Oman maan mansikka, muun maan mustikka

Kuva: Lähiseudun pienviljelijän myyntipöydältä Kuopion torilla

Pakastin lisäsi suomalaisten terveyttä.

Suomalaisille on luontaista olla ulkomaalaisten vallan alla. Ylin hallinto on ollut vierasmaalaisten käsissä. Itsenäisyys on välitila, ja saamme tottua ulkomaisiin ministereihin ja kenties presidenttiinkin. Yritystoiminta on jo karannut monessa ulkoisille haltijoille, olkootkin vaikka eurooppalaisia.  Meillä on ulkoistuksia varten sijoittajille jopa jokin virasto. Ulkomaisten vyöryn esimerkki on päivän lehdessä unionin tukema marjojen tuontiprojekti. Sinänsä marjojen hyödyllisyys terveydelle on kiistaton.

Teollisuushankkeet valuvat ulkomaille?

Moni uusi teollisuushanke näyttää olevan ulkomaalainen, tavallaan suomalaisen bulvaanien vetämä. Luonnonvarojemme kaivostoiminta taitaa olla surullista eurolla ostettua kaivosoikeutta, Talvivaaraa, lukuun ottamatta ulkomaalaisten hallinnassa?

voitotkin menevät – ja tappiot – jätteet jäävät

Hyvää tietenkin on, että Suomi ja metsämme, luonnonvarat yleensä, kiinnostavat. Etenkin jos suomalaiset liiketoimintaa eivät osaa tai viitsi siihen ryhtyä. Muutama penni sitä toiminnasta jää tietysti Suomeenkin, mutta kaikki muu valuu ulkomaille, eräissä tapauksissa toki suomalaisistakin yhtiöistä nk. veroparatiiseihin. Onhan tietysti myös niin, että vastuu ja tappio jää ulkomaalaisten kannettavaksi – paitsi tietysti tässä ympäristövahinkojen ja jätteitten asiassa  – kunnalle ja viimekädessä valtiolle – siis meille suomalaisille.

Jo kouluaikoina opettaja puhui eräästä vääryydestä; Nilsiässä Kinahmin lasihiekan kaivaja ja hyödyntäjä oli muualta, joten mahdolliset verot eivät hyödyttäneet Nilsiää, ne menivät muualle. Nilsiä kuntana hyötyi muutaman silloisen markan palkkatulojen ja vastaavien veroista, mutta eipä juuri muuta – monttu vain nykyisen Kuopion laitamilla kasvaa ja syvenee.

kotimaiset ja paikalliset yrittäjät suosiossani

Kohdennat vähät ostoni suomalaisiin yrityksiin ja lähituotteisiin. Teemakuva on lähiseudun mansikanviljelijän omalta myyntipöydältä napattu – kesänä muutamana.

Kaikkea tarpeellista ei enää tehdä Suomessa. Vieroksun siis ulkomaalaisia yrityksiä vähissä ostoissani. Sinänsä oli mukavaa, että jo yksi niistä (Anttila) meni konkurssiin. Toivoa sopii että näin jatkuu suomalaisten yhteishengen ohjaamana kaupan alalla muissakin tapauksissa – niitä tosin näyttää koko ajan rynnivän Suomen markkinoille enenevässä määrässä.

  • Kaupan pakastealtaan reunaan on kiinnitetty kyltti, missä ulkomaiset marjat kehotetaan keittämään, kuumentamaan, koska eräät ovat saaneet kertomusten mukaan niistä muun muassa vatsatauteja.

 

  • Kuinka hygieenisiä ulkona kasvaneet marjat yleensäkään ovat, on toinen juttu, mutta eipä noista kotimaisista marjoista ole ollut kuin hyötyä ruokavalioon, ja onneksi niitä on kaupan pakastealtaassa ja muinakin tuotteina, mehuina ja hilloinakin riittänyt yli vuoden – siis talven yli.

Toivotaan taas hyvää marja, vihannes, vilja ja sienisatoa kauppoihin – talvella on mukavaa kun kaupunkilaisena on jotakin syömistä … ja valmiiksi toisten kasvattamia ja poimimia.