Munasta omenaan – suomalaisittain

Voimme valita ruoan runsaudensarvesta - valitsen lähiruoan!

Suomalaista ruokaa voi valmistaa ainakin 1621 tavalla. Miten Sinä valmistat ruoan kotona?

Luin keittokirjan jossa on liitteenä lukuisia lisäohjeita jokaiselle suomalaiselle – ne ovat tarpeellisia erityisesti nykyisin, vaikka valmisruokia ja ulkomailtakin rynnivää ruokaa tarjoavia kauppaketjuja on jo lukuisia tarjolla. Otsikkoni liittyy roomalaiseen ruokakulttuuriin, missä pitkä illallinen syötiin munasta omenaan – alkuruoasta päätösruokaan. Tuontitavaraahan ruokareseptit pitkälti ovat, mutta kotimainen ruoka on kehittänyt niihin maun ja omat vivahteensa.

Suomessa saa ensiluokkaista ruokaa edullisesti! Mainitsemani KEITTOTAITO koteja ja kouluja varten tehtyjä ohjeita, (WSOY 20. painos 1952, 1. painos 1932) on hyvää luettavaa. Toinen, ehkäpä näistä parhain on edullisuutta ja ravitsevuutta tavoittelevaa kotiruokaa esittelevä PIENVILJELIJÄEMÄNNÄN KEITTOKIRJA (WSOY 1932, Kotilieden kirjasto 38).

Kuten tiedämme, 1930-luvulla elettiin syvän laman aikaa, suorastaan pula-aikaa Yhdysvalloista alkaneen pörssiromahduksen seurauksena. Talouden mainingit heijastuivat silloin myös Suomeen ja ruokapöytäämme. Kolmas jokamiehen kirja on KORPISOTURIN keittokirja, jonka reseptit on koottu Suomen Sotilaasta vuonna 1944 (Uusintapainos vihkosesta on vuodelta 1994).

Näissä kirjoissa korostuu suomalaisen ruoan – oikeastaan lähiruoan – ensiarvoisuus – RUOKAA OMASTA MAASTA.

Annoksien hinta on tietenkin laskettava, jotta edullisuuden voi verrata esimerkiksi valmis- tai tuontiruokaan, siirtomaaruokaan kuten entisaikaan sanottiin, mutta lähiruoka voittaa itse tehtynä valmisruoan ja monet tuontielintarvikkeet mennen tullen.

Erityisesti kotimaisen ruoan terveellisyyttä on lisännyt viime vuosikymmeninä yleistynyt kotipakastin.

Lisättyä sokeria ja suolaa on ollut mahdollista säilönnässä vähentää roimasti.

Pohdin lähiaikoina esimerkiksi sitä, miten runsaasti keittoja on olemassa – esimerkiksi leipä kannattaa syödä tai juoda velleinä, koska viljan ravinto säilyy tällöin parhaiten. Ihmeellistä.