MalkaMaanantai

saattanut jo unohtua, mikä malka on.

Aikoinaan tuohikaton tuohilevyjen painoksi laitettiin katolle  malka. Aito malka oli oikeastaan pitkä salko tai riuku. Katon harjalle tulevassa päässä on parhaimmillaan koukun tapaan pätkä puun juurta. Koukku asettuu harjakaton toisen sivun puolelle. Tämä ”koukku” pitää riu’un paikallaan.

Netissä malka on kuvattu katolle vieri vieraan ladottuina. Lisäpainoja on myös käytetty estämään tuulen vaikutus. Netissä mainitaan kivi.

Toisinaan tuohikaton räystäällä oli räystäslauta, mikä piti malkakaton riu’ut paikoillaan, so. esti niitä valumasta katolta. Saattaapa olla, että em. ’koukku’ piti tämän räystäslaudan paikallaan? Täytyypä tutkia tätäkin seikkaa.

Malka on myös netin mukaan sukunimi, joita lienee Euroopassa käytössä muutamia tuhansia, noin äkkiä sivustolta laskien. Israelissa Malka (מלכה) oli 16 972 ihmisen sukunimi erään nettisivun mukaan.

 

Malka maanantaina

Minkä vuoksi vanhakansa on sanonut pääsiäisen alusviikon maanantaita malkamaanantaiksi, on kirjoittajalle epäselvää. Ehkäpä perinnekirjoista asia selviäisi?

Pääsiäisviikon Pääsiäistä edeltävän viikon päivien nimet ovat palmusunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, lankalauantai ja pääsiäinen, ensimmäinen ja toinen pääsiäispäivä.

Kirkko käyttää maanantaista, tiistaista, keskiviikosta ja lauantaista nimityksiä hiljaisen viikon maanantai jne. Kansa on siis näille hiljaisen viikon päiville muodostanut omat kutsumanimet, jotka hieman vaihtelevat eri puolilla, kertoi Helsingin kaupungin kirjaston kyselysivusto 2006.

Kirkollisessa kalenterissa pääsiäisviikko on pääsiäisen jälkeen tuleva viikko, mutta arkipuheessa nykyisin pääsiäisviikolla tarkoitetaan pääsiäisen alusviikkoa. En muistanutkaan että vakiintunut nimitys on noin ’maallinen’.

 

Hiljaisella viikolla, eli tällä pääsiäistä edeltävällä viikolla kirkonkellot eivät soineet. Minkä netin mukaan sanotaan tarkoittavan tätä viikon nimeä. Tai toisinpäin. Ihmiset ovat piinanneet itseään vuosisatoja pääsiäisen alla paastoamalla. Kaiketi se on osasyynä toiselle pääsiäisviikon nimelle: piinaviikolle (no, Raamatussa kuvaillaan tätä piinaa monin tavoin, että piinaviikko voi perustua myös pääsiäiskertomuksiin).