naisia on puolustettava

Kansainvälinen naistenpäivä on 8.3. vuonna 2020 sunnuntai, ja varmasti leppoisa lepopäivä.

Jokainen nainen huomioidaan päivän aikana.

Naistenpäivänä on tarkoitus juhlistaa naisten sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia saavutuksia, mutta samalla myös nostaa esiin asianyhteyksiä, joissa edistystä edelleen tarvitaan. (juhlapyhät.fi)

Sosialistisissa maissa naistenpäivä on ollut Wikipedian mukaan vapaapäivä. Vastaava ”miestenpäivän” juhla järjestettiin Puna-armeijan päivänä 23. helmikuuta. (en muista että Suomessa asia olisi tullut puheeksi?)

Sosialistinen perinne

Sosialistinen naisliike aloitti naistenpäivän perinteen siis vuonna 1911 osana taistelua naisten oikeuksien puolesta. Naisten omia juttuja siis

Ilmeisesti sosialistisuuden taustansa vuoksi, [huomaa: ”valkoisessa”] Suomessa on jopa pohdittu, kannattaako päivää edes juhlia (yle.fi, [lisäys ejp]), koska naistenpäivä sai alkunsa Kööpenhaminassa 26.–27.8.1910 pidetyssä sosialististen naisten kongressissa.

Itse asiassa päivä on ollut alkuaan kaikkien naisten oikeuksien parantamiseen tähtäävä. Parannusta Suomessa on saatu aikaan roppakaupalla, näin voinee sanoa.

Jostakin luin, että kuitenkin äitienpäivä olisi taustaltaan porvarillinen ja naistenpäivä enemmän sosialistinen – siitä kaiketi tuo suomalainen arvostus tulee.

Muualta lisää:

Amerikan sosialistipuolueen julistuksen mukainen ensimmäinen Yhdysvaltain kansallinen naistenpäivä julistettiin olevan 28. helmikuuta 1909, vuoden 1908 vaatetyöläisten lakon kunniaksi.

Ranskan kommunistisissa piireissä levinneen tarinan mukaan kansainvälinen naistenpäivä olisi perustunut vuonna 1857 New Yorkissa naisten tekstiilitehtaassa olleen lakon muistoksi

Ehkä merkittävin lakko 8.3.

8. 3. 1917 aloittivat tekstiiliteollisuuden naiset Pietarissa lakon huonon elintarviketilanteen vuoksi ja lakon laajettua  keisarialta Venäjällä päättyi, kun keisari Nikolai II luopui kruunustaan.

Amerikan sosialistipuolueen julistuksen mukainen ensimmäinen Yhdysvaltain kansallinen naistenpäivä julistettiin olevan 28. helmikuuta 1909, vuoden 1908 vaatetyöläisten lakon kunniaksi.

Naiset ja lapset ensin;

Sanonta on osoitus miesten ritarillisuudesta. Ensimmäisenä sitä käytettiin laivan upotessa, olikos 1852 vuonna, kun pelastusveneitä ei ollut kaikille laivan matkustajille.

 ”Naiset ja lapset ensin” -periaatteen soveltaminen merionnettomuuksissa on ruotsalaisen tutkimuksen mukaan ollut todellisuudessa harvinaista, mutta se on tullut kuuluisaksi varsinkin vuoden 1912 RMS Titanicin uppoamisesta.

Vuonna 2012 ruotsalaisessa Uppsalan yliopistossa tehtiin tutkimus, jossa vertailtiin pelastuneiden suhteellisia määriä 18 suuressa merionnettomuudessa vuosina 1852–2011. Tulosten mukaan miehiä oli useimmissa tapauksissa pelastunut suhteessa selvästi enemmän kuin naisia, aikuisia huomattavasti enemmän kuin lapsia ja miehistön jäseniä enemmän kuin matkustajia.

Pelastukoon ken voi – sanotaan laivojen upotessa;

se tarkoittaa kaiketi sitä, että pelastusveneet on täytettävä sitä mukaa kun väkeä kannella on. Ritarillisuuteen ei ole aikaan. Selitettiin, että miehiä pelastuu voimakkaampina eniten.

 International Women’s day

Hyvää naistenpäivää!