Onko Suomessa rakennus-mafia?

Aikoihin on eletty.

Perinteisen suomalaisen tappotavan, kirveen hamaralla pokartamisen sijaan – tai puukolla tuohaisemisen sijaan, nyt ammuskellaan. Pääkaupungin vilkkailla kaduilla ammuskellaan teloitustyyliin keskellä kirkasta päivää. Aivan kuten amerikkalaisissa poliisisarjoissa konsanaan.

Mediassa on selostettu, että 25.7.2019 Helsingissä epäilty ampuja ja uhrit tunsivat toisensa. Maallikolle ei ole vielä selvinnyt, oliko ampuja aiemmin uhri, vai mikä. eli että ketkä olivat tarinan konnia? Ampuja tietenkin, mutta että mitä kaikkea tapaukseen sisältyy.

Mafia-mielikuvan sai aikaan mainitsemani television elokuvat ja -sarjat, kirjatkin.

Mielleyhtymä aseistautuneesta rakennusfirman johtajasta, merkitsee tietenkin sitä, että rakennuspuolella on painostustahoja, jotka eivät kaihda aseen käyttöä tarkoitusperiensä saavuttamisessa. Tai että uhkailevat sellaisen käytöllä menestyäkseen.

(Eräillä ase oli ennenvanhaan turvallisuustekijä uhkailijoita ja maantierosvoja vastaan, joten antaa poliisin selvitellä lisää.)

 

Miten hometalot syntyvät?

Jo pitkään on kerrottu siitä, etteivät suomalaiset rakennusfirmat kykene kilpailemaan ulkomaalaisten firmojen tarjouksien kanssa? Näin olen kuullut kerrottavan jo vuosikymmenen. Työvoima kaiketi saa Suomessakin toimia toisen valtion työehdoin, alemmin palkoin ja muine etuineen? Suomalainen rakennustyö ei siis enää käy kaupaksi.

”Mafiakin” sopisi tietysti tähän pelikuvioon, jos kadulla ampumista jatkaa poliisisarjojen tavanomaisella teemalla – tai järkeilee erilaisia maallikon vaihtoehtoja aamukahvipöydässä …

Kuinka yleistä tämä on rakennusalan työkustannusten halpuuttaminen on, ja liittyykö siihen jopa aseellista tai muuta uhkailua tarjousvaiheessa tai kilpailuedun saavuttamisessa, kuulostaa kyllä hieman yliampuvalta – mutta tulipahan esitettyä kysymys.

Sinänsä Briteistä taisi olla jokin televisio-ohjelma, missä firma käytti ulkomaalaista työvoimaa – taisipa ohjelman sävy olla se perinteinen palkka-ale ja työsuhteen vastaavat edut hunningolla (muista nyt tarkemmin, millainen saarivaltion työlainsäädäntö on, ja millainen se ohjelma kauttaaltaan oli, mutta maallikon ajatuksina yleistäen voinee asian julkituoda?) muistaakseni esiteltiin erään puolalaisen työmiehen tapaus?

Hometalon syntymiseen ei liene tarkoituksellista reseptiä tai rakennuspiirustusta, joten eräät rakennukset homehtuvat ja toiset eivät. Olisiko tuo halvalla rakentaminen, halvalla rakennuttaminen ja halvaksi suunnitteleminen, se perussyy? Ja mistä ja miten se halpatyövoima markkinoille tulee, ja ne halvalla rakentavat firmat?

Kommentit

  • Eino J. Pennanen

    mafia

Kommentointi on suljettu.