miksi vainota talibaneja

Katsoin netistä, että Afganistan on tai on virallisesti islamilainen tasavalta.

Itäisillä mailla on ollut monta isäntää tiedossa olevien kulttuurien aikana. ja sotia. Alkuaan alue oli kuningaskunta lähihistoriassa, mutta vallan kaappasivat kommunistit. Uutta hallintoa tukivat armeija ja suurten kaupunkien väestö. Lännettymisvaiheen jälkeen tuli jälleen uusi kommunistien vallankumous. Kohta Neuvostoliitto tuli palauttamaan järjestystä ja kitkemään sekasortoa, ja taisivat viipyä kymmenisen vuotta, 1980-luvun.

Yhdysvallat tuki kapinallisia – muistamme esimerkiksi elokuvaan, missä Rambo seikkaili neukkuja vastaan paikallisten heimojen puolella. Ja sitten tuli läntinen miehitys, mikä on nyt päättymässä. Lännettyminen siis. Hyökkäys oli puolustautumista terrorismia vastaan – ehkä vähän samoin kuin Irakin sota?

Vaikea on ollut eri suurvaltojen pitää Afganistan. Sissisotaa ovat käyneet. Tiedä sitten, mitä terroristijärjestöjä, tai itsenäisyysjärjestöjä alueella on ollut. Yleismaailmallinen lähetystyömalli vaikuttaa tietysti taustalla, kuten joskus aikoinaan kun Espanjakin oli muslimien alaisuudessa. Valloitus pysäytettiin ranskalaisten toimesta.

Tuli tuossa mieleen, että seuraava valloittaja voisi olla Kiina. Heillä on yhteistä rajaa kapean kaistaleen verran, jotakuinkin 70 kilometriä. Hyökkäys tai maahan tunkeutuminen voisi siis tapahtua luonnollista reittiä pitkin – tavallaan omalla maalla. Himalaja näyttää kartassa olevan tuossa rahalla, joten reitti vaikuttaa vaikeakulkuiselta. Eräässä elokuvassa tosin Tiibet vuoristossa valloitettiin ja alueelle rakennettiin jopa rautatie. Että ei kun reikä vuoristoon ja pikatie uudelle alueelle?

Onhan sitä ilmasiltaa käytetty aiemminkin.

Turvallisuusneuvoston jäsenenä Kiinan osallistumista tuskin kukaan moittisi? Ehkä monikin, mutta kiinalaisilla kommunisteilla on ainakin julkisuuteen kantautunut taito käsitellä muslimeja, turkkilaisheimoa taitaa kiinalaisen muslimiväestön taustalla olla. Nyt tietenkin olisi hyvä aika sopivankokoiselle armeijalle tehdä valloitusoperaatio, talebansoturit kun ovat hajallaan pitkin vuoristoista maataan – voisi ajatella.

Muita väkirikkaita suurvaltoja ei tässä tule mieleen, kun tuo YK:n mandaattikin taisi jo kuukahtaa päättyvälle miehitykselle?

Afganistanissa on netin mukaan sähköautoissa tarvittavaa metallia, joten ehkäpä piakkoin alkaa maan talous vahvistua kun kauppa käy – ja jos hallinto paimentolaisajoilta ja hevoskulttuurista alkaa kehittyä… Komeita kaupunkejahan noissa uutiskuvissa on. … ja aseet sekä kulkupelit ovat modernin näköisiä. Saa nähdä.