Onnea Aluevaltuusto ‼️

Alueelliset valtuustot on sitten valittu.

Maallikon onnittelut vaalissa menestyneille, mutta tietenkin myös meille kaikille, jäsenille.  Tekemistä riittää. Käytämme palveluita hyvillämielin. Sopii vain pohtia, mitä lempinimiä toiminnasta käytetään. Entisiä sanottiin terveyskeskukseksi. Tuota aiemmin olivat kunnanlääkärit ja esimerkiksi Kuopiossa toimi Lääninsairaala. Voisiko tuosta läänistä kehkeytyä uudelleen kutsumanimi: käydään läänissä, kun mennään vastaanotolle. Lääniähän toimialueella riittää, ja sairaaloita moneen lähtöön. Mitä kaikkea sitten tuleekin, kun pelastustoimikin on toiminnassa mukana, jää nähtäväksi.

 

Bongasin netistä, että Naantalissa 29.6.2021 on annettu Laki hyvinvointialueesta

 lain tarkoituksena on luoda edellytykset itsehallinnolle kuntia suuremmalla hallintoalueella (hyvinvointialue) sekä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteuttamiselle hyvinvointialueen toiminnassa.

Lain tarkoituksena on myös edistää hyvinvointialueen toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä sekä luoda hyvinvointialueelle edellytykset tukea asukkaidensa hyvinvointia.

Oikeusministeriön ylläpitämässä Finlexissä on laissa sanottua:

Hyvinvointialue järjestää sille lailla säädetyt tehtävät. Hyvinvointialue voi lisäksi alueellaan ottaa hoitaakseen sen lakisääteisiä tehtäviä tukevia tehtäviä. Hyvinvointialueen itselleen ottama tehtävä hoitaminen ei saa laajuudeltaan olla sellainen, että se vaarantaa hyvinvointialueen lakisääteisten tehtävien hoitamisen.

Hyvinvointialue voi alueellaan tai yhdessä toisen hyvinvointialueen kanssa myös tämän hyvinvointialueen alueella harjoittaa vähäriskistä liiketoimintaa, jos se tukee sen lakisääteisten tehtävien toteuttamista. Hyvinvointialueen toiminnasta kilpailutilanteessa markkinoilla säädetään 15 luvussa.

Hyvinvointialue voi Euroopan unionin lainsäädäntöön tai kansainväliseen sopimukseen perustuen:

1) hoitaa 1 momentissa tarkoitettuja tehtäviään yhteistyössä toisen valtion viranomaisen kanssa alueellaan tai tämän toisen valtion alueella;

2) hoitaa 1 momentissa tarkoitettuun tehtäväalaansa liittyvää toisen valtion viranomaisen tehtävää yhteistyössä tämän toisen valtion viranomaisen kanssa alueellaan tai tämän toisen valtion alueella.

Hyvinvointialue voi sopimuksen nojalla ottaa valtiolta hoitaakseen 1 momentissa tarkoitettuun tehtäväalaan liittyvän kansainvälisen sopimuksen täytäntöönpanoon liittyvän tehtävän.

Kommentit

 • Arja Hakala

  Kiitos laaja-alaisista tiedoistanne.

  Varsinaisena äänestyspäivänä eilen sunnuntaina olikin fiksua käydä äänestämässä. Tungokselta välttyi.
  Kohteliaita vaalivirkailijoita oli jokainen heistä seitsemästä, ulko-ovelta lähtien.

  Henkilöyteni varmistamiseksi ja henkilökorttiini täsmääväksi virkailija pyysi ottamaan suunenäsuojan pois ja totesi, että kyllä täsmää tietoihin ja kuvaan.

  Niin on aluevaalit takana. Alkaa valituilla tosi työ saada hyvinvointialueen toimiva ja tekevä ryhmä kasattua niin, että heistä jokainen pureutuu tavoitteellisesti työhön.

  Mikä nimeksi uudelle toimintayksikölle?

  Nythän on varsin kirjavia olleet toimipaikkojen nimet.

  Mielestäni sopiva nimi on Hyvinvointiasema.
  esimerkiksi Kuopion Hyvinvointiasema.

  • Eino J. (maallikkona)

   Kiitos vaalipäivän kuvauksesta.

   Noin se minullakin kävi. Pari asiakasta oli lisäkseni. Pleksit ja kuonokopat oli virkailijoillakin. Omani hoksasin riisua, mutta huurteiset silmälasini unohtuivat päähän, mutta että siitäkin selvittiin kun vaihdoin muutenkin lukulaseihin … Kyllä se terveyskeskus, ja varsinkkin sosiaalitoimi voivat hyvinkin saada ulko-ovelle HYVINVOINTIKESKUS -kyltin. Saattaa olla että muistioissa ja lakien perusteluissaasia onnkin jo ratkaistu, mutta pohdiskelin aihetta maallikkona.

   Ensimmäistä kertaa tuli tuota po. lakitekstiäkin silmäiltyä. Uutisointi ja ohjelmat kun ovat tietoa jakaneet, esimerkiksi SS päivälehtenämme.

   JK. Niin, ja missä on pelkkä vastaanotto tai sosiaalipalvelua, se voisikin olla HYVINVOINTIASEMA mainiosti.

Kommentointi on suljettu.