Lopettaako The New York Times? entä HS, SS?

Viimeinenkin sanomalehtipaperikone suljettiin Suomessa, jos oikein ymmärsin lehtitietoja.

Sinänsä sanomalehtipaperi on halpatuote. Sen tonnihinta on laskenut, mutta tarkkaa lukua en tähän poiminut. 2002 sen hinta kerrottiin laskeneen  noin 610 eurosta 550 euroon (2002)… Osa tuotannosta siirtyy Keski-Eurooppaan, jossa suuret asiakkaat ovat lähellä ja jätepaperia piisaa. Taloussanomat 30.9.2002 Sanomalehtipaperin tuotanto Suomessa vähenee, Mari Paalosalo.

Havaitsin muuten, että sanomalehti on kierrätettävä 3 kk sisällä, jollin painomuste irtoaa lehdestä paremmin. Entisajan kartanokuvauksissa palvelusväki silitti lehdet kuumalla raudalla, minkä tarkoitus oli kiinnittää painomuste paperiin, jotta että se ei mustaa lukijan käsiä.

Wikipediassa kerrotaan, että Sanomalehtipaperi on huomattavasti ohuempaa ja laadultaan ”vaatimattomampaa”, kuin mm. kopiopaperi. sivulla on myös pitkä lista Suomessa suljetuista paperikoneista.

 

Kysymykseni johtui mieleeni, sillä aikoinaan kerrottiin, että The New York Times -niminen sanomalehti painetaan suomalaiselle paperille.

Meikäläinen paperi oli vetolujuudeltaan kestävämpää kuin lämpimien maiden puusta valmistettu vastaava kilpaileva paperituote. Maallikon termein kerrottuna. Mistä paperi heille nykyisin tulee – tai jatkossa Suomeen, jää nähtäväksi. Ja kuinka kauan tuosta muistitiedostani jo on, en tarkkaan enää muista – ehkäpa jopa vuosikymmeniä, kun Suomessa todella näitä paperikoneita vielä oli tuo em. listan verran?

Paperia varmaankin päivän lehteen saadaan jatkossa Keski-Euroopasta – ja väheneehän se varmaankin paperin käyttö meillä Suomessakin, kun esimerkiksi tämä plogini julkaistaan ainoastaan e-muodossa.

Saapa nähdä kuinka käy.