Olympiakultaa! Iivo Niskanen; Porilaisten marssi‼️

Savon  Sanomat kertoo, että Iivo Niskanen voitti kultaa selvällä erolla toiseksi tulleeseen Venäjän olympiakomitean joukkueen Aleksandr Bolshunoviin.

Poimin jostain ajan: 37.54,8

IL kertoi jutussaan 2018, Porilaisten marssia on soitettu jo 70 vuotta olympiakullan kunniaksi. Nyt siis jo 74 vuotta.

”Ensimmäisen kerran Porilaisten marssi kajahti soimaan olympiavoiton kunniaksi vuoden 1948 talviolympialaisissa kun Heikki Hasu voitti yhdistetyn kilpailun St. Moritzin olympiakisoissa Sveitsissä. .. Taustalla on Yleisradion selostaja Pekka Tiilikainen, joka selosti Yle-puheen ensimmäistä suoraa olympialähetystä vuonna 1948.”

Oikein hyvä!

ONNEA IIVOLLE!

_ _ _ _ _ _

Muistan joskus nähneeni televisiosta, tai oikeastaan kuulleeni tuon sanonnan, että Helsinki: Porilaisten marssi.

Tänään 11.2.2022 en tuota kuullut. Mutta että toimittaja uutisissa sen kuitenkin mainitsi, joten soitettu varmasti on. – Maailmanmestareille ei soiteta, muistan jutusteluja takavuosilta, ainoastaan olympiavoittajalle. Ehkäpä katsoimme jo kouluaikana opettajan televisiosta kisoja, katsoimmekin, mutta en nyt äkkiä muista, mitkä kisat olivat. Tärkeät kyllä, koskapa siihen käytettiin opetusaikaa.

Näitä kultamitalisteja on Olympiakomitean verkkosivuilla huomattava määrä, ehkäpä sata tai enemmänkin.

Silmittelin sivustoa kun hain, mihin kastiin tai erikoisjoukkoon Iivo lukeutuu. Uutisissahan se kerrottiin, oliko vain seitsemän voittajaa joilla oli kultamitali kolmista peräkkäisistä kisoista – saattoi olla. Eräs tuttavani varmasti heidät muistaa, hän luettelee iäkkäänäkin ulkomuistista tuloksia ja voittajia mitä erikoisimmista paikoista. Tuntemattomia ovat useimmat minulle – joskin paljon tutuksi tiedettyjä, eli että heistä on vuosien saatossa puhuttu runsaasti -Kolehmainen juoksi Suomen maailmankartalle jne.

Samalla bongasin sivuilta erikoisen nimen, minkä liitin kirjallisuuteen nuoruusvuosinani. Näin olikin. Aale Tynni oli kirjailija ja emigrantti, mutta suomalaiseksi lukeutuva.

Aale Tynni voitti kultaa taidekilpailujen lyriikan sarjassa runollaan Hellaan laakeri kesäolympialaissa 1948 Lontoossa. Tiedämme taruista ja antiikin patsaista, että voittajat kruunattiin laakerein. Nykyisin heille annetaan kultamitali.

Helsingin kesäolympialaisissa ei enää ollut vuonna 1952 tuota taidekilpailua, joten Tynni on viimeisin voittaja tuossa sarjassa. Täytyy etsiä jostakin, kokonainen runonmitta:

Oi Hellaan laakeri ylhäinen, sinä ikävöity puu!