Maski ja pakkanen

Talveen kuuluu lumisade ja pakkanen, hyytävä viima. Eräs tuttavani sanoi, että on oltava keskellä vaatteita. Jokainen muistaa varmasti tunteen, kun kylmässä värjötellessään vaatteet tuntuvat iholla kylmiltä. Pysäkillä liikahtaessan lämmin kerros vaihtuu kylmäksi ilman puristuessa pois? Kerrospukeutuminen säilyttää lämmön ja estää haihtumisen, ja pakkasen tunkeutumisen luihin ja ytimeen. Myös tiivis pintakerros on viiman vuoksi tarpeellinen, ettei kylmety ja palellu.

Kasvomaski suojaa kylmältä? Kyllä, kasvot pysyivät lämpiminä siinä missä sitä ilman kulkiessaan on lämmitettävä poskipäitä kädellä tuon tuostain. Kädet kohmettuvat, joten lämmin rukkanen on hyvä ja tilavat sivutaskut. Liike. Yhtäältä, liian paljon vaatetusta tuottaa liikuttaessa hien. Arktisilla alueilla asukkaat ovat tottunet pakkaseen. Ei saa hikoilla. Hiki palelluttaa nopeasti. Iglussa on lämmintä, tai ainakin suojaisaa.

Kasvomaski kastelee pakkasella kasvot. Hengityshöyry kondensoituu maskin pintaan. Ei hyvää . Kaupungilla liikkuessan tuo maski ei sinänsä liene ongelma, mutta maaseudulla ehkä, kun ei ole paikkoja minne pistäytyä lämmittelemän. Pakkasella lämpöhuolto on suunniteltava huolellisesti. No, suomalainen tarkenee kun totuttelee kylmän. Pakkanen on mukavaa – raikasta, mitä helteillä kaipaa.