Monetko pikkujoulut vietät?

Kuka mitenkin.

Kysymys on ajankohtainen, mainontaa on ollut jo pitemmän aikaa. Monetko pikkujoulut vietät ennen joulua?

Mikä pikkujoulu oikein on?

Kysymystä on selvitetty useissa kirjoituksissa. Poimin tähän sisältöä muutamasta nettijutusta. (lyhennelty / jutut kannattaakin lukea itse kokonaan)

Ilta Sanomien kolumnissa 9.11.2015 Roman Schatz ;

Pikkujoulu on tärkeä vuotuinen terapeuttinen seremonia, joka lujittaa firman henkilöstön keskinäiset suhteet, varsinkin vaikeina aikoina. Pikkujoulu on muotoutunut erilaisista kristillisistä ja ei-kristillisistä perinteistä, muun muassa vanhasta tavasta, jonka mukaan Tuomaan päivänä 21. joulukuuta sai alkaa maistella itse pantua olutta.

Schazin mukaan (päätelmäni) juomakulttuurin pidentämishalu on aikaistanut pikkujoulujen viettämistä. Hän saattaa olla oikeassa.

Schazin toteaa myös, että Pikkujoulut ovat vapun vastakohta, vuoden pimeän puoliskon pakanallis-bakkanaalinen rituaali. (netin suomisanakirjassa bakkanaalinen = hurja, bakkanaali-, hillitön, hekumallinen.)

Viime vuonna Ylen sivustolla oli 8.11.2018 Kati Sipomaan juttu;

hän kertoi, että Pikkujouluväki odottaa ohjelmaa ja monet ravintolat vastaavat odotuksiin nimekkäillä esiintyjillä. (tästä lisää jäljempänä)

1.10.2016 Karjalan Heili Anna Tenhu käsitteli pikkujoulua;

siitä poimin ajatuksena, että Pastori Ilkka Raittilan mukaan ihmiset haluaisivat kovastikin puhua hengellisistä asioista, mutta kaikki eivät välttämättä uskalla. Pikkujouluilla on alun perin kristilliset lähtökohdat, kun adventtiaikaan vietettiin paaston alkajaiskarnevaalia. Sanan karnevaali alkuperähän tarkoittaa jäähyväisiä lihalle.

(Ympäristönsuojelua saattaisi eräiltä osiltaan sanoa karnevaaliksi, koskapa kasvissyöjien into on päästä eroon lihasta?) Raittilan mukaan uskonto on joka tapauksessa läsnä kaikkialla, joten erillistä syytä ei pitäisi olla sille, että se pidetään erossa firman pikkujouluista.

Sokerit pohjalla

Leila Partanen,

Arkihuolesi kaikki heitä – tutkimus pikkujoulujen vietosta,

Kajaanin ammattikorkeakoulussa vuonna 2013 tehty opinnäytetyö kertoo erittäin paljon oikeastaan edellä mainitusta ohjelmatarjonnasta ravintola-alan ammattilaisen kirjoittamana. Täytyy lukea työ joskus kokonaan paremmalla ajalla -ja ajatuksella.

Opinnäytetyössä kerrotaan muun muassa, että (Koskisen ym. (1989, 27)) mukaan

pikkujoulun vieton esitapana pidetään kristillistä Adventtia, joka tarkoittaa latinan kielellä saapumista.

Adventin eli joulupaaston katsotaan saaneen alkunsa 300 – 400 -luvulla, kun Galliassa ja Espanjassa ihmiset kaipasivat erityistä valmistautumisaikaa ennen joulun vieton aloittamista.

Aikojen kuluessa on adventti muuntunut ilon ja odotuksen juhlaksi.

Mielestäni ehkä Partasen tutkielman tärkein pointti on, että:

Suomalaisen pikkujoulun alkuperä on vakavamieliset kansakoulujen kuusijuhlat.

 – kuusijuhlia vietetään nykyisinkin ilmeisesti vielä kaikissa kouluissa – mutta – uskonnollisuus niistä on yritetty jo kitkeä, tai sitä hillitä

mitä pikkujouluista jää jäljelle, jää nähtäväksi?