Oma Posti

 

Kusti jakoi postin pyöräillen kotikyläni kaupalle ja kylätien taloihin, joista syrjäkyläläiset sen noutivat. Sunnuntain lehden sai hakea itse kauempaa valtatien varresta tai odottaa maanantaita. Nykyisin viikonlopun lehti tuodaan lehtitalon järjestämään heittolaatikkoon ja jaetaan arkisin myös syrjäisimpiin kotilaatikoihin. Posti tuo paketit kotiin jne. Asiamiehiä Postilla on kotikyläni entisaikojen tapaan kaupoissa ja kioskeissa.

Tietokirjailija, VT Pekka Pinomaa pohti äskettäin digitalisaation vaikutuksia Posti Oy:n toimintaan, erityisesti väliaikaisen osoitteen muuttamista ja uusia kotipalveluita. Taustana oli porvarihallituksen yhteiskuntaa uudelleen muotoileva hallitusohjelma. Pinomaa arvioi muun ohessa, että nykyinen Posti Oy näyttäisi jääneen pois digitalisoitumisen kärkijoukosta.

Posti- ja lennätinlaitosta on yhtiöitetty, joten jutussa mainittu ”postilaitos” on myös VT Pinomaan kirjoituksessaan kertaamaa Suomen postilaitoksen historiaa.

Postilain (415/2011) tarkoituksena on turvata postipalveluiden ja erityisesti yleispalvelun saatavuus tasapuolisin ehdoin koko maassa. Kotikuntalain (201/1994) mukaan, kun joku muuttaa kotikuntaa tai siellä olevaa asuinpaikkaa, hänen on aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muuttopäivästä ilmoitettava siitä maistraatille. Posti pyytää verkkosivuillaan ilmoittamaan osoitteenmuutoksesta heti kun tietää muuttavansa. Näin posti saapuu heti muuton jälkeen oikeaan osoitteeseen.

Nähdäkseni VT Pinomaan kummastelema Postin osoitemuutoksen toimeenpanoaika, neljä (4) vuorokautta, on linjassa maistraatin muutosmerkinnän tekovaatimuksen kanssa: se on tehtävä tai pyydettävä tarvittavat lisäselvitykset kolmen (3) arkipäivän kuluessa ilmoituksen saapumisesta. Yleensä muuttoa ja asunnon vaihtoa on harkittu pitkään, lomakohdekin varataan hyvissä ajoin, joten osoitteen vaihtoilmoituksen, esimerkiksi kesämökilleen, ehtii tekemään ajallaan. Vastaavasti esimerkiksi Savon Sanomat -lehden voi muuttaa lomaosoitteeseen. Lomamatkojen peruutuspaikat, ”äkkilähdöt” saattavat tietenkin edellyttää tukeutumista kotimiehen tai naapurin apuun.

Omistamamme osuuskauppa ja Posti Oy soveltuvat mielestäni hyvin vaikkapa terveyspalvelujen ja kotipalvelujen tuottajaksi. Esimerkiksi Posti kertoo netissä, että ”tiistaisin jaettavaa postia on perinteisesti vähemmän, joten postinjakajan ajankäytön osalta se sopii hyvin yhdeksi kotipalvelupäiväksi. Uusilla kotipalveluilla tuodaan lisää työtä digitalisoitumisen myötä vähenevän postinjakelutyön tilalle.” Näin on hyvä, jotta myös Postin peruspalvelut voidaan säilyttää kattavasti kansalaisten ulottuvilla silloin kun niitä harvakseen tarvitsee.

Eräs digiajan palvelu on sähköinen postilaatikko. Postin sivuilla todetaan, että ”Netposti on Itellan verkossa toimiva sähköinen postilaatikko, johon voi vastaanottaa asiapostia, kuten laskuja, palkkalaskelmia ja viranomaiskirjeitä. Kuluttaja saa palveluun sähköisessä muodossa kirjeet, jotka muutoin vastaanottaisi paperisina. Palveluun voi arkistoida tärkeitä asiakirjoja, esimerkiksi passikopiot, kuitit sekä rokotekortit.” (Posti 5.5.2013 kirjoitus, missä kerrottiin tutkimuksesta, minkä mukaan moni kotona säilytettävä tärkeä takuutodistus tai paperikuitti häviää vuosien kuluessa.)

Luin kesällä pari info-sotaa käsittelevää teosta ja oikeushistoriallisen väitöskirjatutkimuksen sananvapauden murroksesta 1960 – 1970 -luvuilla, koska viime aikoina on puhuttu paljon palvelunesto- ja verkkohyökkäyksistä sekä yksipuolisesta tiedottamisesta, propagandasta. Teosten ajatuksia soveltaen on varatuomari Pinomaan mielipide markkinaviestintää: ”valtio-omisteinen Posti” estää ”yksityisen” kilpailun?

Päätelmäni on, että VT Pinomaan osoitemuutos lienee ”unohtunut” tehdä hyvissä ajoin, ja tilapäisen osoitteen muutos on nykyisin maksullinen, mutta halvempi digiajan netti-ilmoituksena tehden.

Mielestäni Posti seuraa aikaansa.

Eino J. Pennanen

Kuopio


Mielipidekirjoitus, yksityinen
Tässä oleva artikkelikuva on poiminta PostiOy:n Osoite muuttuu -postikortista.
Kirjoitus on julkaistu toimitettuna Savon Sanomissa 29.7.2016 Lukijan sanomat -palstalla
(Lehden toimitus on lisännyt otsikon Postikin seuraa aikaansa ja värikuvan postin jakelusta sekä sen alle kuvatekstin uutisointiinsa liittyen)
 Kiitos