Iloista naisteniltaa – keskivertonainen

Naistenpäivän teemana vuonna 2019 on sukupuolten välinen tasapaino. Artikkelikuvassani 2017 oli tuo vaakakuva, että olin hieman etuajassa etsimässä tasapainoa.

Naisia on liikaa, miehiä enemmän. Tilastokeskus kertoo päivän jutussaan, että reilu puolet suomalaisista on naisia; noin 2,8 miljoonaa (50,7 %). Linkki postaukseen on lopussa, mutta yleisin ensimmäinen etunimi on Tuula, ja kaikista naisten etunimistä yleisin on Maria.

Mielenkiintoisinta ehkä on, että suomalainen, 30 vuotta täyttänyt keskivertonainen on 163 senttiä pitkä ja painaa 73 kiloa, tai että 71 % on kaupunkilaisia ja yksin asuu yli 600 tuhatta ja heistä lähes puolet ovat eläkeikäisiä. kannattaa silmäillä juttu!

Hoksasin vasta tänään Ylen jutusta, että naistenpäivän juuret ovat enemmän työväestön ja sosialismin suuntaan, kun äitienpäivä on lähempänä konservatiivista maailmankuvaa, porvarillisempi kaiketi. Lainaus jutusta, että

Ensimmäistä kansallista naistenpäivää vietettiin Yhdysvalloissa 28. helmikuuta 1909 New Yorkissa. Juhlapäivän aloitti amerikkalainen sosialistipuolue, joka halusi tehdä kunniaa edellisvuonna New Yorkissa järjestetylle vaatetyöläisten lakolle, jossa naiset protestoivat työolosuhteitaan vastaan.

Joskus 1990-luvulla HS:n viikko- /kuukausiliitteessä kerrottiin, että Yhdysvalloissa on maailman vanhin kommunistinen puolue – hieman hymyilytti, kun muistaa millainen kommunistijahti heilläkin oli aikoinaan. Suoranainen pelko. Mukavaltahan tuo naistenpäivän historia kuulostaa – oikealla asialla olivat jo silloin riistoa ja sortoa vastaan. Suomessakin käytiin oikein aseet kädessä  oloja parantamaan 1918.

Piti lisätä vielä ajatuksia vaalikuvioista, tai oikeastaan vain niistä, mutta ehtiipä tuota vielä. Ehkäpä luit takavuosina pariinkin kertaan, että ehdottelin hallituksen uusimista murrosvaiheissa, ja lyhyttä kautta Paavo Väyrysen virkamieshallitukselle – siitä hyötyisivät kaikki 8ehkä ministerit jäisivät pienemmälle palkalle, mutta äänimäärässä, kun pj. Paavo olisi kiinni hallitushommissa vaalikiertueitten aikaan, ja hallitusväki olisi vapaa ääniä kalastelemaan, mutta käy kuin käy.

Hyvää naistenpäivän naisteniltaa!


Tilastokeskus http://www.stat.fi/tup/tilastokirjasto/kansainvalinen-naistenpaiva-2019.html

 

Kommentit

  • Eino J. Pennanen

    hei,
    lisäsin suttua kuvaan, kun näytössä oli vain X.
    Ilmeisesti koko oli liian pieni ja automatiikka poisti …
    – voihan sitä reissussa suttaantua myös, mutta kukapa sen tietää

Jätä kommentti

*