Nälkä pienentää ihmiskuntaa?

Olihan sitä nälkää ja nälkäkuolemia Suomessakin suuret määrät 1800-luvun suurina nälkävuosina – kato iski kun kasvukausi oli kylmä ja lyhyt peräkkäisinä vuosina. Kaiketi monin paikoin maa on riistetty putipuhtaaksi puustosta ja muullakin tavalla, ruoantuotanto on ehtynyt kuivuuden vuoksi. Tätä ennustetaan jo Brasilian nykyisille viidakkoalueille – savannia alueesta tulee, tiemmä.

Sateita on täällä piisannut – ounastelevat senkin olevan ilmastonmuutoksen oire tai seuraus. Vilja ja rehu mätänee maahan, jos ilmanala on liian kostea. Kuinka tuossa käynee pitemmän päälle.

Aiemmissa postauksissani olen kiinnittänyt huomiotamme siihen, että ihmiskunta on paisunut yli äyräittensä – ruoka loppuu ja luontainen kasvuympäristömme rapautuu – pääasiassa muuttuu viljelyyn sopimattomaksi. Niin, minkä vuoksi? Ihmisiä on aivan liikaa. Paikkapaikoin aivan tungokseen asti.

 


Rahaa taitaisi olla ruokkia koko väestö, mutta se on tainnut keskittyä pelimerkkeihin. Oheinen kuva oli jossakin talouslehdessä, mitä retusoin aikoinaan jonkin verran. Täytyy silmäillä alkuperäisestä postauksesta, mihin kuva liittyy muilta osiltaan. Kaavio lienee vuosituhannen alkupuolella julkaistu?

talousympäristö – yhteisvastuu?

 

Maailman päivän kalorimäärän kehitys parin tuhannen vuoden aikana, ja lähemmin 1850 – 2050 vuosina erään arvion mukaan, 

 

Kuivilla alueilla istutetaan puita ja yritetään vallata viljelysmaata takaisin …

Muitakin ihmismääräkuvia olen julkaissut, mutta jätetään toisto alkuperäisjuttujen varaan.