Mahtava syreenin ja pihlajan tuoksu puistoissa

Parin lämpimän päivän jälkeen on Suomen suvi näyttänyt mahtinsa. Kesä on nyt parhaimmillaan. Luonto viheriöi ja kukkii. Jo tuossa aiemmin kukki tuomi, nyt eritoten pihlaja ja syreeni. Puistoissa leijailee aivan mahtava tuoksujen yhdistelmä!

Pian perinteinen juhannusruusukin jo kukkii, muista puistojen ja kotipihan istutuksista puhumattakaan. Entisaikaan valkoinen kotipihan ja mummolan pihamaan ruusupensas kukki vasta heinäkuun alussa – kuinka lienee museokorttelissa Kuopiossa kukinnan laita. Täyty poiketa katsomassa.

Poimin Wikipediasta, että Ruusut eli aitoruusut (Rosa) on suku ruusukasvien heimossa. Suomessa suvun lajeista kasvaa luontaisena kuusi lajia;

  1. karjalanruusu,
  2. metsäruusu,
  3. koiranruusu,
  4. orjanruusu,
  5. okaruusu ja
  6. iharuusu.  

Lisäksi viljelystä karanneina luonnossa on tavattu myös kurtturuusua (mitä kaiketi pyritään kitkemään pois!), juhannusruusua ja punalehtiruusua. Kuvista päätellen on todella tuo juhannusruusu ja punakukintoinen metsäruusun kaltainen kotipihoilta tuttuja lajikkeita.

Piikikkäitä ovat nämä maatiaispensaat, ja ruusut muutenkin, mutta komeita ne ovat kukassaan, ja vaatimattomia.

Kannattaa poiketa puistoihin. Meillä Suomessa koristepuiden loisto taitaa kestää pitempään kuin esimerkiksi Japanissa kirsikkapuiden, joten mikäpäs on ollessa – kaupungissakin luonnon keskellä.