Lehdet oppositiossa 4 vuotta? eei

Edellisen vaalikauden aikana Sipilän hallitus oli selkeästi porvarillinen, kuten nykyinen yksityisomisteinen Suomen lehdistökin.

Rinteen vasemmistopainotteisen punamultahallituksen+ aikaan hallitukselta puuttuu oikeastaan äänenkannattaja – valtamedian puolella. Lyhyt silmittely lehdistön henkeen antaa alkukesän korvilla vaikutelman siitä, että lehdet kokevat jääneensä paitsioon, kaiketi oppositioon, valta-asemastaan huolimatta?

 

On tietenkin oikein ja kohtuullista, että pääomapiirit mahdollisuuksiensa mukaan kilpailevat ja hakevat levinneisyyttä omalle ajatuskannalleen – vasemmistolehdethän ovat kuihtuneet kaiken aikaa. Kuopiossakin ilmestyi aikoinaan neljä sanomalehteä, nyt vain yksi keskisuomalainen. Lieneekö tuosta sinänsä haittaa, uutiset kun ovat samoja koko valtakunnassa. Lehdet ovat keskittyneet.

Onhan hallituspuolueilla omat lehtensä, mutta niiden levikki on ymmärtääkseni vähäinen pääuutisten välittäjänä;

Miten sitten?

Muistan kirjoitetun, että suuren laman jälkeen pelastajaksi nostettu talousnero, lordi John Maynard Keynes vetäytyi laman aikaan vuosikymmeneksi kotitilalleen, ja palasi markkinoille nousukaudella. Lehdistöhän ei näin voi tehdä – leipää on ansaittava. Politiikassa kansa tietenkin joutui odottelemaan, että pääsisi 4 vuoden päästä jälleen jaloilleen, tai ääneen markkinavoimien jälkeen. Nyt tarkastellaan mitä vahinkoja sattui ja miten niitä korjailisi?

 

Lehdistön reaktiot presidentti Trumpin valinnan jälkeen olivat ymmärrettävät, jos olettaa etteivät he havainneet kuvailtua sumutusta, uutta vaalitapaa, ja toisaalla, jos kannattivat hänen valintaansa näistä huolimatta – monet demokraattiset tahot olivat tietenkin ärtyneitä, ja lehdet lukijoittensa mukana. (lehdet tässä on yleisesti media)

 

Uutisiin luottaa edelleen 60 % väestöstä, kerrottiin 12.6.2019 pääuutislähetyksessä. Sosiaalinen media on nostanut päätään uutisten välittäjänä, mutta perinteinen uutistalojen uutisointi näyttää säilyvän vaikka uutisen välittämismuoto osittain uudistuu ja valikoima laajenee.

 

Uutistaloihin ja lehdistöön luotetaan. Sallittakoon vivahde-erot, kun tai jos oman puolueen äänenkannattajaa ei enää ole – puolueet kun sirpaloituvat kaiken aikaa – entropia taitaa tälläkin sektorilla vaikuttaa – ja lehdistö keskittyy – ja omaisuus. Kuinka kansalaisille käynee?

 

Jätä kommentti

*