mainosrahoitteinen sananvapaus alenee

Somekanavat uhkaavat kaiketi lähinnä ns. keltaista lehdistöä ja se kilpailee julkisuusarvosta lähinnä ns. (ᴠ) vastuullisen median kanssa. Tanskan sananvapaus on pudonnut 4. tilalta 9:si ja Suomen 4 tilalle – oli uutisissa äskettäin. Täytyy pohtia tuota joskus toiste, onko mainosrahoitteisuudella myös osuus sananvapauden kaventumisessa? Tanskassa jokin osuus sukellusvenemurhajutun uutisoinnissa oli ollut SE alentava tekijä – osa jutusta livahti ohi, mutta kyllä se siitä tarkentuu aikanaan.

Mutta, median on tärkeää hyväksyä ”oikeat” linjaukset – esimerkkinä suosiosta oli Manu-kiehkura. Suosikkeja oli näköjään myös Donald Trump. Uutiset ovat ilmaisia mainoksia, ken niin tahtoo tarkastella – uutisoimattomuus on toisaalta huomioarvon puutetta, mutta osaltaan lisäksi politiikkaakin.

Kuinka mainosrahat vaikuttavat todellisuudessa median suosikkeihin – kaiketi ei lainkaan, mutta toisaalta, porvarillinen lehdistö on kuitenkin porvarillinen, joten kaiketi kaupallisuus vaikuttaa taustalla johonkin. Erikseen on toiste käsiteltävä myös nk. valemediat, joita ilmeisesti on kaikissa median muodoissa?

Teemakuvan keltainen vaara viittaa tässä takavuosina puheena olleeseen idän kansojen lännelle tuomaan uhkaan.

Ennustuksia on monia, mitä keltaisella vaaralla tarkoitettiin, oli enemmänkin arvuuttelua kuin todellisuutta – ellei nykyisin massamuuttoa Eurooppaan voida pitää arvuuttelun toteutumisena. Toinen vaara oli Kiinailmiö, millä tarkoitettiin ydinvoimalan pohjan pettämistä ja reaktorin valumista Maapallon läpi Kiinaan – jos muistan oikein. Myöhemmin Suomessa Kiina-ilmiöllä tarkoitettiin tuotannon siirtämistä Suomesta Kiinaan.

Yle on pohtinut keltainen vaara -hakusanalla löytynyttä asiaa 26.10.2010 uutisessaan; (typistettyä referointia) ”Talouskomissaari Olli Rehn vaati hiljan Kiinaa nostamaan valuuttansa juanin ulkoista arvoa. Taloustieteen nobelisti Paul Krugman kuuluu puolestaan Kiinan valuuttapolitiikan kestoarvostelijoihin. Hänen mielestään kiinalaisia pitää kurittaa tullimaksuilla, jos halpatuontia ei muuten saada kuriin.

Olli Rehn ja muut raskaan sarjan poliitikot ovat puheissaan maltillisempia. Puheet kauppasodan lietsomisesta pidetään kurissa, vaikka valuuttasodan aseistusta ajetaan asemiin. Rivien välistä huokuu huoli keltaisesta vaarasta. … Kiina on pitänyt juanin vakaana paisuttamalla valuuttavarantoaan ja myymällä omaa valuuttaansa. Länsimaiden mielestä Kiina pitää juanin arvon keinotekoisen matalana.”

Myös tämä plogi on päässyt netin keltainen vaara kuvasarjaan Kesä jännitystä teemakuvallaan.

Kiina on vallannut maailmalta maita ja raaka-aineita monin tavoin. Äskettäin havaitsin, kun yle listasi Suomen maakaappareissa varsin korkealle, että Kiina on tässä ylivoimainen. Tukikohtiakin on jo ulkomailla ja merialueille tehdään keinosaaria ja kaapataan alueita omaan käyttöön.

ostan minimaalisesti kiinalaista paljon saastuttavaa tuotantoa ympäristösyistä – kun tuotanto pienenee, saasteet pienenevät. Sorsasalon bulvaaneista kirjoitin taannoin (tehdashankkeen lähestymiskulma) – kysymykseeni on tullut vastaus – puuhamiehet ovat näköjään kiinalaisten bulvaaneja, jos ja kun kysymysasetteluni hyväksytään.

Pohdintani tästä jatkuvat.