liukasta ja kaljamia

Liukasta on ollut. Esimerkiksi jalkakäytävillä hiekka on jäänyt paikoin upoksiin. Kaduilla ja ajoradoilla on myös liukasta. Suolaus varmasti puree, missä sitä käytetään, mutta ehkä on kelejä joissa suolaamisen tehokin hiipuu. Bongasin ilmatieteenlaitoksen sivulta määritelmän, minkä mukaan nyt on ollut erittäin liukkaan kelin määritelmistä voimassa useampikin osatekijä. Varovainen on oltava. Iltalehden sivuilla nuorten poikien osalle lankeaa eniten sairaalareissuja.

Muistan eräältä talvelta hyvin jäätävän kelin. Esimerkiksi juna oli (teräs)jäävuoren sisälle jäätynyt Kuopion asemalle tullessaan. Jäätä oli senttejä paksu kerros. Kiskotkin ovat tällöin liukkaat – juna ikään kuin ’hiipi’ asemalle – jarrutusmatka on pitkä, eivätkä jarrut pidä jääpinnalla – kertoi konduktööri. Ja aikataulut pyrkivät venymään teillä ja liikenteessä yleensäkin. Aikaa kannattaa varata riittävästi. Turvallista matkaa siis.

 

Jalankulkijoille on myytävänä nastakenkiä, jopa sellaisia joissa nastan saa sisälle mennessä asetettua pois. Hieman kuten kissa tekee kynsilleen. Kenkiä on edullisemmin ilman tuota säätöä, kertoi eräs tuttavani.

Minulla on sellaiset kenkien päälle vedettävät nastat. Ja aivan uusi paketti on repussa mukana. Lisäksi taskussa on varakumi, sillä sepeli katuhiekkana näyttää katkovan noita kumilenksuja herkästi. Kumi toki väsyy ja viruu muutenkin, mutta arvelen osan nastanauhojen vaurioista aiheutuneen tuosta katukäytävien sepelöinnistä.

 

Pakkasella jää kiteytyy ja sublimoituu, joten yleensä jalkakäytävällä tavallinen talvikengän pohjan pinnoite pitää. Kitkaa on tarpeeksi. Ehkä sitä myös oppii askeltamaan talvisin eritavalla kuin kesällä kävellessä. Arvelen, että se tavallisin kantapää edeltä astuminen jää talvella pois. Sitä liukastuu helpoimmin jos katuun osuu vain pieni pinta-ala kerrallaan.

Arvelenkin, että intiaanien tyyliksi kutsumani jalkapohjalla, jalkaterällä tai päkiäpainoteisesti askeltaminen on se tukevin. Tasaisesti siis. Hieman huvittavalta se saattaa kauempaa näyttää kun asettelee jalkansa tasaisesti, mutta liukastumisilta ja liukumilta on vältyttävä. Eikä tietenkään juoksennella kaduilla tai käytävillä, eikä liu’utella vauhtia ottaen!

Toivotaan että liukastumisilta ja kolareilta vältytään

 


 • Erittäin liukas keli on, kun jään päälle sataa lunta.
 • jään päälle sataa vettä tai
 • jään päälle sulaa vesikerros.
 • lumi on tamppaantunut liukkaaksi runsaan lumisateen jälkeen,
 • kun lämpötila on ollut nollassa tai vähän pakkasen puolella

Kommentit

 • Arja Hakala

  Täällä Kuopiossa ei ole YHTÄÄN liukkaan kelin varoitusta tullut vielä tänä talvena.
  Tekstiviestillä tuon palvelun saa käyttöönsä numerosta 16130. Esimerkiksi VAROITUS KUOPIO HETI.

  Nastakengät on ilmeisen hyvät ulkona liikkuessa.
  Sisätiloihin nastakengillä tulija ei ole tervetullut. Ymmärrettävistä syistä, nastat pilaa lattiapinnat kertakävelyllä. Riippuu tietenkin lattiamateriaalista.

  Kyllähän liukkaalla tiellä kävely on taitoa ja tasapainoa vaativa ulkoilulaji.

  Kävellään kohti jouluaikaa!

  • Eino J. (maallikkona)

   en ole tilannut tuota liukkauspalvelua kännykkään

   niin, eipä oikeastaan ole ollutkaan sellaisia liukkausaamuja kuten joskus – näin muistelen.

   – takavuosina eräänäkin aamuna kun katuhiekat oli jo keväällä puhdistettu, oli yöllä sateen jälkeen muodostunut mustaa jäätä. Olipa tekeminen päästä alas eräs pienehkö rinne työmatkalla. Onnistui siten, että liu’uttelin kadunviereen asennetusta jäätyneestä kaiteesta kiinni pitäen koko rinteen mitan alas hiljakseen. Liukasta oli, mutta uutta hiekkaa ei tietenkään oltu ehditty aamutuimaan ajella kaikille kaupungin kaduille. Suorastaan se pääkallokeli!

Kommentointi on suljettu.