nuori – unta kaaliin – löydä tasapaino

Malleja luonnosta

Eläimet lepäävät luonnostaan. Puhutaan yöpuulle menosta, kun kotikanalassa kanat nousivat orrelle torkkumaan. Kaiketi puun oksalla oli turvallisempaa kuin maassa, mihin ne luontaisesti olivat lajina tottuneet. Syödään, nukutaan ja puuhastellaan, siinähän se on päivän kierto. Pelien, elokuvien ja viihteen lisäksi on oltava mukana rauhallisiakin hetkiä – rauhoituttava nukkumaan esimerkiksi.

 

Moni on lukenut tai kuullut neuvosto-Venäjältä Suomeen paenneen Aleksanteri Ahola-Valon tarinan. Hän tilastoi ajankäyttönsä 15 minuutin tarkkuudella. Tunnuslauseesta kerrotaan Wikipediassa; ”Aika on ihmisen tärkein pääoma.” 97 vuotiaana, kesällä 1997,  Ahola-Valo kutsuttiin Oulun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi. Haastattelu on jäänyt mieleen.

Löydä tasapaino

Nuorten hyvinvointi koostuu nuortennetin mukaan monesta eri asiasta:

  • hyvä ravinto,
  • liikunta,
  • erityisesti riittävä uni ja stressin hallinta ovat tärkeitä.

THL tietää, että ydinperheessä asuminen, vanhempien korkeampi koulutus ja parempi toimeentulo ovat suojaavia tekijöitä nuorten mielen hyvinvoinnissa. Lukiolaiset liikkuvat ammattikoululaisia enemmän.

 

Toimeen on jo ryhdytty. YLE kertoi jo 15.2.2000, että

”Tutkimusten mukaan joka kolmas nuori tuntee heikotusta ja väsymystä viikoittain. Päivittäin ainakin yhtä psykosomaattista oiretta potee joka kolmas. Yhtenä syynä tähän on jutun mukaan jatkuvasti vähentyvä yöuni. Kun 20 vuotta sitten vain joka kymmenes nuori meni nukkumaan vasta yhdentoista jälkeen, nyt niin tekee jo joka kolmas.”

Päivän rytmi on saatava takaisin!

 

Karatetaituri nuorison elokuvassa Karate-Kid toteaa, että on vain huonoja opettajia jos oppilas tunaroi. Elämä on oltava tasapainossa.

Professori Martin E. P, Seliamanin Optimistin käsikirjan mukaan toiveikkuus ja itsevarmuus omaksutaan jo lapsuudessa. Vaikka yhteiskunta on ottanut meidät huomaansa jo varhaiskasvatuksesta alkaen, vanhempien malli opettajana ja kasvattajana kuitenkin säilyy aina. Kotona syödään ja nukutaan, joten vanhemmuutta on siis opetettava ammattikoulutuksen ohella.

 


Korrehtuurista 21.6.2021 Lukijan sanomiin