Mustikka kukkii!

Turha valittaa kesken vaalikauden koulutuksen, työttömyysturvan jne. leikkauksista kun on äänestänyt trampismin valtaan. Kaupan saa tehdä mutta ei katua!

”Downshiftaajat”  ja loiseilijat – opiskelijat, tutkijat ja keitä he olisivatkaan – menkää kunnolla töihin tai ryhtykää yrittäjiksi, pois kortistosta!

Pääomapiirit tahtovat homman jatkuvan, sen varmistamiseksi ovat antaneet presidenttiehdokkaalleen 3 – 7 kertaisen vaalibudjetin toisiin ilmoittaneisiin nähden (SS 31.12.17). Toki hallituskin on jakautunut ja alamaissa; kaksi ehdokasta sekä kannatus laskenut; 19,8 + 17,8 + 2,3 = 39,9 (ja pyöristäen: kok 20 + kesk 18 + sin 2 = 40 % puoluekannatus Yle 29.12.17).

Uuden vuoden kynnyksellä on hyvä luoda katse tulevaan. Tinojen valamisesta tosin on jo vuosikymmeniä, mutta ennusmerkkejä voi tutkailla muutenkin.

Suomalaisten usko itseensä ja tulevaan näyttää elpyneen.

Suomalaisten usko itseensä ja tulevaan näyttää elpyneen. Ellei sitten ole kyselty pelkästään hallituspuolueilta ja markkinamiehiltä tai Tukholma syndrooma ala vaikuttaa (muistelen että panttivanki alkaa puolustelemaan vangitsijaansa jonkin vaiheen jälkeen tapahtumaa – että hallitukseen viittaan).

Uutta työtäkin on ilmoitettu saadun, laivatilaukset suurimpina ja muuta vähän pienempää. Mikä lienee uuden työn palkkataso, ainakin ay-liike on pyrkinyt vaikuttamaan jokaisen palkkaan, ja siihen ettei halpatyövoimaa käytetä (ainakaan muualla kuin metsämarjojen poiminnassa, jos sielläkään näin on käynyt). Hyvä niin.

Leipäjonotkin ja köyhien määrä ovat nekin kasvaneet. Ehkä aiheesta tai hallituskantaa tukien: kun ilmaista leipää saa, niin miksipä sitä ei hakisi? Elintasoamme on laskettava kilpailun nimissä – muualla maailmassa työ on meitä halvempaa (sanotaan) – joten lähestymme tässäkin asiassa vain markkinoita keskimäärin. Eikä sitä entisaikaan eletty näin leveästi tai hyvin lainkaan – vetoisia olivat huoneet herroillakin ja nälkä aina vieraanamme liki kaikilla – eikä salaateista ollut tietoakaan, läskisoosia vain ja sekin toisinaan ilman tuota läskiä tai raavasta lihaa.

Tuloerojen kasvusta en nyt tässä tohdi enää puhua, kun pääoman keskittyminen maailmalla vähäisiin mutta vahvoihin käsiin on sekin kiistanalainen – arvellaan, että prosentti tai kaksi maailman väestöstä omistaa 80 % pääomasta, siitä minkä voi arvioida rahana (ei siis koske esim. köyhän ajatuksia, mutta usein sotkee kuitenkin poliittista käyttäytymistä esim. mainosten kautta vaaliuurnalla ja katukahviloissakin).

Menneisiin on käytetty jo paljon aikaa

Itsenäisyydestä vielä sananen.

Suomi suuriruhtinaskuntana syntyi kansainvälisen kauppasaarron lehtolapsena, itsenäistyi suuren eurooppalaisen kauppasodan vahingonlaukauksena ja palasi juurilleen – provinssiksi – Venäjän suuren vastavallankumouksen jälkijäristyksissä.

Markku Kuisma, Suomen ja Pohjoismaiden historian professori,

Venäjä ja Suomen talous 1700 – 2015

(2015) takaliepeen kirjaesittely

Mustikka kukkii

Todellakin! Torilta syksymmällä ostamani mustikanvarpukimppu on käynyt viheriöimään ja kukki. Kun aiemmin Jouluruusujen aikaan –kirjoituksessani olen todennut, että ainoastaan kielo ja tämä ns. jouluruusu saadaan kukkimaan jouluna, lisättäneen siihen mustikkakimppu (tosin en tiedä kukkisiko mustikka pensaana sisällä).

Tästä on hyvä jatkaa, ja toivottaa

 Onnea Uudelle Vuodelle 2018!

toivoo ja toivottaa

Eino J.

Ja viitteitä

Lehtolapsi oli entisajan nimitys aviottomalle ja ilmeisesti yleensä puolivahingossa Suomen kauniissa luonnossa, lehdossa, alkunsa saaneelle, kenties yleensä piialle, lapselle, joita kutsuttiin eri kulttuureissa milloin mitenkin, itäisillä mailla esimerkiksi jumalan pojaksi (jos oli miesolettama syntyessään).

Naapuriplgisti postasi downshiftaajasta hiljattain – on näköjään Yle:n erään ohjelmasarjan nimi, mutta sanan merkitys voi tässä olla epätarkka tai väärä kun sarja on jäänyt katsomatta. Paljon tästä aikanaan puhuttiin, ja loiseilija jäi siitä mieleen.

Sanan käyttö tässä on retoriikkaa, koska eihään kukaan enää näin puhu hankittujen turvapalveluitten käytöstä. Mutta

100 vuotta sitten oli oikein tehty tutkimus tai selvitys, mitä joskus lainasin, siitä miten asunnottomat ja toisten nurkissa elelevät ”loiset” aiheuttivat maaseutuyhteisöissä isäntien nurkissa asustellessaan – olivat toki halpatyövoimaa, mutta lisääntyivät vallasväkeä nopeammin ja runsaammin, mikä lienee ollut esim. äänioikeuskysymyksessä todellinen ongelma tutkimuksen tilanneille ( ja henkikirjoitussanasto oli entisaikaan erilainen)

Jottaettä: jokainen olkoon oman onnensa seppä ja nauttikaamme niistä eduista mitkä valitsemamme edustajat ovat meille järjestäneet ja minkä kansantaloutemme kestää – myös vuonna 2018