Oikea osoite?

Suomi on maailman vakain valtio.

Oli mukava olla jälleen yksi meistä 2,7 miljoonasta Linnan juhlien katsojasta – komeat olivat presidentin pidot – osallistujathan juhlan tekevät. Hyvä että kaikki olivat tulleet paikalle. Linnakin oli ehostuksen jäljiltä kuvissa komea. Juhla on omiaan nostamaan ja virittämään kansan odotuksia myös talouden ja politiikan saralla. Palaan aiheeseen jäljempänä.

Suomi maailmalla

Presidentti Urho Kekkonen totesi vuonna 1961 YK:ssa pitämässä puheessaan Suomen valinneen YK:ssa lääkärin roolin tuomarin sijasta. UKK selosti tätä linjaansa myöhemminkin haastatteluissaan (Paasikiven-Kekkosen -linja), mistä sanonta on jäänyt mieleeni.

Suomen tavoite oli eräiden verkkosivujen lainauksen mukaan olla mukana rakentamassa rauhanomaista yhteistyötä (YK).

 • Pienen maan oli hyvä olla puolueeton ja välttää tuomitsevuutta noina kylmän sodan ja noottikriisin vuosina.
 • Nyt Suomi on tuominnut Venäjän Krimin politiikan yhdessä unionin maiden kanssa, mutta 1968 katsoimme paljolti sivusta Tšekkoslovakian miehitystä, puolueettomia kun olimme.

Itsenäisyyspäivän Linnan juhlilla oli näyttävän runsas diplomaattikunnan edustus.

Eri valtioista oli havaintojeni mukaan runsaasti myös naisia korkeina maansa virallisina edustajina, kenties runsaammin kuin aiempina vuosina satunnaisesti seuratuista Linnan juhlista on jäänyt mieleeni.

Maailmalla on monia kulttuuriin tai valtioon sidottuja tapoja, joita tasavallassa ei ole – kuninkaita / hallitsijaa kohdellaan eri seremonioin kuin meillä Suomessa, tai kukkien värillä on eri merkitys kuin meillä jne. Toisinaan huomio kiinnittynyt myös siihen, miten eri maista kotoisin olevat edustajat tervehtivät isäntäparia.

Joskus ihmettelin sitä, miksi mieshenkilö jättää naishenkilön kättelemättä (Linnan kutsuilla esimerkiksi maansa virallinen edustaja sivuuttaa tasavallan presidentin puolison ja jättää hänet kättelemättä)? Tänä vuonna sellaisia ensimmäisen naisen ohi kävelyjä näytti olevan pari – ehkä kolme.

(Seurasin osan ajasta seremoniaa ykkösuutisten aikana ruotsinkieliseltä kanavalta, ja osa jonosta ja nimistä meni muuten vain ohi, kun en ollut tv:n äärellä,  joten havaintoni ovat sinänsä epätarkkoja näiltä ja muiltakin osin.)

Täytyy katsoa nauhoitukset joskus paremmalla ajalla tarkemmin uudelleen, mutta muistaakseni myös ”tavallisemman väen” jonon joukossa oli tällainen ohikävelijä.

Savon Sanomissa oli äskettäin pääkirjoitus, missä käsiteltiin Linnan juhlien pääteemoja – Suomen vahvuuksia.

Vastaavaa oli luetteloitu myös 8.12. ” 2. Suomi on maailman toiseksi paras maa olla tyttö. ja 5. Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa.” Kummastelen ensimmäisen naisen ohikävelytapauksia.

Jos ajattelisi olevan lääkäröinnin parissa – usein paha poistetaan leikkaamalla – olisiko siis mainitut diplomaatit karkotettava Suomesta – vai olisiko tuomaroitava ja mietittävä tapahtuman mittasuhteita – kumpiko arviointi johtaisi lievimpään tulokseen?

8.12. (Sibeliuksen juhlapäivänä) kirjoitus, missä YK:n komitea oli moittinut Suomea esimerkiksi

 • turvapaikka-asioista,
 • vankiloiden käymälöistä tai vastaavista
 • sekä väkivallasta ja
 • että kidutuksen uhrien tunnistamisessa olisi suomalaisilla opittavaa.

Kun komitea on näin kirjannut, varmaan ainakin jotain voisi kohentaa (9.12. lehdessä asiasta oli jo lisää kohennettuja asioita).

Kuten jo aiemmin olen postannut,

YK:n osoite on sinänsä ”väärä”, kun tarkastelun kohteena on pakolaisia vastaanottava valtio, koska moitteet ja YK:n sanktiot on kohdistettava ensisijaisesti pakolaisia ”tuottaviin” valtioihin ja kehittää demokratiaa ja oloja siellä (samoin tietysti on tutkittava myös se, miksi ”pakolainen” ei tule kotimaassaan toimeen – onko hän itse se syy pakolaisuuteensa).

