Nyt mennään ‼️ – omikronkaaos

Kreikan kielen 15. kirjain on o, omikron, lyhyt o-äänne [o], mitä merkitsee myös sen nimi (ό μικρονo mikron, ”pieni o”).  Wikipedia tietää myös, että omikronin lukuarvo on 70. Mitä tarkoittaneenkaan? Kreikkalaisten numeroiden järjestelmä perustuu kreikkalaisten kirjainten käyttöön lukumerkkeinä, sanoo Wikipedia. 666 = χξϛ΄ tai ΧΞϚ΄ ja taulukosta kopioituna:

1000 on Greek Sampi 1000.svg & Greek Sampi 1000 (2).svg

että silleen.

 

Nyt selvisi tuo omikron, mutta että miksi se o kuvasikaan tätä koronataudin uusinta muunnosta, on toinen juttu? Niin, Yle kertoo jutussaan 1.12.2021 THL  johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra vastailee:

WHO:n asiantuntijaryhmä valitsi seuraavan kreikan kielen aakkosen, johon ei liittynyt aiempia mielleyhtymiä. Hän kertoo haastattelussa lisäksi oireista, että Alustavan tiedon perusteella väsymys, lihaskipu, päänsärky ja kurkun karheus.

verkkouutiset -sivulla (Elisa Hyvärinen | 04.12.2021 ) kerrotaan noista oireista muun muassa, että

noin kaksi päivää kestävä väsymys. Tämän jälkeen potilaat alkavat kärsiä päänsärystä ja kivusta ympäri kehoa. … yöhikoilukin mainitaan ja kuume …

 

Niinpä, kreikkalaisia aakkosia ja asiantuntijalausuntoja.

 

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että nyt se koronapandemia vasta alkaa… Hulvattomasti temmeltäen, tai kiihtyvästi leviten. Kaikki sen ilmeisesti saavat. Kuinkahan rokotteet siltä ja erityisesti koronan pahimmilta oireilta suojaavat, ja saadaanko tiedeyhteisöltä uusia rokotemuunnoksia? Tartuntaluvut alkavat kohta olla päätä huimaavat.

Etäisyyksiä pidellään ja käsihygieniasta huolehditaan erittäin tarkoin lähikuukausina.