Levvee ee ahista

Savon Sanomissa kerrotaan 21.8. lisätunneista perusopetuksessa. Iisalmi johtaa! Lehden toriteltalla on lisäksi murrekilpailu, minkä päävoittona on 100 euroa. Oikein hyvä.

KotikieliKouluun_

Kysymykseni on:

MIKSI KOTIKIELI SAVO PUUTTUU EDELLEEN OPETUSOHJELMISTA?

Paikallisliikenteen vuorolla matkusti eräs puhelias pikkupoika – neljän tai viiden ikäinen – hän oli palaamassa kotiin ukkinsa luona viettämänsä kesän jälkeen. Hän tiesi juttujen kertomisen salat – silloin linja-autossa oli tunnelmaa ja matkustajilla hauskaa. Poika oli oppinut ukkinsa leveän murteen ja kaikki kalajutut ja sanonnat. (tämä tapahtui joskus 1970-luvulla)

Mukavalta kuulosti korvassa myös takavuosina erään siirtolaisnuoren puhe, olisiko hän asunut savolaisessa perheessä; mustanpuhuva nuori kertoi juttunsa savoksi – ja puhtaasti. Kielen voi siis oppia kuka tahansa – sanoisin että tämä oli sitä oikeaa kotoutumista!


Mutta, mihin kotikielemme on kadonnut? Savon kielen seuran murretorilla on pääosin vanhoja ihmisiä. Vielä jokunen nuori, toimittaja tai kirjailija sekä muusikko rohkenee lavalla – siinäkö se sitten on – savolaisen kulttuurin loppu. Mainokset ja katukuva on englantilaistunut. Lauseissa on vastaavasti paljon engelskaa jne…


Saamelaiset heiluttivat uutisissa lippuaan lauantai-iltana ja mökelsivät omalla kielellään nykyajan lauluja – komea esitys. Missäs ne kuopiolaiset bändit luuraavat?


Suomen itsenäisyyden alun tavoitteita oli suomettaa koko kansa – murteita tai saamea ei koulussa suvaittu.

Kotikielen katoaminen johtuu varmasti tästä. kieli ja kulttuuri ovat jääneet harrastuspohjalle. (onhan meillä apurahoja, orkesterit, teatterit ja vastaavaa, mutta entäpä savolaisuus?)


On aika ottaa savo peruskoulun opetusohjelmaan! Tarvittaisiin myös elävän kielen talteenottoa. Näppäsin kuvan siitä kun ysikymppisen oloinen Martta-rouva kertoi entisaikojen asioista – uskoi että hän oli ne jopa itse kokenut.

KUVA jäljempänä: Onko kukaan äänittänyt Martta-rouvan puheita? merkinnyt niitä muistiin?


KotikieliTalteen

KIITOKSET MARTTA-ROUVALLE! JA JÄRJESTÄJILLE

(Teemakuvn tekstit on lisännyt kirjoittaja – hyvä murretori ei ole osallinen kirjoittajan ajatuksiin)

Kommentit

 • Mustamies

  Savossa voitas ihan hyvin, iliman kynsiä ja hampaita ottoo, Ruottikielen opetuksen tilalla ”Savon-murre”.
  Niin silloin jo lapset oppis jo peruskoulussa puhumaan oikeeta savvoo.

  • Eino J. Pennanen

   Toivoinkin salaa että joku ottaisi aiheen esille, kun en sitä heti alkuun tohtinut laittaa tekstiin.

   Suomen varhaisimmat puolueet olivat olleet ns. kielipuolueita 1800-luvun lopulla. kielikysymys pulpahtaa pintaan tuon tuosta. Mikä on hyvä? joutuu kukin pohtimaan.

   Ruotsinkielen asema meillä on ollut vahva. Etteikös ollut niin, että yliopistoissa se korvattiin suomenkielellä vasta 100 vuotta sitten (tai jopa myöhemmin).
   Onhan Ruotsi edelleen kauppa- ja yhteistyökumppani ja Suomi kaksikielinen, johtuen mm. ruotsalaisesta siirtokunnasta maassamme.

   Kun kävin päivällä vanhalla hautausmaalla, ruotsalaisperäisiä ne nimet risteissä ja muistomerkeissä olivat, jos venäjänkielisiä ei lueta. Suomalaisten muistomerkit ovat lahonneet, jos niihin 1800-luvulla on edes ollut varaa, muutamia virkamiesten muistomerkkejä vaille.

   Kieli koulussa luo paikallista identiteettiä, jos kohta, kutsun kaikkia Savossa asuvia jo nyt savolaisiksi, vaikka eräät kertovat olevansa täällä esimerkiksi vain töissä. Savolaisuus tarttuu hengitysilmasta tai jotenkin … samaan tapaan

   • Eino J. (maallikkona)

    korjasin teemakuvaa kun se oli ”liian pieni” tai jotain, eikä pysynyt jutussa kiinni – pahoittelut

Kommentointi on suljettu.