Mikä kuvassa hohtaa?

Katselen teemakuvan näkymää torilla lähes päivittäin.

Erityisesti näkymä Puijolle avautuu silmien eteen tuon tuostakin, kaupungilla kävellessäni ja muulloinkin. Kuopion tori on tuttu ja sen yli tai vieritse tulee asteltua toisinaan useita kertoja saman päivän aikaan. Mitä ympäristöstään näkee ja mitä havaitsee, on eri juttu. Tutuissa maisemissa sitä yleensä liikkuu havaitsematta juuri mitään. On pysähdyttävä katsomaan. Silmät avautuvat.

Eräs myyntimies kertoi joskus, että ajomatkalta Kotkasta Kuopioon ei yleensä muista kotona mitään, koska ajaminen on rutiinia. Jokin yllättävä asia saattaa jäädä mieleen, mutta että ajatukset askaroivat päivän muissa aiheissa. Kotiin on kuitenkin tultu ja kauppoja tehty kohteessa ja ehkä matkan varrellakin.

Niin. Sopivassa auringonvalossa havaitsin yllätyksekseni, että Puijon torni on maalattu. Ihmettelin: koskahan.

Puijon torni hohti silmissäni aivan erilaisena kuin sen muistin ja olin tottunut näkemään. Sorvasin nuorempana kouluaikaan messingistä pienoiskoossa olevan Puijon tornin, joten lähes aina olen sen tuntenut, jo ajalta ennen asumistani Kuopiossa. Mieleeni tuli ajatus, että torni hohtaa auringossa kuin aikoinaan Egyptin pyramidit – niiden pinta oli ollut alkuaan häikäisevän valkoinen. Aamuaurinko oli saanut ne loistamaan ja suorastaan sädehtimään.

Pian pilvi peitti jälleen auringon ja torni oli entisensä näköinen harmaana syyspäivänä. Asia olisi ehkä unohtunut, mutta nappasin kuvan.

Piti ryhtyä selvittämään, milloin Puijon torni on saanut uuden ilmeensä.

 1. 14. lokakuuta 2021 vietetään Puijon tornien 165-vuotisjuhlaa. Tornit on monikossa koska torneja Puijolla on ollut useampia.
 2. Uutena tietona tai jo unohtuneena löysin: Tornin malli otettiin pienennettynä Stuttgartin televisiotornista, joka oli ensimmäinen teräsbetoninen linkkitorni maailmassa ja valmistui 1956.
 3. Telinekatajan sivuilta 4.9.2019: Tuttu kuopiolainen maamerkki puettiin kesän 2019 aikana hetkellisesti Telinekatajan väreihin tornin betoniosien kunnostusprojektin myötä. … on varmaankin tullut huomattua tuo olemuksen muutos? vai olisiko jäänyt ’katsomatta’ avoimin silmin?
 4. SS 25.6.2019 Puijon tornin kesäkorsetti on valmis viikonloppuna; Puijon tornin betoniosien korjaus käynnistyi telinetöillä kesäkuun alussa ja hiljalleen Kuopion harmaa jättiläinen alkaa olla kesäasussaan.
 5. SS 7.6.2019: Puijon tornin betoniosien korjaustyöt on käynnistyneet ja jatkuvat lokakuuhun saakka – Tornin yläosissa voi vierailla kesälläkin
 6. SS 6.3.2019 … Jerri Koskinen; Kuopion kaupunki sai yhteensä 750 kommenttia ja ideaa eri kanavissaan Puijon kehittämiseksi. Kommenteissa korostuivat Puijon luonnon tarjoamat mahdollisuudet toiminnallisiin aktiviteetteihin sekä luontoarvojen kunnioittaminen.

Löytyihän sitä tietoa. Maali ja remontti on siis tehty kesällä 2019.

Onnea Puijon torni – Onnea Puijo – Onnea Puijon kehittämiselle!

Betoni kovettuu ensimmäiset sata vuotta, joten ehostettu torni on maamerkkinä vielä pitkään, ken sen huomaa.

 


aiempi postaus Puijo mainiten; https://blogit.savonsanomat.fi/rauhallista-odotusta/missa-ovat-euroopan-metsat/

Kommentit

 • plokkariukki

  Puijon tornia ihastelin 70-80-lukujen vaihteessa ikkunastamme Luistelijantieltä. Muutimme Kiteeltä Kuopioon ja nelisen vuotta Savon piäkaupungissa asuimme. Jotakin hienoa siinä Puijossa oli ja kai edelleen, silloin vielä vanha puumäki, jos en väärin muista, taisi olla paikallaan ja joka talvi kävin Puijon kisoissakin. Onko enää koko Puijon kisoja?

  • Eino J. (maallikkona)

   Puijon kisat olivat käsite nuoruudessani. Kaverit kävivät niissä naapurista, mikä jäi mieleeni. Muistelenpa, että vielä kuopiolaistuttuani ikkunasta sai katsella kisojen ilotulituksen.
   Varmasti monelle opiskelijalle ja muillekin ’pistäytyjille’ asuminen Kuopiossa on ollut elämys. Kuinka moni on ollut opiskelun ansiosta kuopiolainen, varmasti suuri joukko. Tapasin äsken avioparin, jotka olivat aikoinaan kuopiolaistuneet juuri tällä tavoin. KIITOS kommentistasi.

 • Arja Hakala

  Kappas vain, en ole huomannut Puijon tornia Kauppatorin laitamilla liikkuessani.
  Vaikkakin näkeminen on ensiluokkaista silmäluomileikkausten jälkeen.

  Osataanko arvostaa Puijon tornin olemassaoloa? Ja Puijon ulkoilumaastoja.

  • Eino J. (maallikkona)

   kiitos kommentista
   samaa näkemistä pohdin omalta osaltanikin, näkee mutta ei ehkä huomaa … se kun on tuttu. Uusi Puijon paikallisvuoro kerrottiin olleen tyhjillään jollakin sivustolla takavuosina. Palveluja oli kehittynyt kuitenkin lyhyen haun perusteella, että odottaa sopii.

   Uskoakseni ulkoilureiteillä kuitenkin riittää käyskentelijöitä. Voisin käydä useamminkin, kun mietin.

Kommentointi on suljettu.