Öljyä laineille Jerusalemissa

Israelin tapaan Suomi on ollut rauhallisesti kahden kansan maa;

meillä on vanha ruotsalainen siirtokunta rannikolla ja Ahvenanmaa, kolmantena ryhmänä Karjalan siirtolaiset ja neljäntenä omine lippuineen Lapin saamelaiset, sekä Venäjältä paluumuuttaneita inkeriläisiä ja myöhemmin muitakin venäläisiä sekä eri kansallisuuksia pakolaisina tai muilla perusteilla.

Entä jatkossa?

Uudet maakunnat mahdollistavat Suomen sisäiset puolivaltiot Ahvenanmaan tapaan eri kansallisuuksille, jos sulautumista ei tapahdu – esim. Karjala ja Kymi venäläisväestölle, Ahvenanmaa ja Pohjanmaa ruotsalaisille Uusimaa muslimeille, Turun seutu eurooppalaisille ja Helsingin seutu sekä Keskinen Suomi alkuperäisille kantasuomalaisille?

Päivänkysymys

Israelista ryhdytään tuomaan kaasua Eurooppaan, joten öljyä laineille viittaa ainoastaan öljyvaipan rajua aallokkoa hillitsevään, tasoittavaan vaikutukseen (mitä saastuttamisen vuoksi ei tietenkään tule tehdä, mikä raakaöljytankkereitten onnettomuuksien jälkeen on selviö). Tarkoitan tuolla rauhoittamisella kahakoitten välttämistä alueella. Sytykkeitä siellä on jos toisestakin syystä ollut ilmeisesti aina.

Kriisiytyminen?

Ymmärtääkseni Israelille tarjoutuu oiva tilaisuus karkottaa palestiinalaiset alueiltaan jos ja kun levottomuudet kasaantuvat ja yltyvät. Näinhän kävi Jasser Arafatin joukoille aikoinaan; heidät karkotettiin sotavoimin, muistaakseni, Libyan erämaihin vuosikausiksi rauhoittumaan.

Pelkästään teknisesti ajatellen: Kuudenpäivän sodan muiston perusteella palestiinalaiset voitaisiin heittää sekä Syyriaa että Jordaniaan – hekin olivat aikeissa hyökätä Israeliin aikoinaan. Maitten kesken lienee ainakin hienoinen rauha muistaakseni Syyriaa lukuun ottamatta, Israel kun vei siltä Golanin kukkulat joilta Israelia alvariinsa tulitettiin … Syyriaan on valtaapitävät raivanneet elintilaa karkottamalla omaa väkeään pakosalle, joten tilaa taitaisi sieltä arabiväestölle löytyä – ehkä töitäkin kun ilmeisen samanhenkisiä kaukaa maallikkona katsoen ovat?

Juutalaisuuden voitto?

Samaan raamiin mahtuu seuraavakin mietteeni Jerusalemista ja Pyhästä maasta. Jo pitkään olen miettinyt sitä, että miksi Israel ei ole rakentanut Liiton temppeliä uudelleen Raamatulliselle Temppelivuorelle. Muistamme että Salomonin temppelin hajottivat babylonialaiset liki nooakin aikaan ja uudemman temppelin roomalaiset juutalaisten ”kapinoinnin” tai itsenäisyystaistojen jälkeen.

Kolmatta Jerusalemin temppeliä näköjään odotetaan samaan aikaan kuin Messiaan luvattua tulemista. Lisäksi rakennuspuuha edellyttäisi entisten isäntien rakennelmien purkamisen, mille kristillisten kannalta ei liene kenelläkään mitään estettä?

No, rauhaa sillä tuskin rakennettaisiin, mutta jos palestiinalaisten karkottaminen ja venäläisten kanssa veljeilevien muslimiryhmien kiihottamiseen jokin sytyke tarvittaisiin, en maallikkona kaukaa katsellen keksisi parempaakaan.

Kävisin toki mielelläni katsomassa Raamatun historian Kaikkein Pyhintä rakennelmaa, uutta temppeliä – Jeesuksen tappaneesta juutalaisuudesta siinä yhteydessä enempää välittämättä – mutta tuskin muuten tai silloinkaan tulisi käytyä.

(parina iltana olen katsellut jotain kaapelin uutiskanavaa, joten omaksuin näkemyksiä tuolta Jerusalemin suunnalta – huomenna saatan kaiken muuttaa ja kaiken peruuttaa ..)

Rauha palaa

Tuskinpa näistä pääkaupunkijutuista sen kummempaa seuraa, mitä jo ei olisi nähty, mutta

kirjoitinpahan jotain, mitä voisi oikein huonoina aikoina sattua kun oikein ounastelee.

Rauhallista Joulun odotusta!

– vaikka ehkäpä tänä vuonna vietän entisajan Saturnaalia juhlaa roomalaisittain