää taipumusta pariutua geneettisesti samankaltaisen yksilön kanssa. Valinnat siis vahvistavat toisiaan.

Suomen sisällissota päättyi 16.5.1918. Koska Syyrian?

Suomen sotasurmat 1914 – 1922 -sivuston mukaan 36 640 sai surmansa kansalaissodassa. Mukana sisällissodan kaatuneissa ovat myös valkoisten 5179 ja punaisten 27 038 määrät.

Näin oletettavasti käy jokaisessa sisällissodassa – voittaja langettaa tuomionsa. … Riskin sinne lähtijät ovat ottaneet – ja kokeneet voiton huumansa – tavoitelleet sitä …

Tässäkin on kaksi luopumista nähtävissä. Miltä kantilta katsoo.

Euroopan huumeviikko