Palatakseni vielä tuohon naisten asemaan ja naisten kättelyyn, miten tuon lääkäröisi tai tuomaroisi.

 • Vierailevia valtioita (ja heidän edustajiaan) tulisi opastaa suomalaiseen tasa-arvoon – mikä sekin on Suomessa(kin) varsin tuore.
 • Valtiollisena järjestelmän ilmeisesti monilla valtioilla on kohentamisen varaa YK:n tavoitteiden saavuttamiseksi (Suomen ohella).
 • Tuomarointina paras vaihtoehto lienee se, että kyseisille valtioiden edustajille osoitetaan ovea ”ei toivottuina henkilöinä” ja suljetaan kauppasuhteet ja muu yhteistyö – kuten Venäjän kanssa on menetelty.
 • ”Rikkeen suuruus” (tai kauneusvirhe) on myös puntaroitava;
  • nähdäkseni maan kansan koko vaikuttaa puntarin painoarvoon – edustaahan kansan koko sitä määrää, jonka asenteet on korjattava tasa-arvon saavuttamiprosessissa.
  • Muistaneeko kukaan, minkä maan edustajia nuo ohikävelijät olivat?

Eräs heistä näytti olevan jonkin Suomessa vaikuttavan uskonnollisen yhdyskunnan johtohahmo – siinä tavallisemmassa jonossa.

Mukavaa että henkilö oli kutsuttu ja saapuvilla, mutta nähdäkseni Savon Sanomien kertoma Helsingin tai muun paikkakunnan suurmoskeijan valtion rahoitusta ja rakennuslupaa kannattaa odottaa rauhassa vielä pari sukupolvea, jotta yhteiskuntakelpoisuus näiltä osin on saavutettu suomalaisella tasolla – näin arvioin – mikä yhteisö sitten hankkeen takana oikeasti onkaan, on samalla tarkasteltava myös edellä viitattujen valtiollisten edustajien valtiollinen sanoma arvioitava ”uskonnon” ja valtiollisluonteisen organisaation ohella.

Kyllä se siitä, kuopiolaisessa katukuvassa en ole nähnyt mielenosoituksia tai vastaavaa sopeutumattomuutta pitkiin aikoihin. Suomi ja suomalaiset ovat lähipiirissäni siten hyvä ja hyviä, mistä kiitokseni heille. Miin sanotuista vierasmaalaisistakaan ei ole ollut pahemmin haittaa – jos kohta vielä hyötyäkään – yrittelijäitä tosin ovat, mistä runsaat pitseriat ja vastaavat ovat tavallisimpina esimerkkeinä – ja mitä mediassa noin muutenkin hyvästä kotoutumisesta on ollut puhetta. Meidän kannattaa pakolaisten osalta toimia niin että he kotiin palatessaan ovat ystäviämme ja vievät suomalaista demokratiaa kotiin tulijaisinaan!

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Suomi-on-monessa-asiassa-yksi-maailman-huippumaista/889122

http://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Helsinki-selvitt%C3%A4%C3%A4-suurmoskeijan-rahoitusta-muun-muassa-ulkoministeri%C3%B6n-kanssa/889711

viittaan myös SSanomien ulkopuolelle: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/443122-helsingin-suurmoskeija-olisi-kaksi-kertaa-tuomiokirkon-kokoinen-koko-rakennus-jopa

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Maassa maan tavalla …., sanoo vanha sanonta, mutta kun edes ”fiksu” syntyperäinen suomalainen ei toimi alkuunkaan hyvien tapojen mukaan. Tiedosta, sen puutteesta tai saannista siinäkään ei ole kyse. Linnan juhla kameroineen ja kommentaattoreineen on erinomainen paikka tuoda esille omaa erinomaisuuttaan, arvomaailmaa ja poikkeuksellista tyylitajuaan. Jos meikäläinen maalaistollo esiintyy jossain tilaisuudessa vastoin hyviä tapoja ja puhuu tai kirjoittaa joutavia, sen voi laskea tyhmyyden piikkiin. Paljon on vanhemmilla, koululla ja rouva Suonperällä vielä nuorisossamme ja heidän vanhemmissaan töitä. Noihin toisinajattelijoihin meillä kellään ei taida olla keinoja vaikuttaa.

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos Ari kommentistasi!
   Leppoisaa jutustelua
   – tapakulttuuri on sekä muuttunut että monipuolistunut – eteneekö kaikilla lohkoillaan parempaan suuntaan – voi jokainen siihen vastata itsearvioinnilla. Yleiskuva kasvavasta ja aikanani kasvaneesta nuorisostamme on, että he ovat mukavia, joten
   toivoa Suomella vielä on.

Jätä kommentti

*