Liian monta hukkuu juhannuksena

Kaikesta on huolehdittu ja nähty paljon vaivaa keskikesän juhlan onnistumiseksi, mutta joka vuosi muutama meistä hukkuu juhannuksena. Kolareitakin sattuu, mökkireissulla.

Turvallista matkaa!

Juhannuksena väki liikkuu – mennään perinteisesti maalle.

Jos lämmin ilma suosii, on  vesille väkeä runsaammin kuin kolean juhannuksen aikaan. Tilastot ovat kaunistuneet – nopeusrajoituksia kuin turvavälineitäkin on runsaammin, mutta suruviestejä tulee.

Erikoinen tilanne on vallinnut jo vuosia Välimerellä.

Eräskin uutisiin saakka kulkeutunut video näytti siltä, että laivalla ollut väki kaatoi oman laivansa, jotta heidät pelastettaisiin merihätään joutuneina. Lähdetään vesille – tai oikeastaan merelle – pikkupurtiloissa tai kumilautoilla.

Kaiketi osa on sitä mistä puhutaan, salakuljetusta mistä laivan kapteeni on vastuussa. Monia ainakin kerrotaan hukkuneen ja heistä on jopa ajautunut turman jälkeen rantaan. Surullista ja sääliä herättävää, mutta tyhmyyttä kaikin puolin.

Mietin tuossa jo pitempään, että

jos lähtisin Kuopion satamasta pienellä perämoottorilla ja soutuveneellä Hietasaloon, tai vaikkapa läheiselle viinitilalle, ja kaataisin veneeni keskellä selkää, jotta  matkustajalaiva poimisi kyytiin, mitäpä siitä sanottaisiin?

Huonoa tuuria ja … josko kiinnostaisi sinänsä ketään? Varmaankin kovat moitteet, alkoholipuhallukset ja varusteitten tarkastukset ja jotain meriselitystäkin kaivattaisiin – ehkäpä perittäisiin matkalipun hintakin ettei pummilla pääsisi? Eikä kuulostaisi järkevältä lainkaan – surkealtakaan.

Jotenkin kummalliselta kuulostaa myös se, että

Välimerellä on jo valmiina pelastusaluksia – siviililaivojen kaltaisia -jopa viranomaisista Kreikan rajavalvontakin tuulastaa tv-uutisten mukaan öisin ja etsii laivaan poimittavia – jotka sitten tuodaan Euroopan puoleiselle rannalle? Eikö siviililaivojen, joiksi arvelin viikonloppuna kuusisataa pelastaneita aluksia, tulisi viedä lastinsa sinne mistä he ovat tulossakin – kotiinsa? Muutenhan – tämä kuulostaa järjestetyltä toiminnalta – mistä ne pelastajat apajilleen tiesivät mennä ja kuka maksaa kulut?

Ei kuulosta kaikin puolin merihädältä eikä ainakaan oikealta hädältä. Tottahan taustalla on ja voi olla myös maanpakolaisuutta, mutta että sekin kannattaisi tehdä turvallisella matkustajalaivalla. Suomikin on hakenut muuttajia paikanpäältä eri kohteista.

Toiminta kuormittaa viranomaisia ja palauttajia muun ohessa – kaiketi mukana on heitäkin joiden tarinat ovat uskottavia pakolaisstatuksen kannalta, mutta silti pitäisi tehdä kansainvälisesti jotain ettei tarvitse lähteä pakolaisuuteen.

 

 

Jätä kommentti

*